Home > Πρώτο Θέμα >  Σε μέγα πρόβλημα εξελίσσεται η διέλευση παράνομων μεταναστών και από την περιοχή του Γρανίτη στη Δράμα- Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Ν. Δράμας κ. Καϊμακτσίδης

 Σε μέγα πρόβλημα εξελίσσεται η διέλευση παράνομων μεταναστών και από την περιοχή του Γρανίτη στη Δράμα- Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Ν. Δράμας κ. Καϊμακτσίδης

Πληθώρα παράνομων μεταναστών από ορεινά χωριά της Δράμας

 Σε μέγα πρόβλημα εξελίσσεται

η διέλευση παράνομων μεταναστών

και από την περιοχή του Γρανίτη στη Δράμα

 Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Ν. Δράμας κ. Καϊμακτσίδης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ βραχνά φαίνεται να εξελίσσεται το ζήτημα με τη διέλευση παράνομων μεταναστών από πολλά χωριά της Δράμας, κυρίως στις ορεινές περιοχές.

Δεν είναι ούτε η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στο ζήτημα της διαδρομής που ακολουθούν οι παράνομοι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας από την περιοχή του Έβρου, αλλά σίγουρα δεν  θα είναι και η τελευταία.

Τα άτομα τα οποία βλέπουμε ότι κατά καιρούς συλλαμβάνονται από την Ελληνική Αστυνομία και της περιπολίες των συνοριοφυλάκων στην περιοχή μας, είναι μόνο ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό, σε σχέση μ’ αυτούς που τελικά καταφέρνουν και διασχίζουν τη μισή βόρεια Ελλάδα μέχρι να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου από εκεί όπως μπορούν να κατέβουν Αθήνα, που είναι και ο κύριος προορισμός τους.

Στη διαδρομή τους αυτή, διασχίζουν σχεδόν ολόκληρη την οροσειρά της Ροδόπης με τα πόδια, μέσα από δασώδη και ορεινά μονοπάτια. Αρκετοί απ’ αυτούς, αρχίζουν και κατηφορίζουν από διάφορες περιοχές του Δήμου Παρανεστίου και άλλοι συνεχίζουν προς το Φαλακρό ή και πιο χαμηλά ακόμα, με στόχο να περάσουν στο Νομό Σερρών και από εκεί προς τη Θεσσαλονίκη.

Η διαδρομή δεν είναι μόνο μία. Οι περισσότεροι αποφεύγουν κυρίως μεγάλες οδικές αρτηρίες, καθώς εκεί μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτοί και να συλληφθούν από τις ελληνικές αρχές. Άλλωστε, σχεδόν καθημερινά το Αστυνομικό Δελτίο είναι γεμάτο με συλλήψεις μεμονωμένων ατόμων ή ακόμα και διακινητών σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι θεάσεις παράνομων μεταναστών σε όλη την περιοχή του Παρανεστίου, ακόμα και σε ορεινές περιοχές του Δήμου Δράμας όπως το Λιβαδερό και φυσικά ακόμα και σε χωριά του Δήμου Παρανεστίου.

Πρόσφατα μάλιστα, είχαμε σχετικό ρεπορτάζ από χωριά του Δήμου Παρανεστίου, όπου κατά καιρούς οι παράνομοι μετανάστες ανοίγουν ακατοίκητα σπίτια προκειμένου να μπορέσουν να κοιμηθούν και να βρουν κάτι για να φάνε. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές αφήνουν τον χώρο ανάστατο, ενώ σπανίως έχουν παρατηρηθεί κλοπές αντικειμένων.

Επίσης, είναι γνωστό το πρόβλημα με τις ζημιές και τους βανδαλισμούς που έχουν γίνει ακόμα και στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού. Στο πέρασμά τους και από την ανάγκη τους για ύπνο και τροφή, δυστυχώς άφησαν τους χώρους του Χιονοδρομικού σε κακό χάλι και άλλες φορές βανδάλισαν τους χώρους, έσπασαν τζάμια κάνοντας και άλλες ζημιές! Αν και είναι άξιο απορίας, το ότι έχουν μαζί τους μπογιές σπρέι για να γράφουν συνθήματα στους τοίχους!

Ο φόβος κατοίκων του Γρανίτη

Φυσικά, όπως είπαμε, οι διαδρομές δεν είναι μία ή δύο. Στόχος των ανθρώπων αυτών, είναι να κινούνται όσο καλύτερα μπορούν αθέατοι, κρυμμένοι, προκειμένου να μην συλληφθούν. Στην προσπάθειά τους αυτή, έχοντας προφανώς και ορισμένες διαδρομές στα κινητά τους τηλέφωνα με χάρτες, περνάνε από χωριά, όπως πρόσφατα περιλαμβάνεται και ο Γρανίτης του Δήμου Κ. Νευροκοπίου.

Στο πλαίσιο αυτό, κάτοικοι της περιοχής του Γρανίτη, εκφράζουν το φόβο τους με μια διαδικτυακή τους ανάρτηση στον λογαριασμό «Γρανίτης Δράμας – Granitis Village».

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα, [στην περιοχή του Γρανίτη αυτές τις ημέρες διέρχονται πολλές ομάδες παράνομων μεταναστών. Σήμερα μετρήθηκαν πάνω από 50 άτομα στο σύνολο σε ομάδες των 5 με 7 ατόμων κάθε φορά. Οι κάτοικοι του οικισμού φοβούνται και όχι άδικα, διότι τον Απρίλιο του ίδιου έτους που υπήρχε πάλι μεγάλη κινητικότητα των παράνομων μεταναστών, είχαν προκληθεί πολλές ζημιές και κλοπές σε οικίες και αγροκτήματα.

Οι παράνομοι μετανάστες οι οποίοι ήδη από το 2020 έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην περιοχή, χρησιμοποιούν τα δασικά μονοπάτια για να κατευθυνθούν μέσω των βουνών της Βροντούς προς Σέρρες και από εκεί Θεσσαλονίκη. Στα χωριά μας υπάρχουν αρκετά σπίτια στα οποία μένουν μόνα υπερήλικα άτομα τα οποία πλέον ζουν με τον φόβο ειδικά την νύχτα].

Καταλήγοντας μάλιστα στο σημείωμά τους αυτό, τονίζουν: [Παρακαλούμε την Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας να προβεί σε κατάλληλες ενέργειες για καλύτερη αστυνόμευση όλης της περιοχής, αφού έχει στη διάθεση της πλέον μεγάλο αριθμό Συνοριοφυλάκων, από το 2020 προστέθηκαν 100 νέα άτομα στην υπάρχουσα δύναμη του νομού Δράμας].

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε με τον πρόεδρο της κοινότητας Γρανίτη κ. Παϊσίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «καθημερινά περνούν άτομα από την περιοχή μας» και όπως είπε, «γενικά δεν έχουμε ακούσει να έχουν κάνει ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές».

Ερωτώμενος αν η παρουσία των Συνοριοφυλάκων στην περιοχή είναι αυξημένη και ικανοποιητική, μας λέει ότι «περιπολίες κάνουν συχνά, βλέπουμε τους συνοριοφύλακες συνέχεια σε πολλά σημεία. Αν αυτό είναι επαρκές ή πρέπει να αυξήσουν τις περιπολίες, εμείς δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτό».

Οι συνοριοφύλακες της Δράμας

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε και μίλησε επίσης με τον κ. Γιώργο Καϊμακτσίδη, αντιπρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Συνοριακής Φύλαξης Ν. Δράμας, καθώς και εκλεγμένο αντιπρόσωπο στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων.

Μιλώντας για το θέμα αυτό ο κ. Καϊμακτσίδης, αναφέρεται στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης επισημαίνοντας την τεκμηριωμένη άποψη της Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, ότι  «το μεταναστευτικό δεν είναι ένα ζήτημα που λήγει, δεν είναι η κατάσταση ενός επεισοδίου, αλλά έχει βαθύτερα θέματα και ζητήματα. Και στο μέλλον θα έχουμε δυστυχώς αύξηση της κατάστασης αυτής».

Ο κ. Καϊμακτσίδης, σημειώνει ότι το μεταναστευτικό «έχει δύο βασικούς άξονες. Ο ένας είναι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, η οποία ανάλογα με την πολιτική της κατάσταση πιέζει με τις μεταναστευτικές ροές. Ο δεύτερος άξονας είναι μια γενικότερη πολιτική που ασκήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνοντας πάρα πολλούς ανθρώπους ως πληθυσμό και νέο εργατικό δυναμικό στο κέντρο της Ευρώπης, και είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να μετατραπεί σε μια πύλη εισόδου».

Όπως σημειώνει πάντως, «χωρίς τις προσλήψεις (σ.σ. συνοριακών φυλάκων) που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, δεν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε πλέον το όλο ζήτημα». Σημειώνει πάντως εδώ ότι, «ακόμα και η φωτιά στη Δαδιά θα μπορούσε να μην είναι καθόλου τυχαία, καθώς η όλη πίεση και φύλαξη του οδικού άξονα όλο αυτό το διάστημα, μετατόπισε τους διακινητές να δημιουργήσουν νέους χώρους συγκέντρωσης και διαδρομές, κάνοντας χρήση των διεθνών περιπατητικών μονοπατιών όπως το Ε-6. Αυτή τη στιγμή, μεγάλα γκρουπ κινούνται και διασχίζουν την οροσειρά της Ροδόπης».

Ερωτώμενος αν ως Σωματείο Συνοριακών Φυλάκων Ν. Δράμας, είναι ικανοποιημένοι με το υπάρχον προσωπικό, ο κ. Καϊμακτσίδης τονίζει: «Με μια αναδιάρθρωση που έχει γίνει την ειδικών ομάδων στο Νομό Δράμας, επιχειρησιακά βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Και γενικά η σωστή κατανομή που έχει γίνει, οφείλεται και στο γεγονός της πρόσληψης των 100 νέων συναδέλφων στο ΠΡΟΚΕΚΑ Παρανεστίου. Αυτό έδωσε μια νέα πνοή γιατί εκεί είχαμε μια αθρόα διαρροή δυνάμεων με την ενίσχυση του ΠΡΟΚΕΚΑ, κάτι το οποίο έχει πλέον καλυφθεί με τις προσλήψεις των νέων συναδέλφων».

Όπως λέει πάντως, «θα πρέπει να υπάρξει ένας αυστηρός έλεγχος για το ποιοι είναι οι πραγματικοί μετανάστες, ποιοι μπορούν να πάνε στην Ευρώπη κτλ., ώστε να μειωθούν σημαντικά οι ροές».

Σε άλλο σημείο των λεγομένων του μάλιστα, ο κ. Καϊμακτσίδης επισημαίνει ότι, «τόσο σε επίπεδο Γενικής διεύθυνσης, όσο και σε επίπεδο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, η πολύ καλή στελέχωση των Ειδικών Ομάδων λαθρομετανάστευσης, επιφέρουν πολύ καλά αποτελέσματα και κάνουν εξαιρετική δουλειά. Αυτό είναι κάτι χαρακτηριστικό που έχουμε. Η ομάδα που έχουμε στη Δράμα λειτουργεί με πάρα πολύ καλές επιδόσεις, αλλά και σε επίπεδο Γενικής, σε 24ωρο επίπεδο, επιφέρει καλά και εξαιρετικά αποτελέσματα».