Home > Πρώτο Θέμα > Σε ιστορικό χαμηλό λόγω κορωνοϊού οι τιμές στα αμνοερίφια για το Πάσχα!- Εκβιασμούς από εμπόρους καταγγέλλει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης

Σε ιστορικό χαμηλό λόγω κορωνοϊού οι τιμές στα αμνοερίφια για το Πάσχα!- Εκβιασμούς από εμπόρους καταγγέλλει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης

Εκβιασμούς από εμπόρους καταγγέλλει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης

Σε ιστορικό χαμηλό λόγω κορωνοϊού

οι τιμές στα αμνοερίφια για το Πάσχα!

► 3,80 το κιλό σφάγιο στο αρνί και 4 ευρώ στο κατσίκι

► Κίνηση κτηνοτρόφων με το Σύλλογο Κρεοπωλών Ν. Δράμας ώστε οι Δραμινοί να προπαραγγείλουν αμνοερίφια για το Πάσχα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΜΙΑ σημαντική κίνηση ώστε να μειώσουν κατά το δυνατόν τη ζημιά που έχουν υποστεί, προχώρησαν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Αν. Μακεδονίας – Θράκης, σε συνεργασία με το Σωματείο Κρεοπωλών Ν. Δράμας.

Με μια καμπάνια που έχουν δημιουργήσει και μια αφίσα που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, ζητούν από τους Δραμινούς καταναλωτές, να καταναλώνουν τοπικά προϊόντα κρέατος από τα κρεοπωλεία της τοπικής αγοράς του Νομού Δράμας: Κατσικάκι, αρνάκι και μοσχαράκι γάλακτος, για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων παραγωγών. Μάλιστα, μέσα από αυτή την καμπάνια, ζητούν από τους Δραμινούς καταναλωτές να προβούν από τώρα σε προπαραγγελίες για το Πάσχα, ώστε να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας και να υπάρξει κατανάλωση στα τοπικά αμνοερίφια.

Η καμπάνια

Για την σημαντική αυτή καμπάνια, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης,  κ. Κωνσταντίνος Ακριτίδης, ο οποίος εξηγεί ότι «είναι μια πρωτοβουλία των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Αν. Μακεδονίας – Θράκης με το Σωματείο Κρεοπωλών Ν. Δράμας, ώστε να πάνε όλοι οι Δραμινοί στα κρεοπωλεία της γειτονιάς τους και να προπαραγγείλουν τα αμνοερίφια για το Πάσχα. Τα κρεοπωλεία δεν έχουν κάνει παραγγελίες στα επίπεδα που είχαν κάνει άλλες χρονιές, φοβούμενοι όλο αυτό το κλίμα και δεν παράγγειλαν περισσότερο από το ένα τρίτο (1/3) όπως άλλες χρονιές. Πιστεύω ότι θα πρέπει να μας βοηθήσει ο Δραμινός λαός, όσοι μπορούν να πάνε στα κρεοπωλεία της γειτονιάς τους, να παραγγείλουν ντόπιο αρνάκι και κατσικάκι γάλακτος για να μπορέσουμε κι εμείς να επιβιώσουμε. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα».

Ακριτίδης: Εκβιασμοί από τους εμπόρους

AKRITIDHS

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά, όσον αφορά τους κτηνοτρόφους και τα αμνοερίφια, είναι τραγική. Σύμφωνα με όσα μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης κ. Ακριτίδης, οι έμποροι έχουν βρει ευκαιρία να εκβιάζουν τους κτηνοτρόφους και να κατεβάζουν τις τιμές όσο χαμηλότερα γίνεται.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, αυτή τη στιγμή ζητάνε το σφάγιο 3,80 το κιλό στο αρνί και 4 ευρώ το κιλό το σφάγιο στο κατσίκι.

«Μέχρι τις ημέρες της Τσικνοπέμπτης, η τιμή στα αμνοερίφια ήταν πάρα πολύ καλή και από τις περσινές τιμές ήταν ανεβασμένες κατά 1 ευρώ. Και ελπίζαμε ότι το Πάσχα θα πιάναμε μέχρι και 6 ευρώ το σφάγιο στο αρνί και στο κατσίκι.

Στο μεταξύ όμως ήρθε η έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα μας και οι έμποροι το εκμεταλλεύτηκαν αυτό, καθώς και από τις ατυχείς δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης, ότι θα κατέβαζε εγκύκλιο για κλείσιμο σφαγείων κτλ. Μάλιστα είχε πει ότι το Πάσχα δεν είναι όπως κάθε άλλη χρονιά, είπε ότι θα κλείσει τα σφαγεία, το εκμεταλλεύτηκαν οι έμποροι αυτό και την επόμενη μέρα η τιμή κατέβηκε ένα ευρώ το κιλό το σφάγιο. Συμφωνίες που είχαν πολλοί συνάδελφοι να φορτώσουν σε 2,60 ευρώ ζωντανό ζύγι, ξαφνικά τους είπαν στα 2,30 ευρώ και αν θέλουν. Ο εκβιασμός συνεχίστηκε και με το κλείσιμο των σφαγείων, γιατί οι έμποροι μας έλεγαν από πιο μπροστά ακόμα ότι θα κλείσουν τα σφαγεία».

Όπως σημειώνει ο κ. Ακριτίδης, είχε ζητηθεί από τον θεματικό αντιπεριφερειαρχή ΑΜΘ Αγροτικής πολιτικής κ. Ζιμπίδη, να προβεί σε κάποια ανακοίνωση ότι θα λειτουργήσουν κανονικά τα σφαγεία, πράγμα που έγινε, ώστε να καθησυχαστούν οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι  καταναλωτές. «Παρ’ όλα αυτά, πάλι βγήκαν από την κυβέρνηση, είπαν ότι θα κλείσουν δρόμους για το Πάσχα για το καλό του κόσμου πάνω απ’ όλα, αλλά όλο αυτό οι έμποροι το έχουν διαμορφώσει έτσι, ώστε τελικά πουλάμε τα ζώα μας με 2,20 ευρώ ζωντανό ζύγι και 2,30  ευρώ με το ζόρι και 3,80 ευρώ σφάγιο το αρνί και 4 ευρώ το κατσίκι. Ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση θα είχαμε 2 ευρώ πάνω απ’ αυτές τις τιμές σίγουρα».

Όπως τονίζει ο κ. Ακριτίδης, «είναι μεγάλη η ζημιά που έχουμε υποστεί. Είχαμε κάνει έγγραφο πριν από δυο εβδομάδες στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη ως Κτηνοτρόφοι Αν. Μακεδονίας – Θράκης, είχαμε εξηγήσει αναλυτικά τι ακριβώς συμβαίνει με τους εμπόρους για να γνωρίζει πώς μας συμπεριφέρονται, του είχαμε ζητήσει ενίσχυση de minimis μετά το Πάσχα να δούμε τη ζημιά των κτηνοτρόφων, ενίσχυση μέχρι 1,5 ευρώ το κιλό το κάθε τιμολόγιο από 1 Μαρτίου και μετά. Αυτό ζητήσαμε ως de minimis γι’ αυτούς που έχουν πληγεί. Γιατί έχουμε και κτηνοτρόφους, όπως κι εγώ,  που έσφαξα πριν από την Τσικνοπέμπτη και πληρώθηκα καλά.  Επομένως, δεν δικαιούμαστε κάποιοι να μιλάμε, εφόσον έχουμε πουλήσει καλά πιο μπροστά, να πάρουμε τα χρήματα αυτών των οποίων τώρα σφάζουν και έχουν αδικηθεί και είναι τιμές κάτω του κόστους αυτές με τις οποίες σφάζουν τώρα.

Αύριο (σήμερα) περιμένουμε την περίφημη τιμή του Λαγκαδά που θα βγει για το Πάσχα και να ξέρετε ότι οι τιμές δεν θα είναι καθόλου καλές για τους κτηνοτρόφους, γιατί έχουν παραδουλέψει τη λέξη κορωνοϊός και μάλιστα τη φράση για κλείσιμο των σφαγείων.

Με ρωτάνε συνάδελφοι για να δώσουν τα ζώα τους, φοβούμενοι ότι θα κλείσουν τα σφαγεία, αλλά τους λέμε να περιμένουν μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η τηλεόραση δυστυχώς επηρεάζει πάρα πολύ τον κόσμο».

Στην ερώτηση αν υπάρχει ζήτηση από τους εμπόρους, ο κ. Ακριτίδης διευκρινίζει ότι αυτοί τους εμπαίζουν ανοικτά και δεν υπάρχει κανείς για να βάλει φρένο σ’ αυτή την κατάσταση: «Κοιτάξτε να δείτε τι ψέμα γίνεται. Ενώ φορτώνουν αρνιά με την πίεση αυτή, την προηγούμενη Παρασκευή που μας έλεγαν ότι είναι γεμάτοι στα ψυγεία τους, στα παχυντήρια και τη επόμενη Δευτέρα μετά απ’ αυτό, μας ζητούσαν 5.000 αρνιά να φορτώσουν. Δηλαδή, μας έλεγαν ότι είναι γεμάτοι και μετά τρεις μέρες μας ζητούσαν 5.000 αρνιά. Αυτό για να καταλάβουμε όλοι πόσο ανοιχτά μας εμπαίζουν και μας εκβιάζουν».

Τέλος, ο κ. Ακριτίδης ζητάει την προσοχή των καταναλωτών, ώστε να προσέχουν τις αποδείξεις από τα κρεοπωλεία, «τα οποία είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν αν το κρέας είναι ντόπιο ή εισαγόμενο. Αυτό να το ξέρουν όλοι πολίτες και να το βλέπουν αυτό στην απόδειξη τους».