Home > Πρώτο Θέμα > Σε καλό δρόμο οι εντάξεις και προσκλήσεις έργων για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Δράμας

Σε καλό δρόμο οι εντάξεις και προσκλήσεις έργων για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Δράμας

Τεχνική συνεδρίαση του εταιρικού σχήματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας

Σε καλό δρόμο οι εντάξεις και προσκλήσεις

έργων για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Δράμας

Από τον Σεπτέμβριο το έργο ύδρευσης αποχέτευσης σε τμήμα της 19ης Μαΐου

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΩΙ της Τρίτης 10 Ιουλίου (χθες), συνεδρίασε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, το εταιρικό σχήμα που αφορά στα έργα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας. Επρόκειτο για μια τεχνική συνάντηση, κατά την οποία διαφάνηκε η ετοιμότητα των έργων που έχουν υποβληθεί για εγκρίσεις, ποια από αυτά έχουν εγκριθεί και ποια ξεκινάνε σύντομα.

Στην τεχνική συνάντηση, συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταίρων, όπως: ο Δήμος Δράμας με τις τεχνικές υπηρεσίες του και τη διεύθυνση Προγραμματισμού, το Επιμελητήριο Δράμας, το ΤΕΙ Δράμας με το Τμήμα Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, η Ένωση Κυριών Δράμας και η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ ΑΕ Δράμας. Παρών στην συνάντηση ήταν ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Καραμπατζάκης, και εκπρόσωποι από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή (εγκρίσεις και παρακολούθηση έργων ΕΣΠΑ) από την Κομοτηνή.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στον «Πρωινό Τύπο», περιλαμβάνει συνολικά 15 υποέργα σε ένα σύνολο προϋπολογισμού 8,5 εκατ. ευρώ και έχει ήδη εγκριθεί και ενταχθεί από πέρυσι στο ΕΣΠΑ.

Στόχος της συνάντησης εργασίας, ήταν να διαφανεί πια είναι η πορεία των έργων μέχρι σήμερα και πώς θα συνεχιστούν από εδώ και πέρα. Η συνάντηση αφορούσε κυρίως τεχνικά ζητήματα και λεπτομέρειες, σημαντικές όμως για την πορεία και την εξέλιξη των προσκλήσεων και τις εντάξεις των 15 υποέργων.

Το ολοκληρωμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, σημαντικά έργα ανάπλασης και ανάπτυξης της περιοχής της 19ης Μαΐου, από τη γέφυρα Ζώνκε μέχρι και την οδό Καραϊσκάκη σε πρώτη φάση και τη διασύνδεση του δημοτικού κήπου με το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.

Κατ’ επέκταση, περιλαμβάνει επίσης έργα διαχείρισης αστικού πρασίνου (ΤΕΙ Δασοπονίας Δράμας), ανάπτυξη και επιτάχυνση δημιουργίας νέων ιδεών και επιχειρήσεων από νέους (Επιμελητήριο), διασύνδεση γυναικών με την επιχειρηματικότητα (Ένωση Κυριών Δράμας) και διασύνδεση πολιτισμού και τουρισμού  από την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ ΑΕ Δράμας. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζονται και σεμινάρια πιστοποίησης νέων ανθρώπων για επαγγέλματα εστίασης και φιλοξενίας στην πόλη της Δράμας.

texniki synantisi BAA1

Έργο ύδρευσης αποχέτευσης

Όπως ήδη γράψαμε και την περασμένη εβδομάδα, το πρώτο έργο το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί και θα ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου, είναι αυτό της ύδρευσης και αποχέτευσης του τμήματος της 19ης Μαΐου. Έχει ήδη αναδειχθεί ο εργολάβος και αναμένεται το ξεκίνημα των έργων.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» χθες ο εντεταλμένος σύμβουλος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Καραμπατζάκης, ο Δήμος έχει επίσης ένα έργο που έχει να κάνει με το περιβάλλον, την ευαισθητοποίηση για τη διαχείριση και πρόληψη στο ζήτημα των απορριμμάτων όπως και τους βυθιζόμενους κάδους. Το έργο έχει ήδη εγκριθεί και ενταχθεί, και βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης.

Τα έργα του ΤΕΙ Δασοπονίας

Μεγάλο ρόλο στη διαχείριση του αστικού πρασίνου έχει το Τμήμα Δασοπονίας Δράμας του ΤΕΙ ΑΜΘ. Όπως μας εξηγεί ο κ. Καραμπατζάκης, «το ΤΕΙ έχει συνολικά τρία έργα, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί και βρίσκονται στο στάδιο της έναρξης. Έχουν βγει οι σχετικές προσκλήσεις για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για να ξεκινήσουν οι εργασίες».

Το ένα έργο του ΤΕΙ Δράμας, περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση όλων των δέντρων της περιοχής, «να ξέρουμε δηλαδή που βρίσκεται το κάθε ένα, ποια είναι η ηλικία του και να έχει ένα τσιπάκι».

Το δεύτερο έργο του ΤΕΙ έχει να κάνει με το προσωπικό της Έδρας UNESCO «και με τη διαχείριση των παρόχθιων και παραποτάμιων περιοχών της Αγίας Βαρβάρας και γενικότερα του Δήμου Δράμας».

Σημαντικό είναι επίσης, το τρίτο έργο, «το οποίο αφορά σε μια πολύ σημαντική διαδικασία, η οποία δεν υπήρχε στην αρχική ολοκληρωμένη παρέμβαση και είχαν εμφανιστεί τα προβλήματα της οδού Φιλίππου. Έχει να κάνει με μια επιστημονική ομάδα από το ΤΕΙ Δράμας και αφορά ένα δίκτυο διακυβέρνησης περιβάλλοντος. Προβλήματα που θα αντιμετωπίζουμε κατά την εξέλιξη του έργου, θα έρχεται η ειδική επιστημονική ομάδα, θα κάνει ενημερώσεις, θα αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα και θα δίνει λύσεις διακυβέρνησης, στα θέματα μεταξύ της δημοτικής αρχής, του εταιρικού σχήματος, αλλά και των πολιτών και των καταστηματαρχών και των επιχειρηματιών».

 

Κατάρτισης ατόμων για παροχή υπηρεσιών

Στο ζήτημα της παροχής υπηρεσιών επισιτισμού και φιλοξενίας, εντάσσεται ένα έργο κατάρτισης και πιστοποίησης 80 ατόμων, στον τομέα του επισιτισμού και της φιλοξενίας. Έχει ήδη βγει πρόσκληση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για ενισχύσεις που αφορούν την κατάρτιση. Μέχρι τέλος Ιουλίου θα υπάρξει η απαραίτητη ετοιμότητα. Το έργο αφορά στην κατάρτιση 80 ατόμων, στην περιοχή της Δράμας, που θα οδηγήσει σε πιστοποιήσεις.

Όπως εξηγεί ο κ. Καραμπατζάκης: «Μπορείτε να σκεφτείτε υπαλλήλους επισιτισμού, σερβιτόρους, υποδοχείς σε ξενοδοχεία, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν 190 ώρες σεμινάρια, θα πάρουν εκπαιδευτικό επίδομα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και στο τέλος, εκτός από τη δικτύωση που θα τους προσφέρουμε με επιδοτήσεις, θα πιστοποιήσουν αυτές τις γνώσεις, έτσι ώστε να αυξήσουμε το επίπεδο υποδοχής υπηρεσιών στους διάφορους επισιτιστικούς φορείς και φορείς φιλοξενίας στην πόλη.

Στόχος εδώ είναι επίσης, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο σερβίρισμα του δραμινού οίνου, έτσι ώστε να ανέβει το επίπεδο παροχής υπηρεσίας, όταν κάποιος επισκέπτεται την πόλη της Δράμας, να γεύεται με τον σωστότερο τρόπο και να δοκιμάζει το δραμινό κρασί και τα εδέσματα».

Γυναίκες στην εργασία

Το πρόγραμμα που τρέχει η Ένωση Κυριών Δράμας, στοχεύει σε μια ειδική ομάδα, αυτή της συμβουλευτικής γυναικών, όπως και στην ανάπτυξη κάποιων υποδομών, έτσι ώστε να μπορέσουν να επανέλθουν στο χώρο εργασίας και να αναπτύξουν την επιχειρηματικότητα.

Επιχειρηματικότητα

Ανάμεσα στα έργα που ακολουθούν το Σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, είναι και η επιχειρηματικότητα. Εδώ, το Επιμελητήριο Δράμας έχει αναλάβει την ανάπτυξη των υποδομών ενός χώρου, στο ισόγειο, όπου θα δημιουργηθεί ένας χώρος συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών. Στόχος, να έρθουν  κοντά και να δοθεί στέγη σε νέες ιδέες και σε νέους ανθρώπους που θέλουν να εκκολαφθούν οι ιδέες τους και μάλιστα θα υπάρξει και αντίστοιχη συμβουλευτική, δηλαδή επιτάχυνση αυτής της ιδέας. «Έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε δυνατότητα σ’ αυτές τις νέες ιδέες να αναδειχθούν και να δημιουργήσουν επιχειρήσεις στην περιοχή της Δράμας», επισημαίνει ο κ. Καραμπατζάκης.

Πολιτισμός και τουρισμός

Τέλος, ο πέμπτης εταίρος που είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΕ ΑΕ Δράμας, θα τρέξει ένα πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα μπορέσει να αναδειχθεί το πολιτιστικό περιεχόμενου του Δήμου Δράμας, το οποίο θα συνδεθεί με τον τουρισμό. Όλο αυτό θα γίνει μέσα από ένα ψηφιακό σύστημα.