Home > Πρώτο Θέμα > Το Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών

Το Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας των Γυναικών

Διαδραστική η φετινή καμπάνια ενημέρωσης «Via Drama»

της Ένωσης Κυριών Δράμας

Το Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Η Ένωση Κυριών Δράμας, και φέτος την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, πρόκειται να διοργανώσει μια σειρά από εκδηλώσεις.

Με αφορμή τις επερχόμενες δράσεις του Φορέα, η εφημερίδα μας επικοινώνησε με την εκπρόσωπο Πολιτισμού της Ένωσης Κυριών Δράμας, και Ιστορικό Τέχνης, κα. Βίκυ Κωνσταντινίδου.

Η κεντρική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο φέρει τον τίτλο: «Via Drama», όπου φέτος θα έχει περισσότερο διαδραστικό και βιωματικό χαρακτήρα. Η φετινή κεντρική εκδήλωση, θα είναι μια έκθεση στην οποία ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να «γνωρίσει» τις γυναίκες μέσα από τις ιστορίες τους που έχουν φιλοξενηθεί στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας.

«Έτσι, όπως πρωτοήρθαν στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας αυτές οι γυναίκες, τα ρούχα που φορούσαν θα υπάρχουν στην έκθεση. Θα έχει την δυνατότητα ο θεατής να τις «γνωρίσει» μέσα από τις ιστορίες τους, που θα υπάρχουν ακριβώς δίπλα. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν και άλλες μορφές βίας, όπως είναι η λεκτική βία», υποστήριξε μεταξύ άλλων η κα. Κωνσταντινίδου.

BIKY KONSTANTINIDOY

Η εκπρόσωπος Πολιτισμού της Ένωσης Κυριών Δράμας, κα. Βίκυ Κωνσταντινίδου

Η συγκεκριμένη έκθεση, θα πραγματοποιηθεί στο κυκλικό κτίριο που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, η οποία θα ξεκινήσει την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, και θα διαρκέσει έως την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.

Τα εγκαίνια, θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, και θα λειτουργεί με το ωράριο των καταστημάτων.

Εκτός όμως από την κεντρική εκδήλωση, σε αυτό το πλαίσιο, η Ένωση Κυριών Δράμας, διοργανώνει μια σειρά από δράσεις, όπως είναι ο Φιλανθρωπικός Αγώνας Τρεξίματος, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους holisteRUN. Η συγκεκριμένη δράση, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στην είσοδο της Ονειρούπολης. Εκεί, θα υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης του Σπιτιού Ανοιχτής Φιλοξενίας, και ο κόσμος θα μπορεί να πάρει μέρος στον αγώνα και να τρέξει 5 ή 10 χιλιόμετρα.

Μια ακόμη εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί, είναι μια βραδιά tango σε συνεργασία με τους «ChoroDrama», την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας.

Τέλος, η εκδήλωση που θα κλείσει τον κύκλο των ενημερωτικών και ψυχαγωγικών δράσεων της Ένωσης Κυριών Δράμας, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018, στις 8 το βράδυ, στο club 36, με μια επίδειξη μόδας, σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις.

«Παράλληλα, εκτός από αυτή τη σειρά εκδηλώσεων θα διοργανώσουμε ως Ένωση Κυριών Δράμας μια ηλεκτρονική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου αναφορικά με το Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας. Από το διάστημα 25 Νοεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου, θα λειτουργεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία ο κόσμος θα μπορεί να ενημερώνεται αλλά και να συνεισφέρει οικονομικά στους σκοπούς του Σπιτιού Φιλοξενίας», δήλωσε η κα. Κωνσταντινίδου.

 

Το Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας

της Ένωσης Κυριών Δράμας

Το «Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας», ο ξενώνας που διαθέτει η Ένωση Κυριών, στο κέντρο της Δράμας, αγοράστηκε και αναπαλαιώθηκε το 1995. Ο ξενώνας, δημιουργήθηκε χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση και διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια για τη φιλοξενία κακοποιημένων παιδιών και γυναικών και άγαμων μητέρων.

Από το 2014 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, φιλοξενούνται και άπορες φοιτήτριες που σπουδάζουν στο ΤΕΙ της Δράμας και άστεγες. Στόχος του «Σπιτιού Ανοιχτής Φιλοξενίας», είναι να αγκαλιάσει τα άτομα που φιλοξενούνται εκεί, να κλείσει τις πληγές του παρελθόντος, και να βοηθήσει τις γυναίκες αυτές ώστε να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητες και να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Στις γυναίκες, εκτός από προσωρινή στέγη, παρέχεται ένδυση, υπόδηση, διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παρακολούθηση από ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό.

Επιπλέον, οι γυναίκες αυτές έχουν τη δυνατότητα να λάβουν και νομικές συμβουλές από δικηγόρο εθελοντή του Φορέα. Για την επαγγελματική τους κατάρτιση, γίνονται συνεδρίες επαγγελματικού προσανατολισμού ενώ απευθείας γίνεται προσπάθεια οι γυναίκες αυτές να βρούνε μία εργασία. Μετά το πέρας της φιλοξενίας, πρέπει να επισημανθεί ότι η Ένωση Κυριών αναλαμβάνει την εύρεση σπιτιού και την επίπλωσή του για να μπορέσουν οι φιλοξενούμενες να κάνουν μία νέα αρχή.

Λόγω του πολυμορφικού χαρακτήρα του Σπιτιού Ανοιχτής Φιλοξενίας, οι φιλοξενούμενες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικά μαθήματα, όπως κόσμημα, ζωγραφική, κοπτική ραπτική και να συμμετέχουν στην παραδοσιακή και βυζαντινή χορωδία του Φορέα.

Από το 2011 έως και το 2015, στον ξενώνα της Ένωσης Κυριών έχουν φιλοξενηθεί 75 περιστατικά ενώ πρέπει να επισημανθεί πως περιστατικά κακοποίησης που είναι από την Δράμα, παραπέμπονται σε ξενώνες άλλων πόλεων.

Επίσης, από τον Απρίλιο του 2009 λειτουργεί η Γραμμή Βοήθειας. Καλώντας κάποιος το 2521058888 (www.timetotalk.gr) μπορεί να ακούσει το ηχογραφημένο υλικό για την ενδοοικογενειακή και την παιδική κακοποίηση χρησιμοποιώντας το τηλεφωνικό κέντρο και πατώντας το αντίστοιχο ψηφίο. Επίσης ο καλών, έχει τη δυνατότητα να μιλήσει απευθείας με διαθέσιμο σύμβουλο.

Συγκεκριμένα, η γραμμή παρέχει νομική, ιατρική, ψυχολογική βοήθεια και κοινωνικές παροχές και απευθύνεται σε όλους όσους αναζητούν πληροφόρηση για θέματα που αφορούν την βία στην οικογένεια και την παιδική κακοποίηση, καθώς και σε όσους αναζητούν βοήθεια για προβλήματα κακοποίησης.

Η δράση αυτή στηρίζεται στην εθελοντική εργασία. Το δίκτυο των εθελοντών απαρτίζεται από επαγγελματίες νομικής, ιατρικής, κοινωνικών, ανθρωπιστικών σπουδών, ψυχολογίας-παιδοψυχολογίας, ψυχικής υγείας και δεν απαιτείται η φυσική τους παρουσία καθώς είναι εξοπλισμένοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό στο σπίτι. Οι εθελοντές, βασισμένοι στις αρχές της ανωνυμίας, της εχεμύθειας, της διαθεσιμότητας και του σεβασμού παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με την στατιστική ανάλυση, εξυπηρετούν στο μεγαλύτερο ποσοστό γυναίκες που ζητούν κυρίως νομικές συμβουλές, στην συνέχεια πληροφόρηση-ενημέρωση, και ένα μεγάλο ποσοστό ζητά ψυχολογική υποστήριξη.

Το 2015 η Equal Society, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο S.R.O.I = Social Return On Investement, υπολόγισε την κοινωνική απόδοση του Σπιτιού Ανοιχτής Φιλοξενίας. Η ανάλυση αποτύπωση ότι η Ένωση Κυριών Δράμας, έχει θετικό δείκτη και μεγαλύτερο του ένα, και πως για κάθε ένα ευρώ που επενδύει κάποιος στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας παράγονται 3,26 κοινωνικής αξίας.