Home > Πρώτο Θέμα > Σε καλά επίπεδα για τους κτηνοτρόφους αναμένεται να κινηθεί η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος στο Ν. Δράμας

Σε καλά επίπεδα για τους κτηνοτρόφους αναμένεται να κινηθεί η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος στο Ν. Δράμας

Για τη νέα γαλακτική περίοδο που έρχεται…

Σε καλά επίπεδα για τους κτηνοτρόφους

αναμένεται να κινηθεί η τιμή

του αιγοπρόβειου γάλακτος στο Ν. Δράμας

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Κιτσουκάκης και ο πρόεδρος του Συλλόγους Κτηνοτρόφων Δήμου Προσοτσάνης κ. Ακριτίδης

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΕΡΙΟΔΟ για συμφωνίες νέων τιμών για την επόμενη γαλακτική περίοδο στο αιγοπρόβειο γάλα, διανύουμε αυτές τις μέρες μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου περίπου. Σύμφωνα με τα όσα λέγονται και ακούγεται γενικότερα στον κύκλο των κτηνοτρόφων του Νομού Δράμας, οι τιμές αναμένεται να κινηθούν λίγο ψηλότερα, σε σχέση τουλάχιστον με τις περσινές και προπέρσινες, οι οποίες ήταν αρκετά χαμηλές.

Απόρροια των αρκετά χαμηλών τιμών, τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στο αιγοπρόβειο, όσο και στο αγελαδινό γάλα, ήταν το κλείσιμο πολλών κτηνοτροφικών μονάδων, σε όλη την περιοχή του Νομού Δράμας και όχι μόνο, καθώς δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα.

Η χαμηλή τιμή των προηγούμενων ετών οδήγησε

πολλές μονάδες σε κλείσιμο στην περιοχή της Δράμας

Όπως επισημαίνουν μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Γιάννης Κιτσουκάκης καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δήμου Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης, πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, οδηγήθηκαν στο κλείσιμο των μονάδων τους, καθώς είτε πούλησαν, είτε έσφαξαν τα ζώα τους, επειδή η κρίση των προηγούμενων χρόνων τους οδήγησε στην έξοδο από το επάγγελμα. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η παραγωγή κυρίως του αιγοπρόβειου γάλακτος και έτσι αναμένεται μικρή άνοδος της τιμής για τη νέα γαλακτική περίοδο που έρχεται στη συνέχεια.

 

Κιτσουκάκης: Να μην κλείνουν συμφωνίες με ανοιχτή τιμή!

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Κιτσουκάκης, επισημαίνει ότι σύμφωνα με όσα κινούνται «στην πιάτσα», τουλάχιστον το συμβατικό πρόβειο γάλα, αναμένεται να ανεβεί από την πεσμένη τιμή που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. «Τη χρονιά που πέρασε κυμάνθηκε από 0,68 έως και 0,80 λεπτά. Η νέα αύξηση εκτιμάται ότι θα πάρει τουλάχιστον 0,10 λεπτά παραπάνω».

KITSOYKAKHS

Όπως μας εξηγεί, οι γαλακτοβιομηχανίες, «πλησιάζουν τους κτηνοτρόφους, προσπαθούν να τους πείσουν και πολλές φορές τους δίνουν προκαταβολές για να απομονώσουν τους συναδέλφους μεταξύ τους. Τους δίνουν προκαταβολές με ανοιχτή τιμή, χωρίς να έχουν συμφωνήσει σε κάτι συγκεκριμένο και εκεί γίνεται το μεγάλο λάθος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και αν παίρνουν προκαταβολές, καλό θα είναι να έχουν μια συμφωνημένη τιμή ασφαλείας.

Ο κ. Κιτσουκάκης, είναι επίσης πρόεδρος ενός μικρού συνεταιρισμού στο Νομό Δράμας της ΚΟΙΝΣΕΠ ΗΔΩΝΙΣ, μέσω του οποίου ομάδα κτηνοτρόφων διαχειρίζονται  το γάλα τους συλλογικά. Όπως διευκρινίζει, «κάθε χρόνο διαχειριζόμαστε συλλογικά το γάλα μας και ήδη έχουμε ξεκινήσει κάποιες πρώτες τηλεφωνικές επαφές και αναμένονται στο επόμενο διάστημα να γίνουν και οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους εμπόρους και τις γαλακτοβιομηχανίες. Έχουμε ορίσει μια τριμελή επιτροπή, η οποία συναντάται ξεχωριστά με την κάθε γαλακτοβιομηχανία και καθορίζεται η τιμή. Τώρα βρισκόμαστε κοντά στο τελικό παζάρι».

Στην ερώτηση αν έχουν θέσει κάποια τιμή στην οποία θέλουν να κινηθούν, τονίζει ότι «δεν βάζουμε θέμα τιμής αρχικά. Ως συνεταιρισμός έχουμε κάποιες αρχές. Πρέπει να συμφωνήσουμε με την εταιρεία τις επιμέρους λεπτομέρειες, όπως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος, τον τρόπο παραλαβής, τον τρόπο πληρωμής, όλα αυτά και από εκεί και πέρα, όταν φτάσουμε λίγο πριν τη συμφωνία, βάζουμε ένα κατώτατο όριο τιμής  ανοιχτό προς τα πάνω. Κάποιες πληροφορίες μας, λένε ότι από τον Μάρτιο το γάλα θα κάνει ένα ακόμα σκαλοπάτι προς τα πάνω».

 

Μείωση κτηνοτρόφων

Βέβαια, όπως διευκρινίζει, «όλα αυτά είναι προς το παρόν σενάρια και υπό συζήτηση. Και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό, από το πόσο η νέα κυβέρνηση θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους ώστε να μην εισάγεται ξένο γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για προϊόντα Π.Ο.Π. ή γενικότερα για προϊόντα που λένε ότι έχουν μέσα μόνο ελληνικό γάλα. Ένας μεγάλος παράγοντας είναι αυτός. Ένας άλλος παράγοντας είναι, το πόσοι κτηνοτρόφοι έχουν μείνει. Και αυτό γιατί, ουσιαστικά, πάρα πολλά κοπάδια έχουν χαλάσει και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η προσφορά του γάλακτος φέτος. Κάποια κοπάδια έχουν πουληθεί, άλλα έχουν σφαγεί και άλλα είναι να πουληθούν φέτος.

Και αυτό, εξαιτίας των χαμηλών τιμών των προηγουμένων ετών, καθώς αρκετοί κτηνοτρόφοι δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και βγήκαν από το επάγγελμα.

Την περσινή χρονιά, ο συνεταιρισμός είχε παράγει περίπου 1.300 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος, ενώ συνολικά στο Νομό είχε φτάσει στα 9,5 εκατομμύρια κιλά».

Σε γενικό επίπεδο πάντως, αυτό που παραδέχεται ο ίδιος, είναι ότι δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση της ποσότητας παραγωγής, παρ’ όλα αυτά θα είναι πεσμένη εξαιτίας του ότι έχουν μειωθεί και οι σχετικές μονάδες!

Όσον αφορά το αγελαδινό γάλα, η παραγωγή είναι συνεχόμενη και στο Νομό Δράμας έχει ελαχιστοποιηθεί λόγω των κρίσεων που πέρασε κατά καιρούς το αγελαδινό γάλα. Ουσιαστικά έχει οδηγήσει στην καταστροφή του επαγγέλματος και πολλές μονάδες έχουν κλείσει. Γενικά πάντως η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στο Νομό Δράμας έχει μειωθεί επίσης σημαντικά, εξαιτίας της μείωσης των μονάδων.

 

Ακριτίδης: Ικανοποιητικά μεν, αλλά…

Στο ίδιο μήκος κύματος περίπου, κυμαίνεται με τις δηλώσεις του στον «Π.Τ.» και ο κ. Ακριτίδης του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης, επισημαίνοντας ότι όσον αφορά το πρόβειο κυρίως και λιγότερο το γίδινο που θα πάρει περίπου 0,03 λεπτά το συμβατικό και θα ανέβει κατά πολύ το βιολογικό.

AKRITIDHS

«Το βιολογικό γίδινο μπορεί να πιάσει σίγουρα τα 0,64-0,65 λεπτά, ενώ το συμβατικό μπορεί να πάει από 0,53 έως το ανώτερο 0,55 αν πάει, αναλόγως τις μονάδες και το πόσο δυνατά είναι τα ζώα τους σε λιποπρωτεΐνες» λέει και συνεχίζει: «Η μεγάλη διαφορά θα γίνει στο πρόβειο γάλα, το οποίο ήδη ξεκινάει με προφορική διαπραγμάτευση με τους γαλακτοβιομηχάνους με 0,85 λεπτά και ήδη συνάδελφοι κλείνουν συμφωνίες για την επόμενη σεζόν με ανοιχτά συμβόλαια και κάποιες προκαταβολές. Δεν θέλουν να κλείσουν με 0,85 για να μη ζημιωθούν, καθώς αναμένεται και άλλη άνοδος πιθανόν».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει ο κ. Ακριτίδης «στην Καβάλα έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν συμβόλαια με νέους τυροκόμους το ίδιο και στην περιοχή της Ξάνθης και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθουν και στη Δράμα κάποιοι και περιμένουμε να σιγουρευτούμε για τις τιμές».

Αναφέρεται επίσης και στα αμνοερίφια του Πάσχα, καθώς πιστεύει ότι, «το Πάσχα θα κινηθούμε καλά και στα αμνοερρίφια, καθ’ ότι έχουν μειωθεί οι μονάδες. Και αυτό έχει αυξήσει την ζήτηση σε συσχετισμό και με τους ελέγχους που κάνει πλέον το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από το τελευταίο τρίμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχε ξεκινήσει και μέχρι σήμερα, σε συγκεκριμένα τυροκομία που γνωρίζουν ότι φέρνουν γάλα από το εξωτερικό, κυρίως πρόβειο και δυστυχώς και ελληνοποιούν κιόλας όταν μπορούν».

Γενικά πάντως ο κ. Ακριτίδης σημειώνει ότι όντως έχουν μειωθεί οι κτηνοτροφικές μονάδες, «εξαιτίας της ανικανότητας του κράτους να ελέγχει τα σύνορα και στο γάλα και στο κρέας και στα χοιρινά και στα κοτόπουλα και αφήνει να διαμορφώνονται οι τιμές, σύμφωνα μ’ αυτό που θέλουν τα καρτέλ και οι εισαγωγείς. Ενώ εμείς έχουμε ένα πολύ καλό και ποιοτικό προϊόν, το οποίο αναγνωρίζεται από όλους, εντούτοις παίρνουμε την χαμηλότερη τιμή. Έχουμε τιμές Βαλκανίων, πολύ χαμηλές».