Home > νέα > Στα χέρια της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ η απόφαση για τον ανάδοχο στο Φαλακρό!

Στα χέρια της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ η απόφαση για τον ανάδοχο στο Φαλακρό!

Στα χέρια της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ η απόφαση για τον ανάδοχο στο Φαλακρό!

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου (χθες), ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, εξέφραζε «τη μεγάλη του λύπη» για το ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει για το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Φεβρουαρίου. Όπως σημειώνει μάλιστα σε  κάποιο σημείο, είναι «αποτέλεσμα της μεγάλης καθυστέρησης από πλευρά της Περιφέρειας στην ανεύρεση επιπλέον χρημάτων», ενώ σε άλλο σημείο μιλάει για την «αδιαφορία της Περιφέρειας», όσον αφορά το Χιονοδρομικό Κέντρο.

Τι συμβαίνει όμως με το Φαλακρό; Αυτή τη στιγμή, ο ανάδοχος έχει ανακηρυχθεί, υπάρχει ένα κενό χρόνου το οποίο προβλεπόταν στη διαδικασία λόγω των καθυστερήσεων των 74.400 ευρώ, αλλά και εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

 

Η δήλωση Πατακάκη

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του κ. Πατακάκη έχει ως εξής:

[Με μεγάλη μου λύπη σας ανακοινώνω πως το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρό δεν θα λειτουργήσει το προσεχές Σαββατοκύριακο 10 και 11 Φεβρουαρίου 2018 καθώς και για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Οδηγηθήκαμε σε αυτό το αποτέλεσμα λόγω της  μεγάλης καθυστέρησης από πλευράς  της Περιφέρειας στην ανεύρεση επιπλέον χρημάτων, πέραν αυτών που εμείς είχαμε εξασφαλίσει από τα έσοδα της περσινής χρονιάς, τα οποία ωστόσο δεν επαρκούσαν ώστε να λειτουργήσει το κέντρο ολόκληρη τη χιονοδρομική περίοδο με αξιώσεις όπως λειτούργησε την περσινή χιονοδρομική περίοδο 2016-2017.

Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται όσα είχα καταγγείλει στην από 10 Δεκεμβρίου 2017 επιστολή διαμαρτυρίας μου για την αδιαφορία της Περιφέρειας αναφορικά με το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο της ΑΜΘ.

Ας ελπίσουμε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες από την έδρα της Περιφέρειας ώστε να επανέλθει το βουνό μας στην έστω και εν μέρει λειτουργία του.]

 

Το κενό χρόνου ήταν γνωστό

Τι συμβαίνει όμως με το Χιονοδρομικό Κέντρο και δεν θα λειτουργήσει το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Φεβρουαρίου; Ο «Πρωινός Τύπος» είχε δημοσιεύσει εκτενές ρεπορτάζ στις 11 Ιανουαρίου 2018, όπου αναφέρονταν αναλυτικά οι κινήσεις που είχαν γίνει και επρόκειτο να γίνουν.

Να υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι, για το ξεκίνημα της νέας χιονοδρομικής περιόδου 2017-2018, η Περιφέρεια διέθεσε 63.000 ευρώ, που ήταν τα έσοδα από την περυσινή χρονιά. Τα οποία όμως, σύμφωνα με παραδοχή όλων, δεν επαρκούσαν μέχρι το τέλος της περιόδου αυτής. Έτσι στη συνέχεια – και μετά από δημοσιότητα που είχε πάρει το θέμα όπως είναι γνωστό – το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης, στις 21 Δεκεμβρίου 2017, αποφάσισε να διαθέσει άλλα 74.000 ευρώ. Ποσό ικανό μέχρι το τέλος της χιονοδρομικής περιόδου. Τα χρήματα αυτά εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Έργων της Περιφέρειας ΑΜΘ για το 2018.

Για να το εξηγήσουμε αναλυτικότερα: τα πρώτα χρήματα των 63.000 ευρώ, αρκούσαν μόνο για την Α΄ Φάση, η οποία έληγε στις 15 Ιανουαρίου. Επειδή όμως δεν υπήρξε η κατάλληλη χιονόπτωση στην περιοχή, τα χρήματα αρκούσαν για να δοθεί μια μικρή παράταση. Η οποία δόθηκε για άλλες τόσες ημέρες. Επί της ουσίας, βοηθούν και τα όποια έσοδα από τα εισιτήρια υπήρξαν αυτές τις μέρες και έτσι το Φαλακρό παραμένει ανοικτό και λειτουργεί.

Με την ένταξη του νέου ποσού των 74.400 ευρώ, θα δινόταν η δυνατότητα να γίνει δημοπράτηση της ανάθεσης σε ιδιώτη, ώστε να συνεχιστεί η συντήρηση του χώρου και των μηχανημάτων εκεί και να δουλέψει μέχρι τέλος της περιόδου.

Ήδη, στις 4 Ιανουαρίου 2018 και με την απόφαση 1/2018, η Οικονομική Επιτροπή της ΠΑΜΘ, δέσμευση τις 74.000 ευρώ για το ΧΚ Φαλακρού, μεταξύ διαφόρων άλλων ποσών για την Π.Ε. Δράμας.

Εκείνες τις ημέρες, η Οικονομική Επιτροπή της ΠΑΜΘ, επρόκειτο να εγκρίνει τη διακήρυξη για το έργο ανάδειξης του ιδιώτη για τη συνέχεια της λειτουργίας του. Η ανάδειξη του οποίου, επρόκειτο να γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου 2018. Στην όλη διαδικασία, το κενό αυτό είχε προβλεφθεί, και γι’ αυτό το λόγο είχε δοθεί η σχετική παράταση χρόνου, ώστε να μην παρέμενε κλειστό για περισσότερο χρονικό διάστημα.

 

Ποια είναι η αλήθεια λοιπόν;

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι, η δημοπράτηση του έργου έχει ήδη γίνει, ο ανάδοχος έχει ήδη ανακηρυχθεί και ήδη οι υπηρεσίες «τρέχουν» τη διαδικασία ώστε να είναι έτοιμα και τυπικά όλα τα απαιτούμενα έγγραφα. Η γραφειοκρατία πολλές φορές πηγαίνει πίσω κάποια πράγματα και αυτό είναι γνωστό σε όλους! Το κενό χρόνου του ενός Σαββατοκύριακου είχε προβλεφθεί από τις υπηρεσίες και ήταν γνωστό σε όλους από τον Ιανουάριο ακόμα. Αυτή τη στιγμή, η υπόθεση βρίσκεται στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ, ώστε εντός της εβδομάδας θα πρέπει να πάρει την οριστική απόφαση για τον ανάδοχο. Αν μέσα στην εβδομάδα δεν προλάβει να πάρει την απόφαση, τότε για το επόμενο Σαββατοκύριακο που έχουμε και την Καθαρά Δευτέρα θα παραμείνει και πάλι κλειστό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Τι πραγματικά συμβαίνει με το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού;