Home > Πρώτο Θέμα > Σε ετοιμότητα όλες οι υπηρεσίες και οι φορείς Υγείας της Π.Ε. Δράμας σε ενδεχόμενο κρούσμα κορωνοϊού ► Δηλώσεις αρμοδίων φορέων Υγείας σε συνέντευξη Τύπου στη Δράμα

Σε ετοιμότητα όλες οι υπηρεσίες και οι φορείς Υγείας της Π.Ε. Δράμας σε ενδεχόμενο κρούσμα κορωνοϊού ► Δηλώσεις αρμοδίων φορέων Υγείας σε συνέντευξη Τύπου στη Δράμα

Σε ετοιμότητα όλες οι υπηρεσίες

και οι φορείς Υγείας της Π.Ε. Δράμας

σε ενδεχόμενο κρούσμα κορωνοϊού

 ► Δηλώσεις αρμοδίων φορέων Υγείας σε συνέντευξη Τύπου στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΗΛΩΣΕΙΣ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, έκαναν χθες εκπρόσωποι δημόσιων φορέων στη Δράμα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αναφέρθηκαν στα μέτρα που λαμβάνονται στην περιοχή της Π.Ε. Δράμας, ενώ σε γενικό επίπεδο συμβούλευσαν ότι δεν χρειάζεται πανικός και κυρίως ότι θα πρέπει να μειωθεί η παραπληροφόρηση και οι λανθασμένες και ψευδείς ειδήσεις, ενημέρωσαν και για τον τρόπο με τον οποίο υποδέχεται το Νοσοκομείο Δράμας έναν πιθανό ασθενή.

Η συνέντευξη προκλήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, και συμμετείχαν σ’ αυτήν: ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, κ. Γιώργος Γεωργιάδης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Δράμας, κα. Αικατερίνη Μπουραζάνη, η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας, κα. Κατερίνα Μπουρουτζόγλου, ο προϊστάμενος του Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. κ. Κυριάκος Χατζηκοσμίδης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Ζιμπίδης και ο εντεταλμένος σύμβουλος επί θεμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΠΑΜΘ κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ.

KORONOIOS2

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, καλέστηκε να παραβρίσκεται και η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κα. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, η οποία όμως απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, παρ’ όλα αυτά όμως, στη συνέντευξη Τύπου δεν παραβρέθηκε κανένας εκπρόσωπος του Νοσοκομείου.

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Μιλώντας αρχικά ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος, εξήγησε ότι το τελευταίο διάστημα «έχουν ακουστεί πάρα πολλά και υπάρχει ένας πανικός». Ο ίδιος, διαβεβαίωσε ότι «μέχρι σήμερα και έτοιμοι είμαστε, αλλά και ότι ακούστηκε σε επίπεδο Π.Ε. Δράμας, έχει να κάνει με φήμες. Είμαστε σε απόλυτη ταύτιση όλοι οι φορείς, για ό,τι και αν συμβεί. Είμαστε απόλυτα ταυτισμένοι στα μέτρα που οφείλουμε να έχουμε πάρει και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για το αν προκύψει κάτι, να το αντιμετωπίσουμε».

Ιατρικός Σύλλογος

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Γεωργιάδης, επικαλέστηκε αρχικά «τη φιλοτιμία των συμπολιτών μας» και εξήγησε: «Για την ιατρική, ο κορωνοϊός, είναι ένας ιός, όπως και αυτός της γρίπης. Η μόνη διαφορά, είναι ότι για τον μεν ιό της γρίπης έχουμε τα εμβόλια, για τον κορωνοϊό δεν έχουμε. Έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής από τα αποτελέσματα, ότι τα μικρά παιδιά κάτω των 10 ετών, κολλάνε μεν, αλλά δεν αρρωσταίνουν σοβαρά. Θεωρώ σωστή την απόφαση του Υπ. Υγείας που έκλεισε τα σχολεία, γιατί αυτά τα παιδιά είναι οι μεσάζοντες, που χωρίς να νοήσουν μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στις ευπαθείς ομάδες, που είναι άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες που έχουν σοβαρά προβλήματα ασχέτως ηλικίας όπως καρκινοπαθείς, με το αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, τα νεφρά και οι πολύ παχύσαρκοι».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης και στα μέτρα που λαμβάνονται στο Νοσοκομείο Δράμας, καθώς δεν υπήρχε κανένας εκπρόσωπος του. Όπως είπε, μαζί με την γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου κα. Βασιλείου, επισκέφτηκαν το Νοσοκομείο Δράμας, και διαπίστωσαν ότι, «το Νοσοκομείο είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να αντιμετωπίσει κάθε περιστατικό που θα προκύψει».

Εξήγησε πάντως ότι, «όταν πηγαίνετε στο Νοσοκομείο, ο φύλακας θα σας ρωτάει κάποια πράγματα και θα πρέπει να ακολουθείτετις εντολές που θα σας δίνει».

Τι πρέπει να κάνει κάποιος που πιστεύει ότι έχει νοσήσει

Αργότερα, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε και σε σχετικές ερωτήσεις του «Π.Τ.» σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος που θα νοσήσει, να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Δράμας ή τι άλλο  πρέπει να κάνει. Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης, εξήγησε: «Αυτός ο οποίος υποψιάζεται ότι έχει την ασθένεια, το πρώτο που έχει να κάνει, είναι να κάτσει στο σπίτι του. Από εκεί και πέρα ή θα πάρει στο 1135 ή θα τηλεφωνήσει στον προσωπικό του ιατρό. Από εκεί και πέρα, ξεκινάει η διαδικασία. Θα ενημερωθεί για το τι θα κάνει, ή θα τον πάρουν ανάλογα για εξετάσεις».

Ερωτώμενος σχετικά με το Νοσοκομείο Δράμας για το αν μπορεί κάποιος να νοσηλευτεί και πώς γίνεται αυτό, είπε: «Πείτε ότι πηγαίνει κάποιος στο Νοσοκομείο. Ο φύλακας θα κάνει τον απαραίτητο έλεγχο. Έτσι και διαπιστωθεί ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ύποπτος κρούσματος, τον πηγαίνουν σε ένα ειδικό κτίριο που είναι εκτός του Νοσοκομείου, αριστερά, στο παλιό ΕΚΑΒ. Εκεί πηγαίνουν γιατρός και νοσηλεύτρια πλήρως έτοιμοι να τον ελέγξουν, να δουν τι συμβαίνει και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».

Επίσης, σε ερώτηση του «Π.Τ.» για το αν υπάρχει ζήτημα με την αιμοδοσία και πιθανότητα μετάδοσης του ιού, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Να είμαστε ειλικρινείς και απόλυτοι. Σε ορισμένα πράγματα θα πρέπει να σεβόμαστε και τον συνάνθρωπό μας. Αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 ετών. Το θέμα της αιμοδοσίας αφορά τους ανθρώπους από τα 18 έως και τα 50 το πολύ χρόνια. Οι συνάδελφοι που ξέρουν ότι είναι υγιείς, να πηγαίνουν να προσφέρουν το αίμα τους, γιατί αυτές τις ώρες το έχουμε πολύ περισσότερο ανάγκη από οτιδήποτε άλλο.

Υγειονομικό Π.Ε. Δράμας

Εκ μέρους της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Δράμας, η κα. Μπουραζάνη εξήγησε τη διαδικασία για το πώς γίνεται η ενημέρωση μέσω των υπηρεσιών από τον ΕΟΔΥ προς τις Περιφέρειες και τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν. Σημείωσε μάλιστα ότι «υπάρχει σχέδιο από τον ΕΟΔΥ το οποίο έχει κοινοποιηθεί σε όλες τις υπηρεσίες» και εξήγησε ότι υπάρχουν πρωτόκολλα για το πώς θα διενεργήσουν οι υπηρεσίες.

Η κα. Μπουραζάνη, σημείωσε ακόμα ότι, «όσα μέτρα και αν εξαγγείλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, εάν εμείς (σ.σ. ατομικά ο καθένας), δεν αποκωδικοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες και να τις κάνουμε κτήμα μας, αυτά τα μέτρα δεν θα αποδώσουν. Γι’ αυτό ζητάμε να συνδράμουν όλοι οι πολίτες και να εφαρμόσουν τα μέτρα».

Όσον αφορά το σύστημα Υγείας, είπε: «Για να αντέξει το σύστημα Υγείας, στη 2η φάση αυτή, δεν θα πρέπει απευθείας οι πολίτες με οποιοδήποτε σύμπτωμα, να κατευθύνονται στις μονάδες υγείας. Ακόμη, ούτε καν στους ιδιώτες ιατρούς. Πρώτα τηλεφωνική επικοινωνία. Άνθρωποι οι οποίοι κατευθύνθηκαν στις μονάδες υγείας, είτε σε ιδιώτες γιατρούς, έτυχε να μολύνουν και άλλους». Η ίδια τόνισε ιδιαίτερα ότι οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ, είτε με το γιατρό τους, είτε με την Υπηρεσία της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Δράμας. Συμπλήρωσε ακόμα ότι, «θα πρέπει να πλένονται καλά τα χέρια. Σαπούνι και νερό δεν τα αντικαθιστά τίποτα».

Σε άλλο σημείο, είπε ότι έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των υπαλλήλων με προμήθεια γαντιών, μασκών και αντισηπτικών σε περίπτωση που χρειαστούν και είναι απαραίτητα, όταν θα έρθει εκείνη η ώρα.

Η ίδια έδωσε στη δημοσιότητα τα τηλέφωνα της Υπηρεσίας που μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες σε κάθε περίπτωση ανάγκης: 2521351-319 (διεύθυνση), -320 του τηλ. του υπηρετούντος ιατρού, -317 και -318 οι επόπτες δημόσιες υγείας, οι οποίοι γνωρίζουν το σχέδιο δράσης και πώς πρέπει να λειτουργήσουν και να δώσουν τις ανάλογες απαντήσεις.

Φαρμακευτικός Σύλλογος

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας, κ. Μπουρουτζόγλου, συνέστησε στον κόσμο να μην πανικοβάλλεται και να μην μαζεύει φάρμακα χωρίς κανένα λόγο και τόνισε ότι «τα φαρμακεία θα είναι τα μόνα καταστήματα που θα παραμείνουν ανοικτά, σε περίπτωση που κάτι χειροτερέψει». Είπε ακόμα ότι στα φαρμακεία θα υπάρχουν κάποια μέτρα «όπως μια κόκκινη κορδέλα για τους πελάτες, και οι φαρμακοποιοί θα φορούν γάντια και μάσκες για τη δική τους προστασία», λέγοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού. Περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης είμαστε τόσο έτοιμοι, που δεν θα χρειαστεί τίποτα».

Πολιτική Προστασία

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας, κ. Χατζηκοσμίδης, αναφέρθηκε στα μηνύματα της Γενικής Γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας, τα οποία μαζί με τις γενικές οδηγίες ο καθένας μπορεί να τα βρει στην ιστοσελίδα της. Όπως είπε μάλιστα, έχουν γίνει ενέργειες για προστασία όλων των υπαλλήλων της Π.Ε. Δράμας, ενώ έδωσε το τηλ. 1135 του ΕΟΔΥ για κάθε πληροφορία.