Home > νέα > Σε κατάληψη χθες το ΤΕΙ Δράμας από το Τμήμα Οινολογίας Δηλώσεις φοιτητών στον «Πρωινό Τύπο»

Σε κατάληψη χθες το ΤΕΙ Δράμας από το Τμήμα Οινολογίας Δηλώσεις φοιτητών στον «Πρωινό Τύπο»

Εξελίξεις στην υπόθεση αλλαγής του προέδρου κ. Σπ. Μάμαλη

Σε κατάληψη χθες το ΤΕΙ Δράμας

από το Τμήμα Οινολογίας

Περαιτέρω φόβοι για συγχώνευση Τμημάτων της Δράμας στα τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στην Ορεστιάδα!

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ του παραρτήματος Δράμας του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης, προχώρησαν χθες το πρωί οι φοιτητές του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών της Δράμας, σε συνέχεια της διαμαρτυρίας τους για την αλλαγή του προέδρου του Τμήματος κ. Σπυρίδωνα Μάμαλη.

Όπως γράφαμε και σε σχετικό ρεπορτάζ χθες Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017, οι φοιτητές του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, διαμαρτύρονται για την αλλαγή που έγινε από την πρυτανεία του ΤΕΙ ΑΜΘ που εδρεύει στην Καβάλα, καθώς ο κ. Μάμαλης – ο οποίος είναι και πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – θεωρείται ως το άτομο εκείνο, που τα τελευταία 6 χρόνια από τη θέση αυτή, ανέβασε σημαντικά το Τμήμα σε όλη την Ελλάδα, έχει παρουσιάσει μεγάλο έργο το οποίο όλοι παραδέχονται και ότι έχει καταφέρει την έγκριση προγραμμάτων που καλυτερεύει τις σπουδές στο συγκεκριμένο τμήμα. Ακόμα, η αύξηση των φοιτητών σ’ αυτό, αλλά και το ότι το Τμήμα Οινολογίας της Δράμας επιλέγεται ως πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό, θεωρείται ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την εδραίωση του Τμήματος στη Δράμα.

Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση του ΤΕΙ ΑΜΘ, τόσο ο μέχρι σήμερα πρύτανης κ. Μητρόπουλος, όσο και ο νέος πρύτανης από την 1η Δεκεμβρίου κ. Μπαντέκας, θεωρούν ότι η αλλαγή αυτή έπρεπε να γίνει, καθώς σήμερα 30 Νοεμβρίου 2017, λήγει η δεύτερη 3ετής θητεία του κ. Μάμαλη στη θέση του προέδρου· μια θέση που του είχε δοθεί με ανάθεση από τη διοίκηση του ΤΕΙ ΑΜΘ.

 

Συνάντηση φοιτητών με πρυτανεία

Όπως γράφαμε και στο χθεσινό ρεπορτάζ, εκπρόσωποι των φοιτητών επισκέφθηκαν την Τρίτη 28 Νοεμβρίου την πρυτανεία του ΤΕΙ ΑΜΘ στην Καβάλα και συνομίλησαν με τον πρύτανη κ. Μητρόπουλο, με θέμα τη διαδικασία εκλογής του προέδρου του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών και για τους λόγους αλλαγής του διοίκησης του Τμήματος.

Σε σχετική επιστολή που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα για τη συνάντηση αυτή, επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «εντοπίστηκαν ελλιπή στοιχεία, παραπληροφόρηση και αδιαφανείς διαδικασίες».

Όπως επισημαίνουν  μάλιστα «οι πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις μας ενημέρωσαν ότι η αλλαγή του προέδρου έγινε λόγω της εφαρμογής του Ν. 4485/2017, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μητρόπουλου, ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Μάμαλης δεν κατείχε τα προσόντα για τον εκ νέου ορισμό του ως πρόεδρο του Τμήματος. Ωστόσο σύμφωνα με το άρθρο 23 και 24 του συγκεκριμένου νόμου δεν ισχύουν οι αιτιάσεις της πρυτανικής αρχής καθώς σαφέστατα προβλέπουν ότι με απόφαση της συγκλήτου ορίζονται ο Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, οι οποίοι πρέπει να είναι μέλη Δ.Ε.Π. πρώτης βαθμίδας, αλλιώς της βαθμίδας του αναπληρωτή του οικείου Τμήματος, και, ελλείψει τούτων, μέλη Δ.Ε.Π. των δύο πρώτων βαθμίδων άλλου Τμήματος του Ιδρύματος».

oinologia katalipsi

Δηλώσεις φοιτητών

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησαν χθες, η εκλεγμένη εκπρόσωπος των Φοιτητών του Τμ. Οινολογίας και ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των φοιτητών του παραρτήματος Δράμας του ΤΕΙ ΑΜΘ, οι οποίοι ζήτησαν να μην δημοσιευθούν τα ονόματά τους.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του Τμ. Οινολογίας, «τόσα χρόνια ο κ. Μάμαλης έχει φτάσει από το μηδέν το Τμήμα Οινολογίας στο σημείο που είναι σήμερα και αυτή τη στιγμή έχουν ανέβει ακόμα και οι βάσεις και γενικά το επίπεδο της Σχολής. Αυτό δεν πρέπει να σταματήσει εδώ. Και εφόσον ο κ. Μάμαλης έκανε σωστά τη δουλειά του και είναι και πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, αυτό δίνει αυτομάτως, μια μεγάλη αναβάθμιση στο Τμήμα και μόνο που υπάρχει σ’ αυτή, ενώ είναι γνώστης του αντικειμένου σχετικά με την Οινολογία. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να απομακρυνθεί απ’ αυτή τη θέση, γιατί έχει αποδείξει τι έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια, γι’ αυτό και θέλουμε να παραμείνει στο τιμόνι».

Ένα από τα προβλήματα που τέθηκαν στη συζήτησή μας, ήταν και αυτό του μόνιμου προσωπικού, καθώς μόνο ένα άτομο είναι μόνιμος καθηγητής. Όπως σημείωσε η εκπρόσωπος των φοιτητών του Τμ. Οινολογίας, «ας λυθεί το θέμα με τους μόνιμους καθηγητές, να έχουμε κι εμείς έναν άξιο δίπλα μας, που θα μπορεί να μας στηρίξει σε όλα. Όπως μας έχει στηρίξει ο κ. Μάμαλης».

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο εκπρόσωπος των φοιτητών του παραρτήματος Δράμας του ΤΕΙ ΑΜΘ, σημείωσε ότι «ο κ. Μάμαλης έχει μοχθήσει όλα αυτά τα χρόνια με προσωπικούς αγώνες να φτάσει το Τμήμα σε ένα πολύ αξιόλογο επίπεδο. Εκεί που τα προηγούμενα χρόνια το Τμ. Οινολογίας ήταν υπό διάλυση, πάλεψε, το άνοιξε ξανά και έχει φτάσει να έχει 10.000 μόρια. Το μεγαλύτερο στο ΤΕΙ ΑΜΘ».

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των φοιτητών, «δεν ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με κανέναν από τους καθηγητές, ούτε και με το νέο πρόεδρο που θα αναλάβει στο Τμ. Οινολογίας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μαζί του». Όπως τόνισε μάλιστα ο εκπρόσωπος των φοιτητών Δράμας, «με στεναχωρεί ότι δεν έχουμε την απόλυτη στήριξη όλων των φοιτητών όλων των Τμημάτων, ώστε να μας τονώσει και εμάς που είμαστε λίγα άτομα. Δεν είναι μόνο για εμάς αυτό. Σήμερα είμαστε εμείς, αύριο μπορεί να είναι ένα άλλο τμήμα».

 

Να μη φύγει το Τμ. Οινολογίας από τη Δράμα

Ταυτόχρονα, είναι πολλά τα σχόλια που ακούγονται, ότι κινδυνεύει να φύγει το Τμήμα Οινολογίας από τη Δράμα, και να συγχωνευθεί μάλλον με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) που εδρεύει στην Ορεστιάδα, αν και όταν γίνουν συγχωνεύσεις των δύο Ιδρυμάτων: ΤΕΙ ΑΜΘ και ΔΠΘ.

Σε σχετική ερώτηση, αν υπάρχει κίνδυνος να φύγει το Τμήμα Οινολογίας από τη Δράμα, οι εκπρόσωποι των φοιτητών επισημαίνουν: «Εμείς δεν θέλουμε να φύγει το Τμήμα από τη Δράμα. Η Δράμα έχει τόσα οινοποιεία, έχει τόσες άκρες, έχει προγράμματα που πάνε εθελοντικά οι φοιτητές.  Είναι πολύ άσχημο να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα και να περιμένουμε να ψηφιστεί κάτι. Δεν πρέπει να αφεθεί τίποτα στην τύχη του».

Στην ερώτηση αν έχουν έρθει σε επαφή με φορείς της Δράμας, σημείωσαν ότι έχουν ενημερώσει σχετικά, λέγοντας: «Ελπίζουμε να μας βοηθήσουν όλοι οι φορείς της Δράμας και ελπίζουμε να γίνει κάτι γι’ αυτό. Αν φύγουν από τη Δράμα Τμήματα του ΤΕΙ, η Δράμα θα μειονεκτεί. Η Δράμα φημίζεται για τα κρασιά της, και δεν μπορεί ένα καθαρό Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών να φύγει από την πόλη».

 

Τι ζητούν οι φοιτητές

Έτσι, αναφορικά με την επιστολή των φοιτητών, ζητούν τα παρακάτω από την πρυτανεία του ΤΕΙ ΑΜΘ:

1ον) Η αποστολή των Ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν ως στόχο να συμβάλουν στη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών, ικανών να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις όλων των πεδίων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με επιστημονική, επαγγελματική και πολιτιστική επάρκεια και υπευθυνότητα και με σεβασμό στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ειρήνης και της ισότητας μέσα από διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες

2ον) Η αδικαιολόγητη αλλαγή του προέδρου του τμήματος φέρνει για ακόμα μια φορά στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το τμήμα Οινολογίας και δείχνει για ακόμα μια φορά την αδιαφορία της διοίκησης του Ιδρύματος σχετικά με τις ανάγκες του τμήματος για εργαστηριακό εξοπλισμό και μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό

3ον) Οι μέχρι στιγμής ενέργειες του κ. Μάμαλη ως προέδρου του τμήματος Οινολογίας έχουν αναβαθμίσει την ποιότητα σπουδών και υποδομών όπως καταγράφεται και στην αξιολόγηση του τμήματος και καθιστούν την απόφαση της απομάκρυνσής του αναξιοκρατική

Αιτούμαστε τα παρακάτω:

  • Γραπτή ανακοίνωση που να αναφέρει ποιοι φοιτητές εκπροσωπούν τα συλλογικά όργανα του ΤΕΙ ΑΜΘ και από ποια διαδικασία έχουν προκύψει.
  • Γραπτή ανακοίνωση για την απόφαση της Συγκλήτου, ποιος είναι ο εκπρόσωπος των φοιτητών στις αποφάσεις που πάρθηκαν στις 24 Νοεμβρίου 2017.
  • Γραπτή γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου περί της ορθότητας της συμμετοχής του συγκεκριμένου φοιτητή στη Σύγκλητο του ιδρύματος.
  • Έγγραφες απαντήσεις σχετικά με την προηγούμενη επιστολή μας σχετικά με του λόγους απομάκρυνσης του κ. Μάμαλη.
  • Αναίρεση της απόφασης για την απομάκρυνση του κ. Μάμαλη από την θέση του προέδρου του τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών και έναρξη γόνιμου διαλόγου για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης
  • Γραπτή αιτιολογημένη απάντηση για το θέμα της μη κατανομής θέσεων μόνιμου διδακτικού προσωπικού στο τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών
  • Έγγραφη απόφαση της Συγκλήτου σχετικά με τις δράσεις και προθέσεις του Ιδρύματος για την αναβάθμιση του τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών και την απόκτηση εργαστηριακού εξοπλισμού
  • Την γραπτή δέσμευση των πρυτανικών αρχών σχετικά με την τύχη του τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών ενόψει και της αναδιοργάνωσης των τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Με κοινή απόφαση, η σχόλη θα τελεί υπό κατάληψη, μέχρι να ικανοποιηθούν από την Σύγκλητο οι παραπάνω ανακοινώσεις, κοινοποιημένες  στους ανάλογους φορείς».