Παρουσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Σημαντική αναβάθμιση
των δύο νέων πανεπιστημιακών
Τμημάτων της Δράμας
Δηλώσεις του υπ. ΑΑΤ κ. Τσιάρα, του βουλευτή Δράμας κ. Κυριαζίδη, των δυο προέδρων των Τμημάτων κ.κ. Παπαδόπουλου και Μάμαλη και του Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΜΙΑ ιδιαίτερα σπουδαία εκδήλωση που έγινε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 16 Μαΐου, με την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρα, του πρύτανη κ. Μάρη, αλλά και μελών της Πρυτανείας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και των πρόεδρων των δύο νέων Τμημάτων της Δράμας κ.κ. Παπαδόπουλου και Μάμαλη, παρουσιάστηκαν τα δύο νέα Τμήματα της Δράμας: Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας και Αμπελουργίας – Οινολογίας.
Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της 10ης ΔραμΟινογνωσίας και μεταξύ άλλων την παρακολούθησε πλήθος κόσμου.
Τσιάρας: Η Δράμα συνδεδεμένη με την παραγωγή του κρασιού
Με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρας, σημείωσε ότι «η Δράμα είναι απολύτως συνδεδεμένη με την παραγωγή του κρασιού. Άρα η ΔραμΟινογνωσία δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η επιβεβαίωση μέσω εκδηλώσεων προβολής των συγκεκριμένων προϊόντων, αυτής της άρρηκτης σχέσης που υπάρχει μεταξύ αυτού του τόπου και της παραγωγής κρασιού. Είναι κάτι κοινά αποδεκτό ότι η Ελλάδα παράγει πολύ υψηλής ποιότητας και για μένα προσωπικά, μεγάλης προστιθέμενης αξίας, κρασί, το οποίο πρέπει να βρεθεί προφανώς πολύ υψηλά στη ζήτηση και των ευρωπαϊκών, αλλά και των παγκοσμίων αγορών».
Κυριαζίδης: Οικονομική ενίσχυση του τόπου μας
Στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, σημείωσε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη στιγμή για τη Δράμα, επισημαίνοντας ότι «προσπαθούμε συλλογικά να δώσουμε ώθηση, ώστε αυτό το προϊόν (σ.σ. το κρασί), το οποίο συνδυάζεται και με αντίστοιχο Τμήμα πανεπιστημιακού χαρακτήρα όπως το Αμπελουργίας και Οινολογίας. Αυτό έχει μια ιδιαίτερη σημασία, γιατί πέρα από την προβολή, υπήρξε φέτος και μια αναβάθμιση – αναγέννηση του συγκεκριμένου Τμήματος. Πέρα από την όποια γνώση του περί του περιεχόμενου, δίνει και θέσεις εργασίας που βεβαίως το έχουμε ανάγκη στις μέρες μας, πέρα από την οικονομική ενίσχυση του τόπου μας».
Παπαδόπουλος: Έντονος αέρας αισιοδοξίας
Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα καινούργιο τμήμα, με νέο, μοντέρνο, καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών. Ένα τμήμα το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στην αγκαλιά, στη μεγάλη οικογένεια του Δ.Π.Θ. Είμαι στη Δράμα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 20 χρόνια, και ίσως είναι πρώτη φορά που πνέει ένας τόσο μεγάλος και έντονος αέρας αισιοδοξίας, έτσι ώστε η πανεπιστημιούπολη της Δράμας να αποκτήσει την παλιά χαμένη αίγλη, όταν υπήρχαν πολλοί φοιτητές, όταν η πόλη ευημερούσε. Γενικά υπάρχει μια αισιοδοξία».
Όπως τόνισε μάλιστα, «ο πρώτος και βασικός λόγος αισιοδοξίας είναι ότι πλέον έχουμε ενταχθεί στο Δ.Π.Θ., ένα παραδοσιακό πανεπιστήμιο με ένα ισχυρό brand name. Με τα προηγούμενα καθεστώτα, ποτέ η τοπική κοινωνία της Δράμας – και λυπάμαι που το λέω αυτό – δεν μας αντιμετώπισε σαν πανεπιστημιακό τμήμα. Είμαστε ένα τμήμα που ανήκαμε παλαιότερα στο ΤΕΙ ΑΜΘ, στη συνέχεια έγινε η μετάβαση στο ΔΙΠΑΕ και επί της ουσίας δεν άλλαξε κάτι. Απλά το πρόγραμμα σπουδών που ήταν τετραετούς διάρκειας έγινε πενταετούς».
Εξήγησε μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος, ότι, «είναι πολύ σημαντικό και αυτό προσπαθούμε να περάσουμε στην τοπική κοινωνία και στους εν δυνάμει υποψήφιους φοιτητές από την περιφέρεια, ότι μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό, ένα καινούργιο τμήμα, με καινούργιο πρόγραμμα σπουδών. Το μόνο που έμεινε ίδιο, είναι η τοποθεσία και η υλικοτεχνική υποδομή, οι χώροι. Όλα τα άλλα είναι εντελώς καινούργια. Αυτό είναι το μεγάλο μας χαρτί, εκεί ποντάρουμε, συν φυσικά η μοναδικότητα του τίτλου. Είναι το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα που έχει μέσα τη λέξη κλίμα, κάτι που είναι πάρα πολύ επίκαιρο και είναι το μοναδικό τμήμα με αυτή την πολύ επίκαιρη ονομασία».
Μάμαλης: Μεγάλη ευκαιρία για τη Δράμα
Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για το νέο Τμήμα Αμπελουργίας – Οινολογίας, ο πρόεδρός του κ. Μάμαλης, σημείωσε: «Είναι δύο μοναδικά τμήματα στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, τα οποία προήλθαν από προτάσεις τις οποίες καταθέσαμε εμείς, πριν από τρία χρόνια, και υλοποιήθηκαν με την ένταξη των δύο κόμβων, της Δράμας και της Καβάλας, στο Δ.Π.Θ. Είναι μια μεγάλη στιγμή για τη Δράμα, καθώς τα δύο αυτά τμήματα τελείωσαν τις πιστοποιήσεις από την ΕΘΑΑΕ. Πήραν υψηλό βαθμό στην πιστοποίηση. Θα μετέχουν στο μηχανογραφικό, έτσι ώστε και οι νέοι φοιτητές να μπορούν να τα επιλέξουν και θα παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, η οποία βασίζεται σε διεθνή δεδομένα και σε διεθνή προγράμματα σπουδών, κυρίως από Αμερική και από Ισπανία».
Αυτό που ιδιαίτερα τόνισε ο κ. Μάμαλης, είναι ότι «αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη Δράμα αυτό το νέο ξεκίνημα. Ένα νέο ξεκίνημα, στο οποίο φιλοδοξούμε να έχουμε μαζί μας την επιχειρηματική κοινότητα, την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία, καθώς δομήσαμε και τις σχέσεις μας και το πρόγραμμα σπουδών, αλλά και τη δραστηριότητά μας πάνω σε αυτόν τον άξονα, τον άξονα του τριπλού έλικα. Νομίζω ότι η παρουσία του κόσμου σηματοδοτεί ότι και ο κόσμος και η τοπική κοινωνία της Δράμας και οι φορείς, θα συμβάλλουν αποφασιστικά σε αυτή την προσπάθεια και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό».
Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος: Ευλογία Θεού
Στις δηλώσεις του, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, σημείωσε ότι «είναι μια ευλογία Θεού. Ακόμη και οι όροι που χρησιμοποιούνται στα ονόματα των δύο σχολών, νομίζω ότι έχουν ένα βαθύτερο εκκλησιαστικό περιεχόμενο. Δηλαδή, και ο όρος ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή μας παραπέμπει στο ενδιαφέρον που πρέπει να δείχνουμε για την κτήση. Όπως φαίνεται και από τις δραστηριότητες του Οικουμενικού Πατριάρχη μας, που είναι ο οικολόγος Πατριάρχης, ο πράσινος Πατριάρχης, αλλά και από πολλών άλλων και ιδιαίτερα του μεγάλου θεολόγου πατρός Ιωάννη Ζησιούλα, ο οποίος διατύπωσε οικολογικό λόγο. Αλλά και η άλλη σχολή, της Αμπελουργίας και της Οινολογίας και αυτή μας παραπέμπει στο αγαπητό μας κρασί, το οποίο αποτελεί το πρώτο και βασικό στοιχείο, μαζί με τον άρτο, των υλικών της θείας ευχαριστίας, της θείας λειτουργίας. Επομένως, έχουμε ιδιαίτερους λόγους, ειδικότερα οι χριστιανοί, οι θρησκευόμενοι άνθρωποι, να χαιρόμαστε για την ίδρυση των δύο σχολών. Εύχομαι να περπατήσουν στον πανεπιστημιακό επίπεδο και οι δύο σχολές και να έχουμε όμορφα και ωραία αποτελέσματα».