Home > νέα > Σε καθίζηση η αγορά της Δράμας τον Οκτώβριο και χωρίς αισιοδοξία-Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ».

Σε καθίζηση η αγορά της Δράμας τον Οκτώβριο και χωρίς αισιοδοξία-Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ».

Σε καθίζηση η αγορά της Δράμας

τον Οκτώβριο και χωρίς αισιοδοξία

► Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

► Εντός της επόμενης εβδομάδας θα αποφασίσει ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας για ανοιχτή Κυριακή ή όχι

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΤΗΝ ερχόμενη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, ή αλλιώς φθινοπωρινές εκπτώσεις καταστημάτων και θα διαρκέσουν μέχρι και 15 τρέχοντος.

Εντός της περιόδου αυτής, συνήθως την πρώτη Κυριακή (7 Νοεμβρίου φέτος), τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά, προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές, κυρίως όμως να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τον τζίρο τους. Παρ’ όλα αυτά, ο Εμπορικός Σύλλογος  προς το παρόν δεν έχει αποφασίσει αν τα καταστήματα της Δράμας θα παραμείνουν ανοικτά την πρώτη Κυριακή. Όπως δήλωσε μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρός του κ. Αντώνης Σκουλίδης, η απόφαση αυτή αναμένεται να παρθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με όσα τόνισε στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Σκουλίδης, «από 1 έως 15 Νοεμβρίου είναι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι οποίες είναι κανονικές εκπτώσεις. Επιτρέπονται δηλαδή όλα όσα επιτρέπονται και στις κανονικές εκπτώσεις, με όλα τα προϊόντα να είναι σε έκπτωση. Θα πρέπει και εδώ να αναγράφονται οι διπλές τιμές, πριν και μετά την έκπτωση δηλαδή, το ποσοστό της έκπτωσης».

Ο κ. Σκουλίδης επισημαίνει ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική περίοδο» και τονίζει ότι «η αγορά τον τελευταίο καιρό κινείται λίγο δύσκολα. Ενώ είχαμε ένα καλό καλοκαίρι και προς το τέλος του ο Σεπτέμβριος κινήθηκε αρκετά ομαλά, παρ’ όλα αυτά ο Οκτώβριος δεν ήταν καλός μήνας. Η  αγορά έκανε καθίζηση και η κίνηση είναι περιορισμένη και σήμερα που μιλάμε τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει επίσης ο κ. Σκουλίδης και στην ακρίβεια που επικρατεί: «Αντιλαμβανόμενοι και την κατάσταση που επικρατεί με την ακρίβεια σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης, μας δημιουργεί ένα άγχος για το πώς θα μπορέσει να υπάρξει κατανάλωση στην αγορά».

Όσον αφορά για το αν την επόμενη Κυριακή η αγορά της Δράμας θα είναι ανοιχτή ή κλειστή, ο κ. Σκουλίδης τονίζει ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα ο Εμπορικός Σύλλογος θα εκδώσει σχετικό δελτίο Τύπου για το αν η αγορά της Δράμας θα παραμείνει ανοικτή.

Ερωτώμενος σχετικά με τα υγειονομικά μέτρα στα εμπορικά καταστήματα, ο κ. Σκουλίδης εξηγεί ότι «τα εμπορικά καταστήματα έχουν τα κανονικά μέτρα, ό,τι ισχύει δηλαδή για την πλειοψηφία, με μάσκες υποχρεωτικά και τα εμπορικά καταστήματα κρατάνε όλα τα πρωτόκολλα των υγειονομικών μέτρων και από εκεί και πέρα προσδοκούμε να μην έχουμε περιορισμό στη λειτουργία των καταστημάτων, να μην έχουμε lockdown, γιατί θεωρούμε ότι ένα επόμενο lockdown, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ήδη ρημαζόμενη αγορά. Ιδίως στις περιοχές με υψηλή θετικότητα όσον αφορά τον ιό που είναι και ο Νομός Δράμας».

Ερωτώμενος για το αν γίνονται έλεγχοι από την Αστυνομία, τονίζει ότι «γίνονται έλεγχοι, τακτικά, ενώ οι εργαζόμενοι στα εμπορικά είναι υποχρεωμένοι να κάνουν και ένα rapid test την εβδομάδα όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι. Όλα αυτά γίνονται κανονικά, παρακολουθούνται από τους εργοδότες τους, αναρτούνται τα αποτελέσματα στο ΕΡΓΑΝΗ και πιστεύω ότι ακολουθούνται όλα τα πρωτόκολλα».

Πότε «πέφτει» η Black Friday
Η Black Friday ή αλλιώς Μαύρη Παρασκευή, ορίζεται συνήθως την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, αλλά πάντα ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών (25/11). Έτσι, φέτος η Black Friday θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021. Παράλληλα, το… αδελφάκι της, η Cyber Monday, πέφτει Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος αναφέρεται στους  κανόνες που διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν θα πέσουν θύματα «προσφορών».

Αυτοί οι κανόνες είναι οι εξής:

-Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.

-Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.

-Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

-Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.

-Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.