Home > Νέα > Σε εξέλιξη το Νοσοκομείο Κομοτηνής από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σε εξέλιξη το Νοσοκομείο Κομοτηνής από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σε εξέλιξη το Νοσοκομείο Κομοτηνής

από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

 

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ πραγματοποιήθηκε στη Κομοτηνή, η ενημέρωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σχετικά με την εξέλιξη του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Η παρουσίαση της προόδου των εργασιών για το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, υπό τη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία (ΔΠΥ) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), αποκάλυψε για μία ακόμη φορά ένα έργο – πρότυπο που φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει τη δημόσια περίθαλψη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το νέο νοσηλευτικό ίδρυμα δεν είναι απλώς ένα σύγχρονο κτίριο· είναι μια σπουδή πάνω στην ανθρωποκεντρική αρχιτεκτονική. Με την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, το νοσοκομείο σχεδιάστηκε με γνώμονα την πλήρη εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η παραδοχή ότι η φύση αποτελεί μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας. Όπως αναδείχθηκε στα βίντεο της παρουσίασης, οι ασθενείς θα νοσηλεύονται σε έναν χώρο όπου το φυσικό φως και η θέα στο πράσινο θα κυριαρχούν. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη φύτευση εκατοντάδων δέντρων που θα περιβάλλουν το κτήριο, δημιουργώντας ένα «θεραπευτικό δάσος» που θα είναι ορατό από κάθε θάλαμο νοσηλείας, καταργώντας τα «τείχη» μεταξύ ιατρικού περιβάλλοντος και περιβάλλοντος χώρου.

Το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ θα ακολουθήσει μία ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα ασθενών, εφαρμόζοντας καινοτομίες στον κλινικό σχεδιασμό και στην ιατρική τεχνολογία, που ευθυγραμμίζονται με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές σε επίπεδο παροχής υγειονομικής περίθαλψης και λειτουργίας. Το κλινικό προφίλ και οι λειτουργικές δυνατότητες του νοσοκομείου είναι αποτέλεσμα της συνεχούς συνεργασίας του ΙΣΝ, της Ομάδας Μελέτης με το Υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές αρχές της περιφέρειας, καθώς και των τακτικών συζητήσεων με τους ανθρώπους της τοπικής ιατρικής κοινότητας του νοσοκομείου.

Η φωτοβολταϊκή οροφή θα καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών του νοσοκομείου σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ τα γεωθερμικά συστήματά του θα υποστηρίξουν το 100% των θερμαντικών αναγκών του. Επιπλέον, οι νέες εγκαταστάσεις θα επιτρέψουν την πλήρη ψηφιοποίηση των κλινικών υπηρεσιών, τη βιώσιμη και αποτελεσματική διαχείριση και συντήρηση του νοσοκομείου, καθώς και τη συνεργασία με άλλες συνεργαζόμενες μονάδες υγείας για τη συνεχιζόμενη παροχή φροντίδας σε ασθενείς.

Στην πλήρη στελέχωση του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής και στη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης από το υφιστάμενο Σισμανόγλειο, εστίασε ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος βρέθηκε στη συνάντηση δηλώνοντας εμπράκτως την στήριξη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας στην προσπάθεια του ΙΣΝ για αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην περιφέρεια. Σύμφωνα με τον ίδιο και όταν ξεκινήσει τη λειτουργία του από την πρώτη μέρα, θα διαθέτει 538 άτομα προσωπικό (105 ιατροί, 232 νοσηλευτές, 201 λοιπό προσωπικό). Ο σχεδιασμός προβλέπει σταδιακή αύξηση, με στόχο τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας το δυναμικό να φτάσει τα 686 άτομα.

Όπως διευκρινίστηκε, το σύνολο του προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στο Σισμανόγλειο θα μεταφερθεί στις νέες εγκαταστάσεις, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για 61 προσλήψεις, με επιπλέον 43 να προγραμματίζονται εντός του 2026.