Home > Πρώτο Θέμα > Στη δημιουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας προχωράει ο Δήμος Δράμας

Στη δημιουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας προχωράει ο Δήμος Δράμας

Με ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Δράμας

Στη δημιουργία Κέντρου Συμβουλευτικής

Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας

προχωράει ο Δήμος Δράμας

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ Γεν. Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Δήμου Δράμας και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΗΡΘΕ ο καιρός και η δημοτική αρχή του κ. Παπαδόπουλου, προχωράει πλέον στη δημιουργίας ενός Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, όπως είχε ήδη εξαγγελθεί πριν από λίγο καιρό.

Τις πρώτες ανακοινώσεις είχε κάνει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιο Δράμας στις 29 Αυγούστου, η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών κα. Σοφία Τσακιρίδου, η οποία μάλιστα είχε αποκαλύψει και τον χώρο στον οποίο θα δημιουργηθεί αυτός. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις του πρώην 5ου Παιδικού Σταθμού Δήμου Δράμας, που βρίσκεται απέναντι από το 15ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας στην περιοχή της ανάπλασης. Όπως είναι γνωστό, ο 5ος Παιδικός Σταθμός έχει συνενωθεί με το 2ο Παιδικό Σταθμό και λειτουργεί πλέον στον νέο χώρο επί της οδού Χελμού.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που είχε παραθέσει η ίδια, «μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024, 200 γυναίκες από τη Δράμα είχαν απευθυνθεί στο αντίστοιχο Συμβουλευτικό Κέντρο Καβάλας», λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «καθημερινά δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα από γυναίκες για το ζήτημα αυτό».

Όπως είχε τονίσει μάλιστα, η στελέχωσή του θα περιλαμβάνει Ψυχολόγο,  Κοινωνικό Λειτουργό, Κοινωνιολόγο και Νομικό.

Ομόφωνα η έγκριση του αιτήματος

Στο πλαίσιο της δημιουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας και πολλαπλών διακρίσεων, ομόφωνα πέρασε την Τρίτη 26 τρέχοντος από την τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, η έγκριση υποβολής αιτήματος χρηματοδότησης του Δήμου Δράμας από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης με προϋπολογισμό 599.409,80 ευρώ.

Το έργο θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της Πράξης: «Δράση ESO4.11.ε(ν): Λειτουργία νέων δομών και υπηρεσιών καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών».

Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Δράμας υπογράφει και σχετική Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Γεν. Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ), του Δήμου Δράμας και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φυσικό αντικείμενο της προκήρυξης περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός ίδιου Συμβουλευτικού Κέντρου και στο Δήμο Ξάνθης, ενώ ήδη ένα λειτουργεί στο Δήμο Καβάλας.

Το κτίριο του πρώην 5ου Παιδικού Σταθμού Δράμας το οποίο θα ανακαινιστεί και θα λειτουργήσει το νέο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται

Όπως αναφέρεται παραπάνω, το Συμβουλευτικό Κέντρο θα έχει να κάνει με υπηρεσίες που απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα βίας ενώ αναλυτικότερα θα προσφέρει δράσεις κοινωνικής, ψυχολογικής και νομικής στήριξης με την οπτική του φύλου. Επίσης, δράσεις προώθησης στην απασχόληση/εργασιακή συμβουλευτική με την οπτική του φύλου.

Παραπομπή και συνοδεία των γυναικών σε υπηρεσίες (δικαστικές και αστυνομικές αρχές, δομές υγείας, φορείς απασχόλησης, δομές Προσχολικής Αγωγής και Σχολεία, κ.λπ.).

Δράσεις δικτύωσης με τοπικούς φορείς, καθώς και κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς και μεταξύ των δομών του πανελλαδικού Δικτύου.

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών ή/και των πολλαπλών διακρίσεων.

Τρομακτικά στοιχεία για τη Δράμα

Δυστυχώς, το ζήτημα της κακοποίησης γυναικών, αλλά και γενικότερα της ενδοοικογενειακής βίας, έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα και στη Δράμα. Ήδη τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει ο «Π.Τ.» με προηγούμενα δημοσιεύματα δεν είναι καθόλου καθησυχαστικά.

Ο «Π.Τ.» είχε δημοσιεύσει ένα μεγάλο αφιέρωμα στις 13 Μαρτίου 2024. Τα στοιχεία που είχαμε δημοσιεύσει, προέρχονταν από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας και αναφερόντουσαν στα χρόνια 2020 – 2021 – 2022 και 2023 και παρουσιάζονταν ιδιαίτερα αυξημένα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, το 2020 είχαμε συνολικά 25 περιστατικά, ενώ το 2021 αυξήθηκαν στα 58. Το 2022 μειώθηκαν στα 53 και το 2023 έπεσαν στα 47.

Το σύνολο των ατόμων που υπέστησαν ενδοοικογενειακή βία στις διάφορες μορφές, είναι 181 άτομα, άνδρες – γυναίκες και παιδιά, ενώ φυσικά οι γυναίκες κατέχουν την πλειοψηφία των θυμάτων.

Η έρευνα του «Π.Τ.» αφορούσε γενικά την ενδοοικογενειακή βία. Ενδεικτικά μόνο, δημοσιεύουμε σήμερα εδώ τα στοιχεία για το 2023, μια χρονιά εντελώς διαφορετική μετά από τις τρεις προηγούμενες (2020 – 2021 – 2022), όπου είχαμε τα μέτρα κατά της υγειονομικής πανδημίας.

Τα ποσοστά της ενδοοικογενειακής βίας παραμένουν υψηλά το 2023, αν και τα  περιστατικά που έχουν φτάσει στην Αστυνομία μειώνονται στα 48 από τα 54 που ήταν το 2022.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του αντίστοιχου γραφείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, στους πρώτους πέντε μήνες λειτουργίας του γραφείου, είχαμε ήδη πάνω από 90 καταγγελίες περιστατικών.