Home > Πρώτο Θέμα > Σε εξέλιξη το Leader για έργα δημόσιου χαρακτήρα μέχρι τις 22 Ιουνίου

Σε εξέλιξη το Leader για έργα δημόσιου χαρακτήρα μέχρι τις 22 Ιουνίου

Ολιγωρία του υπουργείου για το πρόγραμμα στα

δημόσια έργα και τις επενδύσεις στον α’ και β’ βαθμό

Σε εξέλιξη το Leader για

έργα δημόσιου χαρακτήρα

μέχρι τις 22 Ιουνίου

  • Α. Πατακάκης: «Το πρόγραμμα του Leader είναι πολύ πιο ευέλικτο, πολύ πιο αποτελεσματικό».

  • Μ. Χατζόπουλος: «Εκτιμώ ότι το επόμενο δίμηνο θα έχουμε την πρόσκληση και των ιδιωτικών έργων στον αέρα».

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Συνέντευξη τύπου για θέματα που αφορούν στην υλοποίηση του τοπικού προγράμματος CLLD Leader του Νομού Δράμας, παραχώρησαν χθες το πρωί, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε., κ. Ανάργυρος Πατακάκης και ο γενικός Διευθυντής, κ. Μανόλης Χατζόπουλος, στην αντιπεριφέρεια Δράμας.

Αναλυτικότερα, τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στην δημοσιευθείσα πρόσκληση έργων δημόσιου χαρακτήρα στο πλαίσιο του υπομέτρου 19.2 του Leader Νομού Δράμας, στην επικείμενη πρόσκληση έργων ιδιωτικού χαρακτήρα στο ίδιο πλαίσιο, καθώς και έργα του Άξονα 4 του ΠΑΑ 2007-2013, τα οποία μεταφέρθηκαν ως συνεχιζόμενες πράξεις στο Μέτρο 19 του ΠΑΑ 2014-2020.

Στις δηλώσεις του ο κ. Πατακάκης σχετικά με το πρόγραμμα Leader, ανέφερε ότι υπάρχει πλούτος μηνυμάτων και πληροφοριών, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο, και επιβάλει την ενημέρωση τόσο της τοπικής μας κοινωνίας όσο και των ενδιαφερόμενων στον α’ και β’ βαθμό αυτοδιοίκησης και τους ιδιώτες.

«Πρόκειται για μια τόσο σημαντική προσπάθεια, η οποία έχει πολύ θετικά αποτελέσματα και συμβάλλει σε μια κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας και για την ελληνική οικονομία, δίνοντας πραγματικά στήριγμα, αλλά και ελαχιστοποιώντας διαδικασίες μέσα από μια χρονοβόρα γραφειοκρατική νοοτροπία, η οποία έχει καλλιεργηθεί μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο. Το πρόγραμμα Leader είναι πολύ πιο ευέλικτο, πολύ πιο αποτελεσματικό. Άλλωστε τα αποτελέσματα είναι και πολύ θετικά, καθώς αποδεικνύουν και αναδεικνύουν το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας».

Έργα Άξονα 4, 2017-2013 και 2014-2020

Στα Έργα Άξονα 4, 2017-2013 και 2014-2020, έχουν ενταχθεί 94 έργα, προϋπολογισμού περίπου 13 εκ. ευρώ, τα υλοποιούμενα έργα είναι 79,  προϋπολογισμού 11,7 εκ. ευρώ, τα ολοκληρωμένα και πληρωμένα έργα μέχρι τις 31/12/2015, προϋπολογισμού 2,8 εκ. ευρώ, και τα συνεχιζόμενα έργα είναι προϋπολογισμού 8,9 εκ. ευρώ.

«Αυτό δείχνει ότι γίνεται πολύ σημαντική δουλειά στο Δ.Σ., αλλά και ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες με τον Διευθυντή κ. Χατζόπουλο, με τη συσσωρευμένη εμπειρία, αλλά και την προσπάθεια που γίνεται, ελαχιστοποιούν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και υποστηρίζουν με κάθε τρόπο.  Οι επενδύσεις αυτές, θα υλοποιηθούν και θα ολοκληρωθούν μέσα στα χρονοδιαγράμματα τα οποία βάζει το Υπουργείο», πρόσθεσε ο κ. Πατακάκης.

LEADER PATAKAKHS - XATZOPOULOS

 Από αριστερά οι κ.κ. Α. Πατακάκης και Μ. Χατζόπουλος.

  • Παρεμβάσεις για βελτίωση υποδομών στον πρωτογενή τομέα
  • Ανάπτυξη και βελτίωση βιωσιμότητας των δασών

Το πρόγραμμα που τρέχει για τον α’ και β’ βαθμό και το μέτρο 19.2 του Leader, το οποίο έχει βασικές υπηρεσίες για την ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές, παρεμβάσεις για τη βελτίωση υποδομών στον πρωτογενή τομέα, ανάπτυξη και βελτίωση βιωσιμότητας των δασών, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο δασικός πλούτος και ο ορεινός όγκος της περιοχής μας έχουν τεράστιες δυνατότητες, αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί, ώστε να υπάρχει άνετη και ασφαλής πρόσβαση, όπως σημείωσε ο κ. Πατακάκης.

«Ήδη είχαμε μια συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών και με το Φορέα Διαχείρισης και είπαμε τι έχουμε κάνει και τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές και στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη, που έχουν πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και έχει αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από διάφορα προγράμματα ο ορεινός όγκος. Έναν ορεινό όγκο που έχει τεράστιες δυνατότητες, είναι γεμάτος καταρράκτες, γεφύρια, σπάνια πανίδα και χλωρίδα, αλλά και το Παρθένο Δάσος και το Δασικό Χωριό, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε. Πιστεύω ότι όλες αυτές οι δράσεις μπορούν να αξιοποιηθούν και να ενταχθούν και να συμβάλλουν τα μέγιστα, προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα.

Το Υπουργείο καθυστέρησε ένα χρόνο να βγάλει το πρόγραμμα  ιδιαίτερα για τα δημόσια έργα και τις επενδύσεις στον α’ και β’ βαθμό. Λάθη και παραλείψεις τις οποίες έχουμε επισημάνει και στο Δ.Σ. Έχουν επισημανθεί τα προβλήματα, οι δυσκολίες, οι αδυναμίες, οι καθυστερήσεις, οι οποίες είναι αδικαιολόγητες και πολλές φορές αποθαρρύνουν τους επενδυτές και ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά δυσκολεύουν το έργο, το οποίο είναι σημαντικό και αξιόλογο και πρέπει να το στηρίξουμε όλοι. Βλέπουμε ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες χρηματοδοτήσεων, έχουν ταλαιπωρήσει και έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα πάρα πολλές φορές και πάρα πολλοί επενδυτές δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Κάτι το οποίο θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας, που είναι το ζητούμενο. Στην Π.Ε. Δράμας, με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία και ιδιαίτερα των νέων ξεπερνάει το 35%.

Πιστεύω ότι θα είναι μια σημαντική περίοδος με το νέο πρόγραμμα και για τον δημόσιο τομέα, αλλά και για τον ιδιωτικό, που πιστεύουμε ότι θα ανοίξει τους επόμενους μήνες. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενθαρρύνοντας, ενημερώνοντας, αλλά και υποστηρίζοντας όλη αυτή την προσπάθεια που κάνει ο ιδιωτικός τομέας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Πατακάκης.

Σε πλήρη εξέλιξη το Leader από τις 3 Απριλίου

Από την πλευρά του ο κ. Χατζόπουλος, επεσήμανε σημαντικά σημεία του προγράμματος Leader, τα οποία αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου.

Το κυριότερο σημείο, αφορούσε στην πρόσκληση για τα έργα δημόσιου χαρακτήρα του νέου Leader 2014-2020, του λεγόμενου CLLD, το οποίο βρίσκεται στον αέρα από τις 3 Απριλίου. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει η δυνατότητα για φορείς αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, αλλά και για άλλους φορείς οι οποίοι έχουν καταστατικό σκοπό την υλοποίηση έργων δημόσιου χαρακτήρα, να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Η προθεσμία, θα  είναι ανοιχτή μέχρι τις 22 Ιουνίου, ενώ υποβάλλεται ηλεκτρονικά και η πληροφόρηση υπάρχει στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

«Ο προϋπολογισμός ο οποίος έχει ανέβει στον αέρα είναι για 1.765.000 ευρώ. Στα έργα αυτά συνήθως η επιδότηση είναι 100%. Άρα το σύνολο του ποσού καλύπτεται από πόρους του Υπουργείου και της Ε.Ε., συνεπώς δεν υπάρχει κόστος για τους φορείς που θα υλοποιήσουν έργα. Όπως είπαμε, δικαιούχοι είναι φορείς αυτοδιοίκησης, Δήμοι, Περιφέρεια, αλλά και κάποιοι άλλοι φορείς, όπως περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως σύλλογοι και σωματεία που παράγουν κοινωνικό έργο. Αυτοί μπορούν να κάνουν έργα, συνήθως επιδοτούμενα κατά 100%, που έχουν να κάνουν με ύδρευση και αποχέτευση, με σήμανση μονοπατιών, με αναπλάσεις οικισμών, με ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, με καταφύγια ζώων, με έργα κοινωνικού χαρακτήρα, με δημιουργία μουσείων και γενικώς έργα, τα οποία παράγει η τοπική αυτοδιοίκηση».

 

Σε αναμονή η πρόσκληση για τα έργα Ιδιωτικού χαρακτήρα

Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζόπουλος, είναι σε αναμονή από το Υπουργείο για το σχέδιο το οποίο θα αφορά αποκλειστικά έργα ιδιωτικού χαρακτήρα. «Η δημόσια δαπάνη, το ποσό της επιχορήγησης που έχουμε να βγάλουμε στον αέρα φτάνει τα 3.100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με την ιδιωτική συμμετοχή το ποσό αυτό θα υπερδιπλασιαστεί. Άρα, θα παραχθούν έργα προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ, συν τα 2 εκ. περίπου που έχουμε βγάλει για τα ιδιωτικά έργα, συν κάποια επιπλέον χρήματα για άλλου είδους δράσεις συνεργασίας, εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα θα έχει ένα προϋπολογισμό κατ’ αρχήν γύρω στα 10 εκ. ευρώ. Αυτό σε ένα επίπεδο τετραετίας, το οποίο θα αφορά κυρίως μικρούς επενδυτές. Το ανώτατο πλαφόν είναι οι 600.000 ευρώ προς τα πάνω, χωρίς Φ.Π.Α.. Προς τα κάτω δεν υπάρχει πλαφόν. Είναι ελεύθερο και για πολύ μικρές επενδύσεις, 5.000-10.000-15.000 ευρώ.

Ήδη υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον, από ιδιώτες που ενδιαφέρονται. Τα ποσοστά επιδότησης, θα κυμαίνονται από 50-65% σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν μπορούμε να δώσουμε μονοσήμαντα ποσοστά, γιατί τώρα πλέον παίζει σημασία και το μέγεθος της επιχείρησης ή και με ποιον κανονισμό εντάσσεται. Επομένως, αυτό το βλέπουμε κατ’ ιδίαν με κάποιον ενδιαφερόμενο και του δίνουμε ότι πληροφόρηση χρειάζεται. Αυτά όλα θα εξειδικευτούν και θα γίνουν πιο συγκεκριμένα όταν ετοιμαστεί η πρόσκληση. Είναι κάποια στοιχεία τα οποία περιμένουμε ακόμη από πλευράς Υπουργείου. Εκτιμώ ότι το επόμενο δίμηνο θα έχουμε την πρόσκληση και των ιδιωτικών έργων στον αέρα. Ίσως δεν είναι η καλύτερη περίοδος μεσοκαλόκαιρο να ετοιμάζονται οι επενδυτές και οι ιδιώτες, αλλά δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε άλλο. Ήδη αργήσαμε πολύ, είμαστε στο 2018 και το πρόγραμμα θα μπορούσε να ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια κι ακόμη δεν έχουμε ξεκινήσει. Είναι ένα γεγονός το οποίο θα προσπαθήσουμε να το καλύψουμε στην πορεία».