Home > νέα > Σημαντικό ζήτημα τα κίνητρα για την στελέχωση του Νοσοκομείου Δράμας με Ψυχίατρο ή Ογκολόγους Μιλάει στον «Π.Τ.» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Α.Μ.Θ. κ. Αριστείδης Μωυσιάδης

Σημαντικό ζήτημα τα κίνητρα για την στελέχωση του Νοσοκομείου Δράμας με Ψυχίατρο ή Ογκολόγους Μιλάει στον «Π.Τ.» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Α.Μ.Θ. κ. Αριστείδης Μωυσιάδης

1η Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ.

Σημαντικό ζήτημα τα κίνητρα για

την στελέχωση του Νοσοκομείου

Δράμας με Ψυχίατρο ή Ογκολόγους

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Α.Μ.Θ. κ. Αριστείδης Μωυσιάδης

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ τις 5 έως τις 9 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, η 1η Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και φυσικά η πρόληψη σε ό,τι περιβάλει την ψυχική υγεία.

Η κεντρική θεματολογία χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες: 1. Κατάθλιψη – Άγχος και κρίσεις πανικού. 2. Τρίτη ηλικία – Άνοια – Alzheimer.3. Διαταραχές διατροφής – Βουλιμία – Ανορεξία. – 4. Ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων.

Για την 1η Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Αριστείδης Μωυσιάδης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι, οι εκδηλώσεις χωρίζονται σε δύο βασικούς άξονες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας διεξάγεται για πρώτη φορά στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας –  Θράκης, αλλά και για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το επιστημονικό θεωρητικό κομμάτι, με εισηγήσεις από ειδικούς,  όπως Ψυχιάτρους, Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς, από τις Διευθύνσεις Κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης, από Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνικές Υπηρεσίες, από το Ψυχιατρικό Κέντρο Καβάλας, από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Κομοτηνής, από Συλλόγους που ασχολούνται με άτομα και παιδιά ΑμεΑ.

Ο δεύτερος άξονας είναι οι δράσεις που θα γίνουν για να συμμετάσχει ο κόσμος, «για να δώσουμε το μήνυμα της ψυχολογικής εκτόνωσης, μέσα από δράσεις όπως ο αθλητισμός, όπως ο χορός, η ζωγραφική και τέχνη γενικότερα».

Δίκτυο φορέων

Αναφέρει ακόμα ο κ. Μωυσιάδης, ότι, με την ευκαιρία θα δημιουργηθεί και ένα δίκτυο φορέων, που ασχολούνται με το κομμάτι ψυχικής υγείας, το οποίο θα μείνει για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, «ευελπιστώντας ότι θα πάρουμε πράγματα καλά και θα θεμελιωθεί μια εβδομάδα Ψυχικής Υγείας και θα συνεχίσει για τις επόμενες χρονιές ακόμα πιο ενισχυμένη».

Αναφερόμενος στο μήνυμα της Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας, σημειώνει ότι «το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στην κοινωνία, είναι ότι οι πολίτες, είναι σημαντικό να έχουν γνώση για τα προβλήματα της ψυχικής υγείας και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά αν χρειαστεί λόγω χάρη να γνωρίζει ποια τα συμπτώματα – σε ένα συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο – είναι αυτά τα οποία θα πρέπει να τον ανησυχήσουν, ώστε να του προτείνουν να πάει σε κάποιον ειδικό».

Όπως τονίζει, «ζούμε σε μια εποχή με υπερβολικό άγχος, υπερβολικό στρες, με καταθλίψεις, οικογενειακή βία κτλ., άρα είναι καλό να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα και να βοηθούμε ο ένας τον άλλο».

Η έλλειψη Ψυχιάτρου στη Δράμα

Ερωτώμενος σχετικά με το ποια είναι η  κατάσταση στις δομές Ψυχικής Υγείας αυτή την ώρα στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., ο κ. Μωυσιάδης σημειώνει ότι «δομές Ψυχικής Υγείας έχουμε σε όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρεια, όπως Ψυχιατρικές Κλινικές, ενώ υπάρχουν επίσης Κέντρα Ψυχικής Υγείας σχεδόν σε κάθε μεγάλο Δήμο και από εκεί και πέρα ιδιωτικές κλινικές. Ακόμα, αν και δεν θεωρούνται δομές Ψυχικής Υγείας τα Κέντρα Κοινότητας, εντούτοις έχουν επιστήμονες, οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν κάποια πράγματα σ’ αυτόν τον τομέα».

Θέσαμε στον κ. Μωυσιάδη, το ζήτημα της έλλειψης Ψυχιάτρου στο Νοσοκομείο Δράμας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, το οποίο προκαλεί πολλά προβλήματα, καθώς συμπολίτες μας αναγκάζονται να πηγαίνουν στους όμορους Νομούς της Καβάλας και των Σερρών. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να διευθετηθεί, αν και η πολιτεία με κάποιες απαντήσεις της σε έγγραφες διαμαρτυρίες, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να λύσει το πρόβλημα άμεσα. Ρωτήθηκε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, αν η Περιφέρεια έχει κατά νου κάποια πιθανή λύση στο πρόβλημα αυτό.

Απαντώντας, σημείωσε ότι «γίνονται προσπάθειες» και όπως είπε, «το θέμα δεν είναι να βγει απλά μια θέση, να γίνει μια προκήρυξη» συμπληρώνοντας ότι, «τα χρήματα και τα κίνητρα τα οποία δίνονται για να στελεχώσουν το Νοσοκομείο, δεν τους καλύπτουν».

Με την ευκαιρία, αναφερθήκαμε και στη συζήτηση που γίνεται σχετικά με την στελέχωση του υπό σύσταση Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Δράμας, στο οποίο απ’ ότι φαίνεται και εκεί δεν υπάρχει ενδιαφέρον δηλώσεων από Ογκολόγους γιατρούς. Ερωτώμενος λοιπόν για το ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα που θα έπρεπε να δοθούν ώστε να έρθει στη Δράμα κάποιος Ψυχίατρος ή κάποιος Ογκολόγος, σημειώνει:

«Τα κίνητρα είναι προφανώς μια διαφορετική μισθολογική σχέση με την πραγματικότητα. Γιατί τα χρήματα αυτά τα οποία προτείνονται, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων που θα έρθουν σε μια επαρχιακή πόλη όπως είναι η Δράμα. Είναι σημαντικό να υπάρχει κάποια περαιτέρω βοήθεια, όπως είχαμε πάρει παλαιότερα από το Δήμο Δράμας για τους επικουρικούς του Νοσοκομείου Δράμας.

Θα πρέπει να δούμε ποια είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μπορούμε να προτείνουμε προς τους ανθρώπους αυτούς για παράδειγμα για να έρθουν στη Δράμα, να ενισχύσουν το κομμάτι της δημόσιας υγείας. Αλλά γενικότερα όσοι ασχολούνται με την Ογκολογία, είναι πραγματικά ένα ιδιαίτερο κομμάτι. Θέλουν να είναι κοντά στα μεγάλα κέντρα και Νοσοκομεία, όπου γίνονται και συγκεκριμένοι μέθοδοι της αντιμετώπισης της ασθένειας. Σε γενικότερο επίπεδο, τους ενδιαφέρει πάρα πολύ και η προσωπική τους εξέλιξη».

Η συμμετοχή φορέων

Στην 1η Εβδομάδα Ψυχικής  Υγείας συμμετέχουν οι φορείς:

Η Γενική διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, η Γενική διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, οι διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων, Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Δ.Π.Θ, η Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής Δ.Π.Θ/Π.Γ.Ν Αλεξανδρούπολης, η Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής Δ.Π.θ/ ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, ο Τομέας Ψυχικής Υγείας και η Ψυχιατρική Κλινική Ε.Σ.Υ του Γ.Ν Ξάνθης, η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλου, η Εταιρεία Ε.Ψ.Υ.Κ.Α Δράμας, Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Κέντρα Υγείας, Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Καβάλας, ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών Κομοτηνής, Ιδιωτικές Ψυχιατρικές Κλινικές, ανακοινώνουν την διοργάνωση της 1ης Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας στην ΑΜΘ.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.