Home > Πρώτο Θέμα > Σε πολύ καλό και θετικό κλίμα η απογραφή στο Νομό Δράμας► Μπεϊκάκη: Πολύ θετική η ανταπόκριση του κόσμου στην αυτοαπογραφή

Σε πολύ καλό και θετικό κλίμα η απογραφή στο Νομό Δράμας► Μπεϊκάκη: Πολύ θετική η ανταπόκριση του κόσμου στην αυτοαπογραφή

Μιλάει στον «Π.Τ.» η υπεύθυνη της απογραφής πληθυσμού στη Δράμα

Σε πολύ καλό και θετικό κλίμα

η απογραφή στο Νομό Δράμας

► Μπεϊκάκη: Πολύ θετική η ανταπόκριση του κόσμου στην αυτοαπογραφή

► Μετριούνται στα δάχτυλα οι αρνητές της απογραφής στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΠΟΛΥ καλό κλίμα συνεχίζεται η απογραφή του πληθυσμού στην περιοχή του Νομού Δράμας. Όπως είναι γνωστό, η πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει ήδη παραλάβει τον ειδικό φάκελο με πληροφορίες για την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, ο οποίος περιέχει και έναν μοναδικό κωδικό για κάθε σπίτι.

Μέχρι στιγμής, όλα φαίνεται να προχωράνε ομαλά και η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί στον απαιτούμενο χρόνο. Όσο για εκείνους που αρνούνται να απογραφούν, φαίνεται ότι μετριούνται στα δάχτυλα και ότι στο τέλος πηγαίνουν οι ίδιοι στην υπηρεσία  και απογράφονται.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί πλέον στην περιοχή μας, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» η κα. Δέσποινα Μπεϊκάκη, γενική επόπτρια και υπεύθυνη για το Νομό Δράμας.

Όπως διευκρινίζει, η Δράμα είναι από τους πρώτους Νομούς που ξεκίνησαν την εκπαίδευση των απογραφέων καθώς και την απογραφή. «Έχουμε ξεκινήσει κανονικά στις ημερομηνίες μας, και είμαστε από τους πρώτους νομούς ανά την Ελλάδα. Ξεκίνησε η εκπαίδευση όλων των απογραφέων και προχωράμε πάρα πολύ καλά.  Ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά στο να αυτοαπογραφεί και πιστεύω ότι θα κάνουμε το καλύτερο», τονίζει η κα. Μπεϊκάκη.

 450 απογραφείς

Στην ερώτηση για το πόσοι απογραφείς υπάρχουν στη Δράμα, μας λέει ότι, η βασική ομάδα είναι η ίδια ως επικεφαλής με πέντε βοηθούς, εκ των οποίων οι δύο είναι μόνιμοι  υπάλληλοι και άλλοι τρεις με σύμβαση ΙΔΟΧ, οι οποίοι “έδωσαν και την ψυχή τους” όπως λέει η ίδια. Συνολικά οι απογραφείς είναι 400-450 στο Νομό, ενώ υπάρχουν επίσης 103 τομεάρχες που τους κατευθύνουν».

Η διαδικασία της απογραφής

Στην ερώτηση για τη διαδικασία της απογραφής, η κα. Μπεϊκάκη σημειώνει ότι, «αρχικά έγινε απογραφή κτιρίων από τους 103 τομεάρχες, ακολούθησαν τα σεμινάρια στους απογραφείς και κατόπιν η επαφή με τα σπίτια, όπου παραδίδονται οι φάκελοι που έχουν τον μοναδικό κωδικό απογραφής για κάθε κατοικία».

Όπως εξηγεί η ίδια, «με τον κωδικό αυτό, μπορούν με τους κωδικούς TAXISNET, οι πολίτες να μπουν στην εφαρμογή του gov.gr, να τσεκάρουν απογραφή και να απογραφούν μόνοι τους. Αυτό θα διαρκέσει μέχρι και 26 Νοεμβρίου. Ίσως δοθούν και μια – δυο μέρες παράταση. Πέρα απ’ αυτό, όσοι δεν αυτοαπογραφούν – βλέπουμε εμείς ποιοι είναι – θα περάσουν οι απογραφείς πόρτα – πόρτα για να τους απογράψουν όπως γινόταν παλιά.  Αυτό θα γίνει μέχρι και 13 Δεκεμβρίου που είναι η ημερομηνία λήξης της απογραφής».

Μετά την απογραφή

Ερωτώμενη για τη διαδικασία που προβλέπεται μετά την απογραφή, η κα. Μπεϊκάκη σημειώνει ότι, «οι απογραφείς θα περάσουν στην εφαρμογή όλα τα δεδομένα, αυτό που λέμε εμείς εδώ, data entry. Τους έχουμε εκπαιδεύσει και γι’ αυτό. Εγώ από εδώ είμαι επόπτης όλων για τη Δράμα, διοργανώνω τις εργασίες των βοηθών μου, των τομεαρχών και των απογραφέων».

Ελάχιστοι οι αρνητές

Η κα. Μπεϊκάκη ρωτήθηκε ακόμα, σχετικά με το ζήτημα των λεγόμενων «αρνητών απογραφής» που εμφανίστηκαν φέτος στα πλαίσια της πανδημίας και απάντησε ότι «στη Δράμα δεν έχουμε  ιδιαίτερα προβλήματα. Στην αρχή υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις που είπαν ότι δεν ήθελαν, αλλά είναι νομίζω τόσο λίγες. Στην αντίληψή μας έχουν έρθει 10-20 περιπτώσεις. Δεν είναι κάτι σοβαρό».

Ερωτώμενη για το τι γίνεται αν κάποιος αρνηθεί να απογραφεί, απαντώντας από την εμπειρία της, επισημαίνει: «Μιλώντας από την εμπειρία μου, επειδή έχω κάνει τρεις απογραφές, στο τέλος θα έρθει εδώ στην υπηρεσία να απογραφεί. Αυτό το λένε πολλοί, αλλά εκ των υστέρων έρχονται και απογράφονται τελευταία στιγμή. Οι περιπτώσεις είναι απειροελάχιστες, όσον αφορά τις τελευταίες απογραφές. Και πιστεύω ότι όταν θα ξέρουν ότι όλος ο κόσμος απογράφεται,  στο τέλος έρχονται στην υπηρεσία. Και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει στο τέλος. Για να πω την αλήθεια, θεωρώ ότι είναι και λίγο μόδα όλο αυτό».

Χρονοδιάγραμμα

Τέλος, ερωτώμενη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της τελικής ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της απογραφής, η ίδια επισημαίνει ότι, «αυτό είναι ζήτημα της κεντρικής διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ. Λόγω της ηλεκτρονικής απογραφής, λόγω του ότι τα στοιχεία ανεβαίνουν άμεσα στην εφαρμογή, θεωρώ ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σχετικά σύντομα με άλλες απογραφές. Αυτό θα ανακοινωθεί από την κεντρική υπηρεσία. Και πριν ανακοινωθούν και επίσημα τα στοιχεία αυτά, εμείς έχουμε και ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο γίνεται και διόρθωση των λαθών».