Home > Πρώτο Θέμα > Σε παγκόσμιο χάρτη αποτυπώνεται και ο Ναός της Αγίας Σοφίας στη Δράμα-«Αγία Σοφία. Οι ναοί της του Θεού Σοφίας στην ιστορία και στον κόσμο»

Σε παγκόσμιο χάρτη αποτυπώνεται και ο Ναός της Αγίας Σοφίας στη Δράμα-«Αγία Σοφία. Οι ναοί της του Θεού Σοφίας στην ιστορία και στον κόσμο»

Διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας

«Αγία Σοφία. Οι ναοί της του Θεού

Σοφίας στην ιστορία και στον κόσμο»

Σε παγκόσμιο χάρτη αποτυπώνεται και ο Ναός της Αγίας Σοφίας στη Δράμα

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας για τους ναούς που είναι αφιερωμένοι στη του Θεού Σοφία, διοργανώνει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, όργανο που έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων.

Αναλυτικότερα, ο διαγωνισμός φωτογραφίας έχει θέμα: «Αγία Σοφία. Οι ναοί της του Θεού Σοφίας στην ιστορία και στον κόσμο», και διοργανώνεται από την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) σε συνεργασία με την ιστοσελίδα Orthophoto.net.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, (Δ.Σ.Ο.) www.eiao.org στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της για την ανάδειξη και διαφύλαξη του Χριστιανικού Ορθόδοξου πολιτισμού και σε συνεργασία με την ιστοσελίδα OrthPhoto.net διοργανώνει τον τρίτο στην σειρά διαγωνισμό φωτογραφίας καλεί δε όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε αυτόν.

sofia1

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδείξει την έννοια της «Σοφίας του Θεού» στον σύγχρονο κόσμο και να προβάλει τους ναούς που από αιώνες ανεγείρονται προς τιμή της.

Ο Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Πόλη των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, η «Μεγάλη Εκκλησία», το «Μέγα Μοναστήρι», αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα που «ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά». Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το πρότυπο και ακολούθησε η ανέγερση εκατοντάδων ναών μέχρι τις μέρες μας, παντού στον Ορθόδοξο κόσμο αφιερωμένων στην Σοφία του Θεού. Αυτήν την δυναμική που έχει στον Ορθόδοξο κόσμο η Σοφία του Θεού, ο Ιησούς Χριστός, επιθυμεί να αποτυπώσει να περιγράψει φωτογραφικά ο παρόν φωτογραφικός διαγωνισμός.

Η προθεσμίας υποβολής είναι μέχρι και31 Μαΐου 2021 ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής αναλύονται στην ιστοσελίδα: http://hagiasophia.orthphoto.net/index-gr.php.

Ο διαγωνισμός αφορά την καλλιτεχνική φωτογραφική αποτύπωση αυτού καθαυτού του ναού. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε οικοδομήματα απλά ή σύνθετα, και όχι σε μεμονωμένα επίτοιχα αντικείμενα τέχνης ή αγάλματα που, αν και αποτελούν μέρος του μνημείου, δεν αποτυπώνουν το μνημείο και την κατάστασή του ως σύνολο γενικό.

Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι, από τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, ετοιμάζεται σχετικό λεύκωμα, με τους ναούς της Αγίας Σοφίας σε όλο τον κόσμο, όπου θα περιλαμβάνεται και ο ιστορικός ναός της Αγίας Σοφίας της Δράμας.

Agia Sofia copy

Η Αγία Σοφία Δράμας στο χάρτη

Παράλληλα με το διαγωνισμό, έχει σχηματιστεί και ένας παγκόσμιος χάρτης, στον οποίον αποτυπώνονται και τα σημεία που υπάρχουν Ναοί της Αγίας Σοφίας σε όλο τον κόσμο. Στον χάρτη αυτόν, εντάσσεται και ο ναός της Αγίας Σοφίας στη Δράμα, ο οποίος αυτή την ώρα βρίσκεται υπό την αρχαιολογική σκαπάνη.

Agia Sofia ergasies (3)

Ο ναός είναι το παλαιότερο σωζόμενο διατηρητέο κτίριο στη Δράμα. Κτίστηκε στο υψηλότερο μέρος της πόλης κατά τη διάρκεια του 10ου αιώνα, μαζί με τα τείχη της πόλης, καθώς οι ίδιοι λίθοι χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή. Η εκκλησία ήταν πιθανώς αφιερωμένη στη Θεοτόκο. Ανεγέρθηκε επάνω στα ερείπια μιας μεγαλύτερης τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής που τα λείψανά της αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες διαμόρφωσης του αύλειου χώρου.

Agia Sofia ergasies (2)

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι σε εξέλιξη, θα καθαιρεθεί το δυτικό μέρος του πρόναου, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί παλαιότερα και ως τζαμί, όπως θα καθαιρεθεί και το σημερινό καμπαναριό, ο προγενέστερος μιναρές. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η ανασκαφή όλου του δυτικού μέρους του βυζαντινού ναού, προκειμένου αυτός να αναδειχθεί, ενώ θα ακολουθήσει η ανάδειξη και συντήρηση τοιχογραφιών καθώς και του πραγματικού δαπέδου, το οποίο επίσης είναι καλυμμένο με νεότερες κατασκευές. Έτσι θα αποκατασταθεί η παλαιολόγεια μορφή του ναού απαλλαγμένη από τις νεότερες πρόσθετες κατασκευές.