Home > Πρώτο Θέμα > Σε οριακό σημείο το προσωπικό της δασικής υπηρεσίας Δράμας 1.500 χιλιόμετρα το δασικό οδικό δίκτυο του Νομού Δράμας

Σε οριακό σημείο το προσωπικό της δασικής υπηρεσίας Δράμας 1.500 χιλιόμετρα το δασικό οδικό δίκτυο του Νομού Δράμας

1.500 χιλιόμετρα το δασικό οδικό δίκτυο του Νομού Δράμας

Σε οριακό σημείο

το προσωπικό της δασικής

υπηρεσίας Δράμας

Οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για το μάζεμα των σκουπιδιών σε αλσύλλια

 Σημαντική η βοήθεια των Δασικών Συνεταιρισμών

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Ενότητα Δράμας, είναι ένας Νομός ο οποίος κάθε χρόνο έχει να αντιμετωπίσει κάποιες δασικές πυρκαγιές. Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στον τομέα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, είναι η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου. Η οποία κατά γενική ομολογία, δεν είναι εύκολη.

Προ ημερών, σε συνέντευξή του στον «Πρωινό Τύπο» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας κ. Κώστας Δαδούδης, είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου (δ.ο.δ.) Πόσο εύκολη είναι όμως αυτή η συντήρηση, κατά πόσο γίνεται σωστά και κατά πόσο επαρκούν τα απαραίτητα κονδύλια, είναι ένα ζήτημα που αφορά τη Δασική Υπηρεσία Ν. Δράμας.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η διευθύντρια Δασών Ν. Δράμας κα. Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, εξηγεί ότι η Π.Ε. Δράμας έχει το μεγαλύτερο δασικό οδικό δίκτυο (δ.ο.δ.) και ότι η συντήρησή του είναι όντως δύσκολη. Όπως επίσης επισημαίνει έπειτα από σχετικές ερωτήσεις, η Δασική Υπηρεσία Δράμας, όχι μόνο δεν έχει τα απαραίτητα κονδύλια που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της, αλλά έχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και οχημάτων, ενώ έχει έναν παλαιωμένο στόλο οχημάτων, για τα οποία επίσης έχει μια αρκετά χαμηλή χρηματοδότηση για ανταλλακτικά.

Konstantinidoy

Η κα. Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, διευθύντρια Δασών Ν. Δράμας.

1.500 χλμ. δασικού οδικού δικτύου

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Κωνσταντινίδου, επισημαίνει ότι η Δασική Υπηρεσία Ν. Δράμας αυτή τη στιγμή, «είναι υπεύθυνη για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Στα πλαίσια αυτά, κάθε χρόνο, συντηρεί το δασικό οδικό δίκτυο (δ.ο.δ.), το οποίο εκτείνεται στα 1.500 χιλιόμετρα, μιας και η Δράμα είναι ένας δασοπληθής Νομός με μεγάλη έκταση.

Για φέτος έχουμε μια πίστωση 9.000 ευρώ για τη συντήρηση, η οποία θα εστιάσει στην περιοχή Παρανεστίου για κάποιες έκτακτες ανάγκες που έχουν προκύψει στο εκεί δίκτυο και είμαστε εν αναμονή και των υπόλοιπων πιστώσεων από το Πράσινο Ταμείο και τις δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να συντηρήσουμε το δασικό οδικό δίκτυο».

Όπως τονίζει μάλιστα, «τα χρήματα αυτά δεν είναι αρκετά. Επειδή είναι μεγάλο το οδικό δίκτυο χρειάζονται μεγαλύτερα ποσά. Ένα μέρος από τη ΣΑΤΑ των Δήμων επίσης πηγαίνει στον τομέα της συντήρησης του δικτύου. Ήδη ο Δήμος Δράμας έχει στείλει το φετινό πρόγραμμα, και σε συνεργασία με το Δασαρχείο Δράμας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της συντήρησης, ενώ αναμένεται και η συνεργασία με τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συντηρήσουμε τα πιο κρίσιμα σημεία, τα πλέον λειτουργικά, τα οποία δεν εξυπηρετούν βέβαια μόνο τις ανάγκες της δασοπροστασίας, αλλά και τις ανάγκες διακίνησης των δασικών προϊόντων του νομού μας, που όπως είναι γνωστό είναι κορυφαίος σε παραγωγή δασικών προϊόντων στη χώρα».

 

170.000 στους Δήμους για το δ.ο.δ.

Ερωτώμενη αν οι Δήμοι μπορούν να ανταποκριθούν στη συντήρηση του δικτύου, η κα. Κωνσταντινίδου επισημαίνει ότι, «οι Δήμοι κάνουν δουλειά στο ζήτημα αυτό. Για φέτος, και για τους πέντε Δήμους του Νομού, υπάρχει συνολική χρηματοδότηση 170.000 ευρώ».

 

5% από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς

Σε άλλο σημείο, η κα. Κωνσταντινίδου, επισημαίνει ότι «οι Δασικοί Συνεταιρισμοί αποδίδουν το 5% των εσόδων τους στους Δήμου, το οποίο αυτοί στη συνέχεια πρέπει να ανταποδίδουν σε δασικά έργα. Η συντήρηση του δικτύου, επιφέρει βέβαια επιπλέον δουλειά στους Δασικούς Συνεταιρισμούς και φυσικά εισοδήματα στους ίδιους τους Δήμους».

 

Καθαριότητα αλσυλλίων

Ρωτήθηκε επίσης η διευθύντρια Δασών Ν. Δράμας, σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό των αλσυλλίων και των δασών, επισημαίνοντας επίσης, ότι στην περυσινή πυρκαγιά από το Βαθύλακο μέχρι και την Καλλίφυτο, υπήρχαν πολλά σκουπίδια τα οποία κάηκαν και μέχρι σήμερα δεν τα έχει μαζέψει κανένας.

«Οι Δήμοι χρηματοδοτούνται για τον καθαρισμό των αλσυλλίων κυρίως. Σε γενικές γραμμές, αν διασχίσει κανείς τα δάση μας, θα δει ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Εμείς συμβουλεύουμε πάντα τους Δασικούς Συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, φεύγοντας μετά την υλοτόμηση, να πάρουν τα  υπολείμματα που έχουν αφήσει οι ίδιοι. Σε γενικές γραμμές πάντως οι Συνεταιρισμοί το τηρούν και ως αποτέλεσμα τα δάση μας είναι σε καλή κατάσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουμε και στην περιοχή του Καράντερε μια δασική υπηρεσία αλλά και ο Δήμος, φροντίζουμε ώστε την εποχή του καλοκαιριού, κάποιοι επισκέπτες να μην ρυπαίνουν».

 

Έλλειψη προσωπικού και ζητήματα οχημάτων

Μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται επίσης, στο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού. Όπως και σε άλλες υπηρεσίες, έτσι και στη Δασική Υπηρεσία Δράμας, η έλλειψη προσωπικού είναι εμφανής, ενώ τα οχήματα είναι παλιά και υπάρχουν προβλήματα με τα ανταλλακτικά τους.

Αναλυτικότερα, η κα. Κωνσταντινίδου, επισημαίνει ότι, «η Δασική Υπηρεσία Δράμας, έχει πάρα πολύ μειωμένο προσωπικό και βρίσκεται σε οριακό σημείο. Το προσωπικό προσπαθεί πάρα πολύ, υπερβαίνει τις δυνάμεις του, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα άτομα ακόμα. Είμαστε η μεγαλύτερη Διεύθυνση Δασών, σε επίπεδο Νομού έχουμε μεγάλη έκταση και γι’ αυτό τον σκοπό απαιτείται περισσότερο προσωπικό.

Αναφορικά με τα οχήματα, λόγω του ότι έχουμε μειωμένες πιστώσεις σε ανταλλακτικά, τα οχήματά μας δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση όσο θα έπρεπε. Χρειαζόμαστε και νέα οχήματα και περισσότερες πιστώσεις».