Home > Πρώτο Θέμα > Σε πρόβλημα αναδεικνύεται ο καθαρισμός των φερτών υλών στον χείμαρρο Καλλιφύτου – Στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας μεταξύ Π.Ε. Δράμας και Κτηματικής Υπηρεσίας

Σε πρόβλημα αναδεικνύεται ο καθαρισμός των φερτών υλών στον χείμαρρο Καλλιφύτου – Στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας μεταξύ Π.Ε. Δράμας και Κτηματικής Υπηρεσίας

Σε πρόβλημα αναδεικνύεται

ο καθαρισμός των φερτών υλών

στον χείμαρρο Καλλιφύτου

Στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας μεταξύ Π.Ε. Δράμας και Κτηματικής Υπηρεσίας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟΝ κυκεώνα της γραφειοκρατίας φαίνεται πως μπλέχτηκε το ζήτημα του καθαρισμού της κοίτης του ξεροχειμάρρου Καλλιφύτου, στο ύψος της γέφυρας ιρλανδικού τύπου πίσω από τη ΝΕΟΓΑΛ.

Όπως είναι γνωστό, μια – δυο φορές το χρόνο, ο ξεροχείμαρρος της Καλλιφύτου, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, κατεβάζει φερτές ύλες. Ως αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, είναι να κλείνει η σωληνωτή γέφυρα από διάφορα υλικά, κυρίως όμως από αμμοχάλικα, ενώ παρατηρούνται και καταστροφές στο κιγκλίδωμα της γέφυρας.

Πλέον, από το 2018 και μετά, οι χείμαρροι ανήκουν στην ευθύνη των Περιφερειών και άρα στις Περιφερειακές Ενότητες.  Όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, η Π.Ε. Δράμας έχει μεν την ευθύνη του καθαρισμού της κοίτης του, όμως θα πρέπει να ζητήσει την ειδική άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία, η οποία έχει τη διαχείρισή του.

PLHMMYRES DRAMA2

Έτσι, μεταξύ της Π.Ε. Δράμας και της Κτηματικής Υπηρεσίας έχει αναπτυχθεί μια γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία όμως τραβάει σε μάκρος το ζήτημα του καθαρισμού της κοίτης στη σωληνωτή γέφυρα.

Σε σχετικό έγγραφο της Π.Ε. Δράμας προς την Κτηματική Υπηρεσία στις αρχές Απριλίου, γίνεται γνωστό ότι η αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας) προχωράει 2 με 3 φορές το χρόνο στον καθαρισμό και την απομάκρυνση όλων των φερτών αμμοχάλικων από την σωληνωτή διάβαση. «Και αυτό διότι σε κάθε μεγάλη νεροποντή δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα εξ αιτίας της πλήρωσης των σωλήνων. Ως αποτέλεσμα είναι η υπερχείλιση της διάβασης και φυσικά ο αποκλεισμός της οδού για 1 ή 2 μέρες».

Όπως επίσης επισημαίνει η υπηρεσία της Π.Ε. Δράμας, η ίδια προχωράει σε μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων (λόγω έλλειψης δικών της) πληρώνοντας ένα αρκετά μεγάλο τίμημα. Και έτσι, ότι ενέργειες και εργασίες καθαρισμού της ανάντι κοίτης του χειμάρρου γίνονται προηγούμενα, με χρήση μηχανημάτων, αυτομάτων ακυρώνονται (απώλεια εργατοωρών – σπατάλη χρημάτων).

Η αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Δράμας, ζητάει από την Κτηματική Υπηρεσία να της επιτραπεί «η απομάκρυνση όλων των προϊόντων καθαρισμού (αμμοχάλικα) κατά τη διαμόρφωση της κοίτης και όχι η επανατοποθέτησή τους στα πρανή του χειμάρρου η οποία πέραν του προσωρινού είναι και σπατάλη δημοσίου χρήματος».

Η απάντηση της Κτηματικής Υπηρεσίας

Σε απάντησή της η Κτηματική Υπηρεσία, επισημαίνει ότι «αρμοδιότητά μας είναι η διαχείριση του πλεονάζοντος υλικού που θα προκύψει μετά τον καθαρισμό της κοίτης» και εξηγεί προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Σύμφωνα μ’ αυτή τη διαδικασία λοιπόν, «κάθε φορά που θα προβαίνετε σε καθαρισμό, θα εναποθέτετε το πλεονάζον υλικό που θα προκύπτει, σε χώρο εγκεκριμένο περιβαλλοντικά, που δεν θα ενοχλεί τους περίοικους και δεν θα βλάπτει τη δημόσια υγεία και θα μας ενημερώνετε για να ενεργούμε από κοινού αυτοψία στο χώρο απόθεση».

Επίσης, η Κτηματική Υπηρεσία ζητάει να υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα, «στο οποίο θα εμφανίζεται η ακριβής θέσης απόληψης του υλικού, θα το ογκομετρείτε και θα μας ενημερώνετε με τεχνικές εκθέσεις κάθε φορά για το είδος, τη διάμετρο και τον όγκου», ενώ στη συνέχεια θα παραδίδεται αυτό με «πρωτόκολλο παράδοσης»,  προκειμένου η Κτηματική Υπηρεσία να προκηρύσσει δημοπρασία σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 11/12-11-1929.

Η Κτηματική Υπηρεσία διευκρινίζει επίσης ότι «η απευθείας χρήση του πλεονάζοντος υλικού χωρίς απόφαση παραχώρησης δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις» και ότι σε περίπτωση που η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας επιθυμεί την παραχώρηση του υλικού για κατασκευή έργων της υπηρεσίας της, θα πρέπει να εκδοθεί κοινή απόφαση παραχώρησης των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υποβάλλεται αίτημα στην Κτηματική Υπηρεσία, στο οποία θα επισυνάπτεται τεχνική έκθεση, τα χαρακτηριστικά του υλικού, σε ποια ακριβώς κοινωφελή έργα θα διατεθεί και ποιες θα είναι οι απαιτήσεις υλικό του κάθε Έργου.  Στη συνέχεια, η Κτηματική Υπηρεσία θα προωθήσει το αίτημα προς τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, προκειμένου αυτή να μεριμνήσει για την έκδοση της απόφασης παραχώρησης από τον Υπουργό Οικονομικών κατά τις κείμενες διατάξεις.