Home > νέα > Σημαντική μείωση της καλλιέργειας της πατάτας στο 30% στη Δράμα Τσιάρας: Νούμερο ένα στόχος, η ανθεκτικότητα, νέες ανθεκτικές ποικιλίες και το αρδευτικό νερό

Σημαντική μείωση της καλλιέργειας της πατάτας στο 30% στη Δράμα Τσιάρας: Νούμερο ένα στόχος, η ανθεκτικότητα, νέες ανθεκτικές ποικιλίες και το αρδευτικό νερό

Τι είπε ο υπ. ΥΠΑΑΤ κ. Τσιάρας από τη Δράμα…

Σημαντική μείωση της καλλιέργειας

της πατάτας στο 30% στη Δράμα

Τσιάρας: Νούμερο ένα στόχος, η ανθεκτικότητα, νέες ανθεκτικές ποικιλίες και το αρδευτικό νερό

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ εκδήλωση της παρουσίασης των δύο αναβαθμισμένων πανεπιστημιακών Τμημάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στη Δράμα, βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής 16 Μαΐου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρας.

Όπως είναι γνωστό, από το νέο ακαδημαϊκό έτος, τα δύο Τμήματα της Δράμας μετονομάζονται και λαμβάνουν νέο αντικείμενο σπουδών. Το μεν Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος γίνεται: Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας, το δε Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας γίνεται: Αμπελουργίας και Οινολογίας.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Τσιάρας, αναφέρθηκε κυρίως σε ζητήματα γεωργίας και τις συνέπειές της από την κλιματική κρίση.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι ότι αναφέρθηκε σε ορισμένα στοιχεία, τα οποία αφορούν και την περιοχή της Δράμας, τόσο σε ζητήματα λειψυδρίας, όσο και σε ζητήματα παραγωγής, η οποία έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Η Δράμα και το καλό κρασί

Αρχικά, ο κ. Τσιάρας ανέπτυξε τη σημασία της σύνδεση της πανεπιστημιακής γνώσης με την καθημερινή ζωή και ειδικά με την παραγωγική δυνατότητα κάθε περιοχής, σε σχέση κυρίως με το κρασί και την οινοποίηση στη Δράμα: «Όταν κανείς σκέφτεται το καλό κρασί, αυθόρμητα έρχεται στο μυαλό του ο δικός σας τόπος. Η Δράμα έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία, και αυτό δίνει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιοχή. Μέσα από τη λειτουργία των νέων Τμημάτων, η πανεπιστημιακή γνώση μετουσιώνεται σε ουσιαστικό εργαλείο για τη ζωή και την τοπική πραγματικότητα. Είναι ένα σημαντικό βήμα, όχι μόνο για τη Δράμα, αλλά και για το ίδιο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο», τόνισε.

Οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης

Ιδιαίτερα στάθηκε μάλιστα, στις προκλήσεις που προκαλεί η κλιματική κρίση στον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας ότι μειώνονται τόσο η παραγωγή, όσο και τα καλλιεργούμενα στρέμματα. Εξήγησε επίσης, ότι, το ΥΠΑΑΤ έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανθεκτικότητα της παραγωγής – κάτι που μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο με νέες ποικιλίες, αλλά και με στοχευμένες πολιτικές για τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ για ενίσχυση της ανθεκτικότητας, όπως το πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0», συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ.

Ένα άλλο πρόγραμμα που αναμένεται, είναι αυτό των μεγάλων αρδευτικών έργων στις Περιφέρειες ύψους 600 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα μικρών εγγειοβελτιωτικών έργων στους Δήμους, που θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο και το πρόγραμμα για θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ύψους επίσης 600 εκατ. ευρώ.

Επισήμανε ακόμα τη σημασία της μεταφοράς της τεχνολογικής γνώσης στο χωράφι, μέσω προγραμμάτων ευφυούς γεωργίας και καινοτομίας.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο μικρός κλήρος και το ανάγλυφο της πατρίδας μας αποτελούν διαχρονικά εμπόδια για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων. Το πρόβλημα αυτό μπορούμε να το υπερβούμε επενδύοντας στην ποιότητα».

Και όπως είπε, «αν θέλουμε να χαράξουμε στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα, αυτή είναι η ποιοτική παραγωγή. Γιατί η Ελλάδα παράγει μοναδικά προϊόντα, υψηλής προστιθέμενης αξίας, που αναζητά η ευρωπαϊκή και η διεθνής αγορά».

Μείωση της παραγωγής στο Νευροκόπι

Ιδιαίτερα στάθηκε επίσης και στο ζήτημα της ζημιάς που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι καλλιεργητές πατάτας στο Νευροκόπι, με τη μείωση της παραγωγής μέχρι και 30%.

Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια της πατάτας πλήττεται από τις κλιματικές συνθήκες, ενώ τόνισε ότι έχουμε «ζημιές από την κλιματική κρίση και ζημιές από καταιγίδες και ξηρασία, αρκετές από τις οποίες και στην περιοχή της Δράμας και σε όλη την επικράτεια. Και αυτό  έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων».

Σημείωσε μάλιστα εδώ: «Σαν αποτέλεσμα, η πατάτα στο Νευροκόπι, από τα 36.157 εκτάρια το 2016, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έφτασαν στις 12.700 εκτάρια το 2024, μετά από 18 χρόνια. Μιλάμε για μια πολύ σημαντική μείωση της παραγωγής, την ίδια στιγμή που η τιμή της αυξήθηκε κατά 55% σε σχέση με το 2015».

Αναφερόμενος στην Περιφέρεια ΑΜΘ, είπε: «Και βεβαίως, αν θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι περιφερειακές επιδόσεις, θα σας πω ότι η μείωση της αγροτικής παραγωγής ειδικά στη Θράκη και στην Ανατολική Μακεδονία, εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου στο 30%. Δεν είναι ευκαταφρόνητοι δείκτες. Είναι δείκτες οι οποίοι σαφώς μας κτυπούν καμπάνες και καμπανάκια, προκειμένου να αναδιαμορφώσουμε και να επανασχεδιάσουμε και να οργανώσουμε σχεδιασμούς και πολιτικές τέτοιες, ώστε να κρατήσουμε τον πρωτογενή τομέα ζωντανό».

Ανθεκτικές ποικιλίες και αρδευτικό νερό

Αναρωτώμενος τι χρειάζεται να γίνει για να πετύχουμε την ανθεκτικότητα, είπε: «Τι χρειαζόμαστε για να το πετύχουμε το νούμερο, ένα στόχο, την ανθεκτικότητα;

Χρειαζόμαστε προφανώς νέες ανθεκτικές ποικιλίες. Χρειαζόμαστε αρδευτικά συστήματα που δεν θα σπαταλούν το νερό, αλλά ταυτόχρονα θα μας δίνουν τη δυνατότητα της επαρκούς διαχείρισης των πόρων του αρδευτικού νερού.

Χρειαζόμαστε καλλιέργειες βιολογικές και διαισθητικές προς περιβάλλον ποικιλίες, που ταυτόχρονα θα διατηρούν την ποιότητα των εδαφών.

Σήμερα ο νούμερο ένα στόχος, αφορά στην επάρκεια του αρδευτικού νερού. Και για να κατανοήσει κανείς πόσο σημαντικό είναι το αρδευτικό νερό θα πρέπει να συμφωνήσει ότι πρωτογενής τομέας χωρίς αρδευτικό νερό δεν μπορεί να υπάρχει».

Καταλήγοντας στην ομιλία του, είπε ότι «είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι με συστηματική προσπάθεια, σοβαρό σχεδιασμό και – κυρίως – εφαρμόσιμες πολιτικές, αξιοποιώντας τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΚΑΠ και με στοχευμένη στήριξη προς τον παραγωγικό κόσμο, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ανθεκτικού πρωτογενούς τομέα. Ένα μοντέλο που στηρίζει την ελληνική κοινωνία, συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και επιτρέπει στους ανθρώπους της παραγωγής να επιβιώνουν με αξιοπρέπεια. Παράλληλα, τους δίνει τη δυνατότητα να γίνουν πρεσβευτές της υψηλής προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων, σε ολόκληρο τον κόσμο».