Home > Εκδηλώσεις > Σηκώνει αυλαία το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων και το 8ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος

Σηκώνει αυλαία το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων και το 8ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος

Από 7 Ιουλίου έως 7 Σεπτεμβρίου 2024

Σηκώνει αυλαία το 67ο Φεστιβάλ

Φιλίππων και το 8ο Εργαστήριο

Αρχαίου Δράματος

 

 

ΑΠΟ ΤΙΣ 7 Ιουλίου ανοίγει τις πύλες του το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων και το 8ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος και θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου 2024.

Ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της χώρας, το Φεστιβάλ Φιλίππων, επιστρέφει για 67η χρονιά, υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Εύας Οικονόμου Βαμβακά.

Από τις 7 Ιουλίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2024, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις σημαντικότερες παραστάσεις και συναυλίες του καλοκαιριού, αλλά και νέες παραγωγές με την υπογραφή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, σκηνοθετημένες από σημαντικούς δημιουργούς. Ξεχωριστές παραστάσεις, που με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, θα απλωθούν και σε διάφορα σημεία της πόλης.

Από τις βασικές φιλοδοξίες του Φεστιβάλ είναι η κατάρτιση των νέων ηθοποιών, με νέα εφόδια. Γι’ αυτό το σκοπό, θα πραγματοποιηθεί και φέτος το 8ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος (28/8 – 7/9) με εισηγητές καταξιωμένους σκηνοθέτες.

Η φετινή διοργάνωση φέρει τον τίτλο «Συνάντηση με τον ήλιο» από το ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού (1972), στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένο το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων. Ο σπουδαίος και παγκοσμίως βραβευμένος συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, γεννήθηκε το 1933 στην Καβάλα και τιμούσε την πόλη του με κάθε ευκαιρία.

Χαιρετισμός Καλλιτεχνικής Διευθύντριας

Στον χαιρετισμό της, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια κα Εύας Οικονόμου Βαμβακά, σημειώνει ότι «το φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων αποζητά -όπως όλοι μας- μια συνάντηση με το φως, με τη λάμψη που θα το ζεστάνει και θα το φωτίσει, διώχνοντας για λίγο τα σκοτάδια της καθημερινότητας. Δανείζεται τον τίτλο του από την ομώνυμη ποιητική συλλογή του Βασίλη Βασιλικού κι έτσι συνδέει και τη σοδειά του με Εκείνον. Με το μεγάλο συγγραφέα που γεννήθηκε στην πόλη μας και μέσα από το έργο του και τη ζωή του, κατάφερε να την ταξιδέψει παντού στον κόσμο.

Και καθώς φέτος αποφάσισε να ταξιδέψει προς το Επέκεινα, δε μπορούμε να μην τον ξεπροβοδίσουμε και σε αυτό το ταξίδι με μια γιορτή δημιουργίας. Τοποθετώντας στο κέντρο το έργο και το πνεύμα του λοιπόν, αφιερώνουμε το φετινό φεστιβάλ στη μνήμη του και τον αφήνουμε να μας εμπνεύσει. Στις έξι νέες παραγωγές του Φεστιβάλ Φιλίππων, τα νέα κείμενα που θα προκύψουν εμπεριέχουν κομμάτια του, ή στέκονται απέναντι και συνομιλούν με αυτά».

Όπως αναφέρει η ίδια, «συνεχίζοντας τη συνήθειά του να κάνουμε παραστάσεις Εκτός των Τειχών, οι νέες παραγωγές θα επιχειρήσουν να ξυπνήσουν και φέτος κτήρια της πόλης που κοιμούνται. Ένα πρώην τζαμί, ένα εγκαταλελειμμένο αντλιοστάσιο, το φρούριο μιας άλλης εποχής, ένα ερειπωμένο εργοστάσιο, μια γραφική ταβέρνα και φυσικά ο εμβληματικός αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, γίνονται οι περιοχές που θα συνθέσουν το φετινό μας χάρτη. Και θα δημιουργήσουν μια διαδρομή στο φως που θα περνάει από 22 ξεχωριστούς σταθμούς, 22 σημεία συνάντησης ανθρώπων και ιστοριών.

Με δύο ατμοσφαιρικές συναυλίες, δεκατρείς σημαντικές φιλοξενίες, έξι δικές του παραγωγές και την παρουσίαση του πειραματικού εργαστηρίου αρχαίου δράματος, το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων φιλοδοξεί να χαράξει τη δική του φωτεινή πορεία».

Το συνοπτικό πρόγραμμα

Το 67ο Φεστιβάλ, σηκώνει αυλαία με μια συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη στις 7 Ιουλίου με τίτλο: «Ο Έρωτας πιάνει δουλειά». Χώρος: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Παραγωγή: GR ENTERTAINMENT WORLD LTD

Τη Δευτέρα 8 και Τρίτη 9 Ιουλίου 2024 η παράσταση:  «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ»  σε σκηνοθεσία: Λητώ Τριανταφυλλίδου. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου Χώρος: Παλιά Μουσική Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ

Την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Ιουλίου – «ΟΡΝΙΘΕΣ»  του Αριστοφάνη  – Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Παραγωγή: ΤΕΧΝΗ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024  «ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ»  του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία: Δημήτρη Καραντζά στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΦΟΙ ΤΑΓΑΡΗ Ο.Ε.

Το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024  «ΑΜΛΕΤ»  του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία: Θέμη Μουμουλίδη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Παραγωγή: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΗΣ Ε.Ε.

Την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024:  «Ο ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ»  του Oscar Wilde σε σκηνοθεσία: Αλέξανδρου Νικολαΐδης στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Παραγωγή: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΙΚΡΟΣ ΒΟΡΡΑΣ.

Τη Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 «ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ», σε σκηνοθεσία: Κώστα Παπακωνσταντίνου στο Φρούριο Καβάλας. Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024 ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ- ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε. Ιστορίες γυναικών του Λαϊκού Τραγουδιού σε σκηνοθεσία Αστέρη Πελτέκη στο  Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Συμπαραγωγή: ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ.

Το Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Ιουλίου 2024 «ΙΚΕΤΙΔΕΣ»  του Αισχύλου  σε σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ

Την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024 «ΑΙΑΣ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης  στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Παραγωγή: «ΘΕΑΜΑ ΜΑΡΤΑ» ΜΑΡΚΟΣ ΤΑΓΑΡΗΣ και ΣΙΑ Ε.Ε.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Το Σάββατο 3 Αυγούστου 2024 «ΠΛΟΥΤΟΣ»  του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.  Παραγωγή: ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Την Τετάρτη 7 και Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024  «ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ» της Εύας Οικονόμου – Βαμβακά σε σκηνοθεσία: Εύα Οικονόμου – Βαμβακά . Εικαστική Επιμέλεια – Βοηθός Σκηνοθέτης: Μιχαήλα Πλιαπλιά Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.

Το Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Αυγούστου 2024 «Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ»  του Μολιέρου  σε σκηνοθεσία: Αιμίλιου Χειλάκη – Μανώλη Δούνια στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Παραγωγή: Π.Κ. ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ Ε.Ε.

Την Κυριακή 18 Αυγούστου 2024 «ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ»  της Πηνελόπης Δέλτα  σε σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων Παραγωγή: ΒΙΚΤΩΡ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.

Την Τρίτη 20 Αυγούστου 2024 «Ζ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ | ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΕΚΑΒΗ» σε σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων, Βασιλική Α’. Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024 «ΠΕΝΘΕΣΙΛΕΙΑ» του Τσέζαρις Γκραουζίνις σε σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις στο Φρούριο Καβάλας. Παραγωγή: ΑRTE LIBERA AMKE.

Το  Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 «ΟΡΕΣΤΕΙΑ»  του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων . Παραγωγή: ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.

Την Κυριακή 25 Αυγούστου 2024 «ΑΠΟΨΙΝ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Παραγωγή: ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ σε συνεργασία με το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣυνΩΔΗπόροι ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Τη Δευτέρα 26 και Τρίτη 27 Αυγούστου 2024 «ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ ΟΝΕΙΡΑ». Βασισμένο στο έργο «Όναρ ημερόφαντον» του Β. Βασιλικού. Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Βαρβάρα Νταλιάνη και η ομάδα. Χώρος: Παλιό Εργοστάσιο Καπνού – κτίριο π. ΕΟΚ Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024 Συναυλία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ – ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ «Ξανά Μαζί» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Παραγωγή: SOLAR PRODUCTIONS

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Το Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2024

«ΤΟ ΚΑΡΝΑΓΙΟ – Πώς Να Επιστρέψεις Στη Θάλασσα» της Κικής Κέρζελη σε σκηνοθεσία: Κική Κέρζελη – Φωτεινή Μελετιάδου στο Καρνάγιο Καβάλας. Παραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Στην παράσταση συμμετέχει η ομάδα του ομώνυμου βιωματικού εργαστηρίου 50+ του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

«ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 8ου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων  Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας Το εργαστήριο αποτελεί μέλος του Δικτύου Αρχαίου Δράματος και πραγματοποιείται με την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 ώρες γραφείου.