Home > νέα > Σε καλά επίπεδα τα πρώτα δείγματα για την τηλεκπαίδευση στη Δράμα► Δηλώσεις στον «Π.Τ.» των προϊσταμένων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δράμας

Σε καλά επίπεδα τα πρώτα δείγματα για την τηλεκπαίδευση στη Δράμα► Δηλώσεις στον «Π.Τ.» των προϊσταμένων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δράμας

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η μαζική εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Σε καλά επίπεδα τα πρώτα δείγματα

για την τηλεκπαίδευση στη Δράμα

► Δηλώσεις των προϊσταμένων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δράμας στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά στην Ελλάδα, ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Όπως είναι γνωστό, με τα κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλλει ο κορωνοϊός, η κυβέρνηση έκανε μια μεγάλη προσπάθεια να ξεκινήσει το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μέσω του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου.

Τα προβλήματα είναι μεγάλα, όσον αφορά την υπερφόρτωση του συστήματος, αλλά ακόμα και το ότι πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που δεν γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, αλλά κυρίως και των γονιών που για πρώτη φορά θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα τέτοιο σύστημα.

Σκοπός της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κυρίως στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι να μπορέσουν αφενός οι μαθητές της Γ’ τάξης των Λυκείων να μην έχουν κενά στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, και στην ύλη των μαθημάτων τους για τους μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση γίνεται σύγχρονα, σε πραγματικό χρόνο δηλαδή και πρόσωπο με πρόσωπο, ενώ για τους μαθητές Γυμνασίων και Δημοτικών θα γίνεται ασύγχρονα, σε μη πραγματικό χρόνο δηλαδή.

 

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Δράμας

Προκειμένου να δούμε το πώς προχωράει η εξ αποστάσεως στη Δράμα, επικοινωνήσαμε με τους διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Δράμας.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ανδρέας Σαλπιγγίδης, σημειώνει ότι «γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από όλες τις σχολικές μονάδες των Δημοτικών σχολειών στο Νομό Δράμας, με τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται, γιατί το σύστημα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί επειδή είναι υπερφορτωμένο».

Όπως τονίζει ο ίδιος, «οι διευθυντές βρίσκονται όλοι στα σχολεία τους και οι εκπαιδευτικοί στα σπίτια τους και ενημερώνονται καθημερινά για το ποια είναι η διαδικασία και πώς μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα και να δημιουργήσουν τις ηλεκτρονικές τάξεις μέσω του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου».

Όπως ο ίδιος λέει, «υπάρχουν διάφοροι τρόπο για να ανεβάσει ο εκπαιδευτικός τα μαθήματα στο σύστημα. Ήδη, σε ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό, οι εκπαιδευτικοί έχουν ανταποκριθεί και παρ’ όλα τα ζητήματα που υπάρχουν, πιστεύω ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας, θα έχουμε καλύψει μεγάλα κενά».

Όπως τέλος επισημαίνει ο κ. Σαλπιγγίδης, «ο στόχος δεν είναι να καλυφθεί η ύλη των μαθημάτων, αλλά τουλάχιστον για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι να μην υπάρχει αυτό το απόλυτο κενό. Να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να δίνουν κάποιες ασκήσεις στους μαθητές τους και οι μαθητές να μπορούν να ασχοληθούν έστω και ως ένα σημείο με τα μαθήματά τους».

 

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δράμας

Για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στη Δευτεροβάθμια, μίλησε χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δράμα, κ. Σπύρος Κιουλάνης, ο οποίος σημείωσε αρχικά ότι «μέχρι στιγμής πηγαίνει καλά και το επίπεδο είναι αρκετά ικανοποιητικό», τονίζοντας ότι «στο Νομό Δράμας ήδη συμμετέχουν όλα τα Λύκεια τη σύγχρονη εκπαίδευση, αυτή δηλαδή που γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο σε πραγματικό χρόνο. Η σύγχρονη εκπαίδευση ξεκίνησε τις πρώτες μέρες μόνο για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ πλέον σταδιακά μπαίνουν και οι υπόλοιπες τάξεις των Λυκείων καθώς και τα Γυμνάσια».

Σύμφωνα με τον κ. Κιουλάνη, «όσον αφορά την σύγχρονη εκπαίδευση, πρόσωπο με πρόσωπο δηλαδή, η συμμετοχή των μαθητών χαρακτηρίζεται ως αρκετά καλή, ενώ στην ασύγχρονη δεν μπορεί να γίνει γνωστό πόσοι ακριβώς παρακολουθούν. Υπάρχει επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα με το σύστημα το οποίο είναι υπερφορτωμένο και υπάρχουν δυσκολίες, καθώς όλα αυτά βρίσκονται στο Πανελλήνιο Σχολικό Σύστημα. Και προκειμένου να μειωθεί κάπως το πρόβλημα, δόθηκε η εντολή ώστε τα Λύκεια να μπαίνουν όλη μέρα, ενώ τα Γυμνάσια μετά τις 12 το μεσημέρι, ώστε να επωφεληθούν οι μαθητές των Λυκείων τις πρωινές ώρες, από τις 08.00 έως 12.00 κυρίως για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα».

 

Πότε θα διεξαχθούν οι πανελλαδικές;

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για πρώτη φορά που συμβαίνει μια μαζική εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Ελλάδα, και επί της ουσίας πρόκειται για μια πανελλαδική εφαρμογή ενός συστήματος, το οποίο δεν έχει δουλέψει ξανά σ’ αυτό το μεγάλο βαθμό.

Χθες αργά το μεσημέρι, οι προϊστάμενοι όλων των Διευθύνσεων σε όλη τη χώρα θα είχαν τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα και προβλήματα που τους απασχολούν σε γενικό αλλά και σε ειδικότερο επίπεδο.

Σε δηλώσεις της πάντως χθες για άλλη μια φορά, η υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι, οι πανελλαδικές εξετάσεις να διεξαχθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στην σταθερή ημερομηνία έναρξης και πιθανότητα μέσα στον Ιούλιο, σημειώνοντας πως ο βασικός στόχος είναι να γίνουν οι μικρότερες δυνατές αλλαγές στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα. Διευκρίνισε ωστόσο πως οι ενέργειες του υπουργείου θα διαμορφωθούν με βάση τα δεδομένα από την επιδημία και τις εισηγήσεις των ειδικών.

Για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών, η Νίκη Κεραμέως επανέλαβε πως προκρίνονται μέχρι στιγμής τρεις λύσεις:

1) Παράταση σχολικού έτους.

2) Μείωση ύλης.

3) Μετακύλιση έναρξης πανελλαδικών.