Σε καλό δρόμο οι εργασίες
αποκατάστασης της Οικίας Παμπούκα
από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκονται οι εργασίες στο λεγόμενο Αρχοντικό της Οικίας Παμπούκα επί της οδού Περδίκκα. Οι εργασίες της πλήρους αποκατάστασης και ανακαίνισης της Οικίας Παμπούκα, είναι ένα έργο το οποίο έχει αναλάβει η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ του Δραμινού επιχειρηματία κ. Άρη Θεοδωρίδη, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για σκοπούς της ΑΜΚΕ.
Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες για το ποια θα είναι η τελική χρήση της οικίας Παμπούκα είναι συγκεχυμένες, καθώς ο επιχειρηματίας κ. Θεοδωρίδης και τα στελέχη της ΑΜΚΕ κρατούν κλειστά τα σχέδια τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθεί για τα γραφεία της ΑΜΚΕ τουλάχιστον ένα μέρος του χώρου.
Η Οικία Παμπούκα έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο κτίριο και ως ιδιοκτησία ανήκει στο Οργανισμό του e-ΕΦΚΑ και η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ την έχει ενοικιάσει για 50 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης άλλα 10.
Στην ίδια όμως οδό Περδίκκα, βρίσκεται και η Καπναποθήκη Παμπούκα. Αυτή έχει αγοραστεί επίσης από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ και τον κ. Θεοδωρίδη, με σκοπό να ανακαινιστεί πλήρως και να χρησιμοποιηθεί για διάφορους πολιτιστικούς σκοπούς. Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται για τη χρήση της, ενώ μια πληροφορία αναφέρει ότι πιθανόν σ’ αυτή να δημιουργηθεί μια θεατρική σκηνή, αν και προς ώρας, δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτό είναι εφικτό. Στον χώρο αυτό πάντως, έχει ήδη τοποθετηθεί αδιάβροχο υλικό στη στέγη, για την προστασία της.
Η έγκριση της μελέτης για την οικία Παμπούκα
Για να γίνει όμως η αποκατάσταση και ανάδειξη της οικίας Παμπούκα, έπρεπε να υπάρξει και η σχετική μελέτη, η οποία τελικά εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έγκριση μελέτης, αποκατάστασης, ανάδειξης και προβολής, πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό υπόδειγμα μεγαλοαστικής οικίας της Δράμας της περιόδου του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.
Είναι χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «έργο τέχνης» με τον περιβάλλοντα χώρο του και ως «ιστορικό διατηρητέου τόπου» του ιστορικού κέντρου της πόλης της Δράμας. Η έγκριση της απόφασης, έχει επίσης και τη θετική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Όπως αναφέρεται μάλιστα, «οι προτεινόμενες εργασίες, βασίζονται στις αρχές της ελάχιστης επέμβασης, της αναστρεψιμότητας και της συμβατότητας μεθόδων και υλικών, εξασφαλίζοντας αφενός της διατήρηση της αυθεντικότητα του μνημείου, αφετέρου δε, την ανάδειξή του, μετά του περιβάλλοντος χώρου του, ως αξιόλογο δείγμα εκλεκτιστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα».
Το αρχοντικό Παμπούκα
Το αρχοντικό Παμπούκα, χτίστηκε κατά το 1930, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως οικία σε αγορασμένο οικόπεδο από τον πολιτικό μηχανικό Δούκα το 1928, για τον Ζήση Παμπούκα από το Δοξάτο, διευθυντή της αμερικανικής εταιρείας καπνού Standard. Το 1931 η εταιρεία Standard χρεοκόπησε.
Ο Ζήσης Παμπούκας ασχολήθηκε μόνος του με την εμπορία καπνού και οι οικονομικές του ανάγκες τον υποχρέωσαν να πωλήσει το κτίσμα. Το αγόρασε τότε το Τ.Α.Κ. και στεγάστηκαν σε αυτό τα γραφεία του ταμείου και μια μικρή μονάδα πρώτων βοηθειών. Μετά τη συγχώνευση του Τ.Α.Κ. με το Ι.Κ.Α. το ακίνητο προσαρτήθηκε στην περιουσία του Ι.Κ.Α. και ενοικιάστηκε σε διάφορους φορείς, και λειτούργησε είτε ως, εστιατόριο, ως Κρατικός Βρεφονηπιακός Σταθμός και άλλες χρήσεις.
Σε γενικότερο πλαίσιο πάντως, η πόλη της Δράμας διαθέτει αξιόλογα κτίρια παλαιότερων εποχών, τα οποία ενώ έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα, οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν τη δυνατότητα να τα συντηρήσουν και πολύ περισσότερο να τα αποκαταστήσουν και να τα αναδείξουν. Έτσι, αφημένα στο έλεος του χρόνου, καταστρέφονται σταδιακά μέχρι να καταρρεύσουν ολοκληρωτικά.


