Home > Πρώτο Θέμα > Στη Δράμα 35 φοιτητές από 8 χώρες μαθαίνουν ελληνικά μέσω του Πανεπιστημίου της Γρανάδας

Στη Δράμα 35 φοιτητές από 8 χώρες μαθαίνουν ελληνικά μέσω του Πανεπιστημίου της Γρανάδας

Ξεκίνησαν χθες τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας στη Δράμα

35 φοιτητές από 8 χώρες μαθαίνουν ελληνικά

μέσω του Πανεπιστημίου της Γρανάδας!

► Δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης του Δραμινού πανεπιστημιακού κ. Μορφακίδη

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΞΕΚΙΝΗΣΕ χθες το πρωί, έναν από τα πλέον ενδιαφέροντα προγράμματα που εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας της Ισπανίας για την ελληνική γλώσσα, στη Δράμα. Στο πρόγραμμα, το οποίο παρακολουθούν 35 άτομα – φοιτητές και καθηγητές – από 8 χώρες και επικεφαλής του είναι ο Δραμινός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γρανάδας κ. Μόσχος Μορφακίδης.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με τον τίτλο 9ο Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Πολιτισμού, που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας, και τελεί υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.Granada01 (1) copy

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πόλη της Δράμας, γεγονός που οφείλεται στην εξαιρετική επιτυχία που είχε το περσινό καλοκαίρι, αλλά και στη γενναιόδωρη συμβολή των συνδιοργανωτών φορέων: τις χορηγίες της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κύκλωψ» και της Εταιρείας Raycap, και τις υποδομές που θέτει στη διάθεσή του ο Δήμος Δράμας.

Για την έναρξη του προγράμματος, συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος με τον κ. Μορφακίδη, με το δήμαρχο να τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό που το  πρόγραμμα αυτό γίνεται στην πόλη μας, καθώς οι άνθρωποι αυτοί θα είναι πρεσβευτές της χώρας μας αλλά και της Δράμας στις χώρες τους.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ο κ. Μορφακίδης σημείωσε ότι είναι η δεύτερη χρονιά που γίνεται το πρόγραμμα, ενώ σημείωσε ότι πέρυσι είχε σημειώσει εξαιρετικής επιτυχία. Και αυτό λόγω της φιλοξενίας των κατοίκων.

Mamsakos MOrfakidis 1

Όπως είπε, υπάρχουν κάποιες καινοτομίες. Η μία είναι ότι είναι υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπ. Πολιτισμού, η διοργάνωση γίνεται με την συνεργασία των Φορέων του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και του Δήμου Δράμας και ασφαλώς με τη συνεργασία πολλών φορέων. Βασικοί χορηγοί, είναι οι δύο ευεργέτες της Δράμας, ο υπεύθυνους της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κύκλωψ» κ. Θεοδωρίδης και ο υπεύθυνος της  Raycap κ. Αποστολίδης.

Τα μαθήματα παρακολουθούν φέτος 35 άτομα, εκ των οποίων είναι φοιτητές, αλλά ακόμα και καθηγητές που έρχονται για μαθήματα επιμόρφωσης, όπως από την Τουρκία και καθηγητές που θα διδάξουν αλλά και καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Στο πρόγραμμα έχει προστεθεί επίσης μια τρίτη κατεύθυνση. Στο περυσινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται καθαρά τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας καθώς η μετάφραση κειμένου του Δραμινού συγγραφέα κ. Τσιαμπούση από την ελληνική στην ισπανική. Φέτος έχει προστεθεί η μετάφραση κειμένου του Δραμινού συγγραφέα κ. Βαγενά, ενώ θα γίνουν μεταφράσεις και προς την τουρκική γλώσσα.

Επίσης, για πρώτα φορά φέτος, θα προσφερθούν και δωρεάν μαθήματα ισπανικής γλώσσας για νέους της Δράμας.

Επίσης, θα υπάρξουν θεωρητικά μαθήματα ελληνικού πολιτισμού, με ένα πλούσιο πρόγραμμα, στο οποίο συμβάλλουν πολλοί φορείς της πόλης. Θα γίνουν επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία της φύσης, θα γίνουν μαθήματα παραδοσιακών χωρών, αγιογραφίας, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού μήκους.

Granada01 (2) copy

Εκτός από τα γλωσσικά μαθήματα, στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν με διαλέξεις διάφορες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, λογοτεχνικό και πολιτιστικό χώρο: Νάσος Βαγενάς, (ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ-συγγραφέας), Βασίλης Τσιαμπούσης (συγγραφέας), Ζωή Γαβριηλίδου (Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ.), Ροδόλφος Μασλίας (Διευθυντής Ορολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Βασιλική Πουλιούδη (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας), Μαρία Κοντογιαννοπούλου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας), Ανδρονίκη Δισλία (Θεολόγος-Φιλόλογος), Κυριάκος Συφλιτζόγλου (ποιητής), Δημήτρης Βλάχος (Φιλόλογος-συγγραφέας), Κώστας Βιδάκης (ΤΕΙ Δράμας),  Άννα Κονδυλάκη (Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Δράμας), Δημήτρης Καζάκης (Δάσκαλος), Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής (αγιογράφος).

Η τελετή λήξης και η απονομή των διπλωμάτων θα γίνει την Παρασκευή 26 Ιουλίου στις 20.30΄ στο Γυμνάσιο Αρρένων, όπου θα δοθεί παράσταση θεάτρου σκιών από τον συνεργάτη του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών Γρανάδας, καθηγητή Θανάση Κουτσογιάννη.