Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Σημαντικό στοιχείο η συνέργια
των λαών για την αναγνώριση
των γενοκτονιών
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος και ο κ. Χατζηελευθερίου μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ από εκδηλώσεις για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκαν στη Δράμα το τριήμερο 16, 17 και 18 Μαΐου.
Η πρώτη εκδήλωση έγινε το βράδυ της Παρασκευής 17 τρέχοντος στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Ιωάννης Χατζηελευθερίου μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Επίτιμο μέλος στην Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, Ιδρυτικό μέλος στον Σύλλογο Ελληνοαρμενικής Φιλίας, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η συνέργεια των λαών για τη Διεθνή Αναγνώριση». Ο κ. Χατζηελευθερίου, φέρει την καταγωγή του από το Μυλοπόταμο Δράμας.
Η δεύτερη εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 17 τρέχοντος, με τρισάγιο στον τάφο του Στυλιανού Κοσμίδη (Ιστύλ Αγά) στα Α΄ Κοιμητήρια Δράμας.
Τέλος, το πρωί της Κυριακής 18 τρέχοντος, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας. (Μνημόσυνο περί των ψυχών αναπαύσεως 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου). Κεντρικός ομιλητής ήταν ο π. Κωνσταντίνος Χλιάρας, Εφημέριος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Δράμας, Ιστορικός Msc- Υπ. Δρ. Λαογραφίας. Στη συνέχεια, ακολούθησε το τρισάγιο στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με απαγγελία ποιήματος από τον κ. Συμεών Αθανασιάδη, απόδοση θρήνου από την κα. Γεωργία Καλαϊτζίδου και τον κ. Μπάμπη Τσοκαταρίδη στη λίρα. Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων από τις αρχές του τόπου.
Μητροπολίτης Δράμας: Μια γενοκτονία των ανθρώπων και του πολιτισμού μας
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, μίλησε στον «Π.Τ.» ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος επισημαίνοντας: «Εξομολογούμαι ότι, κάθε φορά που θέλω να μελετήσω και να διαβάσω για την Γενοκτονία, ένα ψυχοπλάκωμα διακατέχει τον εσωτερικό μου κόσμο, διότι βλέπουμε όλες εκείνες τις θηριωδίες, οι οποίες κατέστρεψαν, δολοφόνησαν και κατακρεούργησαν τον Ποντιακό Ελληνισμό. Ταυτόχρονα όμως, νομίζω ότι είναι και μια γενοκτονία, όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και μια γενοκτονία του πολιτισμού μας, με καταστροφές κοινοτικών καταστημάτων, κοινοτήτων, καταστροφές εκκλησιών και οτιδήποτε αφορούσε τον ελληνικό πολιτισμό στα μέρη του Πόντου».
Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, «μνημονεύουμε σήμερα τη θυσία των προγόνων μας, τους έχουμε πάντα μέσα την καρδιά μας και στη μνήμη μας. Η Εκκλησία, ως όργανο που θυμάται πάντα τα μέλη της, είναι εκείνη η οποία πρωτοστατεί μαζί με τους ποντιακούς και πολιτιστικούς συλλόγους, στη μνήμη της Γενοκτονίας».
Χατζηλευθερίου: Η σημαντική συνέργεια των λαών
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Χατζηελευθερίου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη «συνέργεια των λαών η οποία είναι πολύ σημαντική για τη διεθνή αναγνώριση, για την γενοκτονία των τριών λαών (Ποντίων, Αρμενίων, Ασσυρίων) που γενοκτονήθηκαν για τους ίδιους λόγους. Είναι σημαντικό να συνεργούμε και όχι απλά να συνεργαζόμαστε. Η συνέργια είναι πάνω και από την συνεργασία. Είναι όταν μαθαίνεις για τον άλλον, τον μελετάς, τον διαβάζεις, μπαίνεις στα παπούτσια του και πλέον πάμε μαζικά, ως τριάδα. Στην τριάδα, όταν ένα μέλος λείπει, έχει πρόβλημα η τριάδα. Όταν ένα από τα τρία μέλη ενισχύεται, ενισχύονται και οι τρεις».
Σημείωσε ακόμα ο κ. Χατζηελευθερίου, ότι «είναι πολύ σημαντικό για τη διεθνή αναγνώριση, επειδή το όλο θέμα βασίζεται κυρίως στη διασπορά και στα λόμπυ, να συνεργούμε με τους άλλους λαούς, ώστε να προχωρήσουμε στη διεθνή αναγνώριση. Όποτε το έχουμε κάνει αυτό και οι τρεις, έχουμε πετύχει την αναγνώριση στη Σουηδία, σε πολιτείες της Αυστραλίας, ενώ όποτε πήγαινε ο καθένας μόνος του, τρώγαμε τα μούτρα μας. Αυτό το έχουν καταλάβει και οι Αρμένιοι, από τους οποίους η διασπορά τους έχει κάνει τεράστιο έργο. Όταν έχεις κράτος, έχεις διπλωματία. Για να πάρεις κάτι, πρέπει να δώσεις κάτι. Αυτό δημιουργεί προβλήματα, και πολλές φορές είχαμε το φαινόμενο, το κράτος της Αρμενίας να διαφωνεί με τη διασπορά, διότι δεχόταν πιέσεις».
Εξήγησε ακόμα ο κ. Χατζηελευθερίου, ότι, «πρέπει να μπούμε στη συλλογική της συνέργειας, να δουλέψουμε μαζί με άλλους λαούς, να μάθουμε απ’ αυτούς, να μάθουμε και γι’ αυτούς και όλοι μαζί να προχωρήσουμε και να ασκήσουμε επιρροή».
Ερωτώμενος από τον «Π.Τ.» για το αν μεταξύ των τριών – Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων – έχουμε συνέργια στην Ελλάδα, ο κ. Χατζηελευθερίου απαντάει αρνητικά: «Όχι. Για χρόνια ήμασταν στο επίπεδο της συναδελφικότητας, σήμερα είμαστε στο επίπεδο της συνεργασίας. Ο καθένας πολεμούσε μόνος του για την γενοκτονία του. Είναι το λεγόμενο σύνδρομο αποκλειστικότητας των γενοκτονιών. Οι Εβραίοι το είχαν τα πρώτα χρόνια και μετά το ξεπέρασαν, όπως το ίδιο και οι Αρμένιοι. Σήμερα έχουμε περάσει δειλά –δειλά στο στάδιο της συνεργασίας, καλούμε ο ένας τον άλλον στις εκδηλώσεις, όμως πρέπει να πάμε λίγο πιο πέρα. Μόλις το καταφέρουμε αυτό και στο εξωτερικό, τότε θα γίνει η διαφορά από τη διασπορά».