Home > Νέα > Σήμερα και αύριο στη Θράκη ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης

Σήμερα και αύριο στη Θράκη ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης

Το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Περιφέρειας ΑΜΘ

Σήμερα και αύριο στη Θράκη

ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα επισκεφθεί Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Καβάλα

 

 

 

ΔΙΗΜΕΡΗ περιοδεία σήμερα 13 και αύριο 14 Ιανουαρίου, πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει δοθεί στη δημοσιότητα ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Κομοτηνή όπου θα έχει κεντρική ομιλία σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής στις 18.30, ενώ για το πρωί του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί η τελετή έναρξη της επένδυσης «Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης», από την σύμπραξη 3 Ελληνικών Ομίλων Ενέργειας ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, COPELOUZOS GROUP.

Ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει την περιοδεία του από την Κομοτηνή το μεσημέρι της Παρασκευής. Θα επισκεφθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ενώ θα κάνει και περίπατο στην αγορά της πόλης όπου θα συναντηθεί και θα συζητήσει με πολίτες.

Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με βουλευτές σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής και θα ακολουθήσει η ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής.

Η περιοδεία του πρωθυπουργού θα συνεχιστεί το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη. Το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στον Έβρο και στις 11 θα παραστεί μαζί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα , στην τελετή εγκαινίων της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη.

Μετά το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα δώσει Συνέντευξη Τύπου σε όλα τα περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Αλεξανδρούπολη.

Αν και φαίνεται ότι στο αρχικό πρόγραμμα ο πρωθυπουργός δεν αναμενόταν να επισκεφτεί στην Καβάλα, εντούτοις κάποια στιγμή θα περάσει και από την Καβάλα.

Σημειώνεται πως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συνοδεύουν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, καθώς κι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών.

Μαραθώνιος 90 ημερών

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει μια μαραθώνια περιοδεία, με στόχο να επικοινωνήσει με κάθε Περιφέρεια της χώρας, σε διάστημα 90 ημερών. Πρώτοι σταθμοί της πυκνής ατζέντας των περιοδειών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Η επιλογή αυτών των περιοχών μόνο τυχαία δεν είναι, αφού τα μηνύματα, που εκπέμπονται έχουν τρεις βασικούς πυλώνες: τα εθνικά θέματα, την ενεργειακή κρίση και το σύνολο του κυβερνητικού έργου. Η νέα επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θράκη δεν έχει μόνο προεκλογικό άρωμα-όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές- αλλά και έναν συμβολικό χαρακτήρα σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι «στο κόκκινο» και με τους Τούρκους να ρίχνουν συνεχώς λάδι στη φωτιά στη έντασης. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι έχουν ψηλά στην ατζέντα το θέμα περί «Δυτικής Θράκης» και συνεχώς θέτουν ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας, η οποία κατά τα λεγόμενα τους καταπιέζεται καθώς η Ελλάδα παραβιάζει συνεχώς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η Δράμα

Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, υπήρχε μια συζήτηση γύρω από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Δράμα, η οποία σχετιζόταν με την έναρξη των πρώτων εργασιών για τον οδικό άξονα Δράμας – Καβάλας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί τη Δράμα το επόμενο διάστημα.

Όπως είναι γνωστό, το πρώτο τμήμα του δρόμου έχει ήδη δημοπρατηθεί, έχει συμβασιοποιηθεί και σύντομα αναμένεται η έναρξη των εργασιών από την περιοχή των Κρηνίδων.

Οι πληροφορίες που είχε ο «Π.Τ.», ήταν ότι την έναρξη των εργασιών θα έκανε με ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός, είτε από την περιοχή της Δράμας, είτε από τις Κρηνίδες. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Να σημειωθεί πάντως, ότι, ανάδοχος του πρώτου τμήματος είναι το εταιρικό σχήμα ΝΤΕΡΚΑΤ-ΤΕΚΑΛ, το οποίο έχει προσφέρει έκπτωση 14%

Το τμήμα του οδικού άξονα Δράμα – Καβάλα, αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού Άξονα Ε-61, που θα συνδέει το λιμάνι της Καβάλας με τον Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Από το αυτό το κομμάτι, ανάδοχος και έναρξη εργασιών στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα γίνει για το πρώτο τμήμα, αφορά το κομμάτι Κρηνίδες – Σταυρός, μήκους 8,2 χλμ.

Το τμήμα αυτό συνδέεται με την υφιστάμενη εθνική οδό «Δράμα – Καβάλα» δυτικά του οικισμού Κρηνίδες, και οδεύει νότια – νοτιοανατολικά καταλήγοντας επί της παλαιάς εθνικής οδού Ελευθερούπολης – Καβάλας δυτικά του οικισμού Σταυρός.

Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε 60,76 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (χωρίς ΦΠΑ 49 εκατ.). Η διάρκεια του έργου εκτιμήθηκε σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – συγχρηματοδοτούμενο σκέλος – καθώς είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.