Home > Εκδηλώσεις > Σπαράγματα του Κώδικα «της εν Προσσωτσιάνη  Ιεράς Εκκλησίας των Εισοδίων της Θεοτόκου»

Σπαράγματα του Κώδικα «της εν Προσσωτσιάνη  Ιεράς Εκκλησίας των Εισοδίων της Θεοτόκου»

Παρουσίαση του βιβλίου των Ν. και Γ. Γεωργιάδη

Σπαράγματα του Κώδικα

«της εν Προσσωτσιάνη  Ιεράς Εκκλησίας

των Εισοδίων της Θεοτόκου»

21 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΗΩΣ» στην Προσοτσάνη

 

 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ των συγγραφέων Νικολάου και Γεωργίου Γεωργιάδη με τίτλο: Σπαράγματα του Κώδικα «της εν Προσσωτσιάνη Ιεράς Εκκλησίας των Εισοδίων της Θεοτόκου», παρουσιάζει ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος».

Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου και ώρα 18.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΗΩΣ» στην Προσοτσάνη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Διαλεκτόπουλος Αθανάσιος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Κιουλάνης Σπυρίδων και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κα. Σαραφίδου Αικατερίνη.

Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει στα τέλη του 2021 και από τον «Πρωινό Τύπο» είχε γίνει μια μικρή παρουσίασή του (Π.Τ.. 30 Δεκεμβρίου 2021).

Πρόκειται για ένα βιβλίο, που συμβάλει στην Ιστορία της Προσοτσάνης και αναφέρεται στον Κώδικα της Ιεράς Εκκλησίας των Εισοδίων της Θεοτόκου της Κοινότητας. Πρόκειται για «σπαράγματα», όπως αναφέρουν οι συγγραφείς, για διάσπαρτες σελίδες από τον Κώδικα της Ιεράς Εκκλησίας, κατά την περίοδο 1890 – 1908. Κατά την περίοδο αυτή Μητροπολίτες Δράμας ήταν ο Γερμανός Γ΄ Μιχαηλίδης και αργότερα ο Χρυσόστομος Δράμας – Σμύρνης, ο οποίος απομακρύνθηκε στη συνέχεια.

Μιλώντας τότε στον «Πρωινό Τύπο» για το βιβλίο, ο κ. Νικόλαος Γεωργιάδης, εξηγεί ότι το βιβλίο αφορά «σε 32 διάσπαρτες σελίδες, του Κώδικα της Ιεράς Εκκλησίας των Εισοδίων Θεοτόκου Προσοτσάνης. Από αυτές, οι 29 έχουν καταγραφές και οι 3 είναι λευκές και αφορούν την περίοδο 1890 όπου Μητροπολίτης είναι Γερμανός Γ΄ ο Μιχαηλίδης και φτάνουν μέχρι το 1908 με τελευταίο πρακτικό που το συντάσσει ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Δράμας».

Όπως σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, «ενδιάμεσα υπάρχουν καταγραφές της Κοινότητας, η οποία λειτουργεί ως μια ιδιότυπη δημοκρατία την εποχή αυτή. Ο Κώδικα, κυρίως ασχολείται με τη διαχείριση των οικονομικών της εκκλησίας, με τους εφόρους και επιτρόπους των σχολικών μονάδων, για προσλήψεις δασκάλων, για τα λειτουργικά έξοδα του ναού και τα έσοδα κτλ.

Ο κ. Γεωργιάδης, διευκρινίζει ακόμα, ότι «στο βιβλίο, γίνεται αναφορά στο τι είναι οι Κώδικες, πώς καταγράφονται, γιατί είναι μόνο αυτοί, ενώ μπαίνουν και ερωτηματικά όπως: Τι προϋπήρχε πριν το 1890, όταν έχουμε τον Κώδικα της Χωριστής αλλά και άλλους Κώδικες που έχουν καταγραφές από παλαιότερες εποχές, που σημαίνει ότι και σ’ αυτή την περιοχή το ίδιο θα συνέβαινε και μ’ αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται μια περίοδος. Βέβαια, η περίοδος είναι βαθιά συγκρουσιακή στην περιοχή αυτή, αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά σε αλλόγλωσσους ή συγκρούσεις που πιθανόν να παρατηρήθηκαν την εποχή εκείνη.

Τώρα, γιατί βρέθηκε στο σχολείο και όχι στην εκκλησία, πότε βρέθηκε, ποιοι το αξιοποίησαν, όλα αυτά αναφέρονται μέσα στο βιβλίο».

Δηλώσεις για το βιβλίο, έκανε στον «Πρωινό Τύπο» και ο πρόεδρος του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος», κ. Κώστας Παπαδόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι,  «είναι ένα σημαντικό κομμάτι, γιατί δείχνει πώς λειτουργούσε εκείνη την περίοδο γύρω στο 1900 η ελληνική κοινότητα της Προσοτσάνης, τι πλήρωνε στην Εφορία της Εκκλησίας για τα έξοδα, τους δασκάλους κτλ. Πρόκειται για σημαντικά στοιχεία, από τα οποία βλέπουμε επίσης ακόμα και πώς ήταν η ζωή εκείνα τα χρόνια.  Εμείς σαν Σύλλογος έχουμε δείξει ότι πέρα από τους χορούς, ασχολούμαστε πάρα πολύ με την ιστορία του τόπου και μας ενδιαφέρει και πάρα πολύ».