Home > νέα > Στη Δράμα χθες η γενική πρόξενος της Ρουμανίας – Διερεύνηση αδελφοποίησης του Δήμου Δράμας με το Δήμο Κάμπινα της Ρουμανίας

Στη Δράμα χθες η γενική πρόξενος της Ρουμανίας – Διερεύνηση αδελφοποίησης του Δήμου Δράμας με το Δήμο Κάμπινα της Ρουμανίας

Στη Δράμα χθες η γενική πρόξενος της Ρουμανίας

Διερεύνηση αδελφοποίησης του Δήμου Δράμας

με το Δήμο Κάμπινα της Ρουμανίας

Σημαντική προώθηση από τον Έλληνα βουλευτή στη Ρουμανία κ. Ζησόπουλο

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκαν χθες το πρωί, η γενική πρόξενος της Ρουμανίας στην Ελλάδα κα. Αικατερίνα Πέτρε και η εμπορικός ακόλουθος του Προξενείου κα. Σιμόνα Δρακομίρ, οι οποίες είχαν συνάντηση με το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο και τον πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ κ.  Καλλινικίδη, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν και το Επιμελητήριο Δράμας, όπου συνομίλησαν με τον πρόεδρό του κ. Γεωργιάδη.

Οι δύο κυρίες, βρέθηκαν στη Δράμα προκειμένου να ξεκινήσουν συζητήσεις για τουριστικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά κυρίως για την αδελφοποίηση των δύο πόλεων, του Δήμου Δράμας και του Δήμου Κάμπινα, μέσα από τα κοινά χαρακτηριστικά που τις συνδέουν: την Ορθοδοξία και το θρησκευτικό τουρισμό, τα μάρμαρα και τα κρασιά και γενικότερα το εμπόριο, ακόμα και τον πολιτισμό των δύο χωρών, καθώς στη Ρουμανία, η ελληνική μειονότητα είναι εξαιρετικά μεγάλη και σημαντική.

Από τους πρωτοπόρους σ’ αυτή τη συνεργασία με τη μεγάλη βοήθεια που προσφέρει, είναι ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Πανεπιστημίου της Ρουμανίας κ. Ντράγκο Γαβριήλ Ζησόπουλος, ο οποίος και προωθεί τις επαφές μεταξύ των δύο μερών.

Στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, σημείωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση, μέσω της οποίας έχει ξεκινήσει μια συνεργασία των δύο χωρών «και μάλιστα με τη δημιουργία μιας αυτοδιοικητικής σχέσης με το Δήμο της Κάμπινα».

Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, «σ’ αυτή την σχέση υπάρχει πολύ έντονο το ελληνικό στοιχείο και όλες συζητήσεις ξεκίνησαν από τον  κ. Ζησόπουλο, καθηγητή του Πανεπιστημίου στη Ρουμανία καθώς και βουλευτή της ελληνικής μειονότητας. Ο κ. Ζησόπουλος είναι επίσης και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στη Ρουμανία που απαριθμεί πάνω από 20 κοινότητες συνολικά».

Αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο χώρων ο κ. Μαμσάκος, είπε ότι αυτή αφορά θέματα πολιτισμού, θρησκευτικού τουρισμού, εμπορικές σχέσεις, αλλά συγχρόνως και με το Πανεπιστήμιο. «Το κοινό χαρακτηριστικό των δύο λαών, είναι ότι μας ενώνει η Ορθοδοξία» συμπλήρωσε.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης η πρόξενος της Ρουμανίας κα. Αικατερίνα Πέτρε, εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται στη Δράμα και σημείωσε ότι η αδελφοποίηση των δύο Δήμων της Δράμας και του Κάμπινα, «είναι πολύ σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ Ρουμανίας και Ελλάδας, τόσο σε πολιτικό όσο και πολιτιστικό επίπεδο».

Όπως είπε η ίδια, «αυτό οφείλεται στη σημαντικά μεγάλη μειονότητα Ελλήνων που υπάρχει στη Ρουμανία», ενώ τόνισε ότι η ελληνική μειονότητα εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο της χώρας, «για να εκφράσουν τις ανάγκες τους απευθείας στην κυβέρνηση».

Η κα. Πέτρε, σημείωσε επίσης ότι ο καθηγητής και βουλευτής στη Ρουμανία κ. Ζησόπουλος «χρησιμοποιεί κάθε περίπτωση για να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ της Ρουμανίας και της Ελλάδας. Η αδελφοποίηση της Δράμας με την Κάμπινα, είναι μια τέτοια περίπτωση» σημείωσε.

Η εμπορική ακόλουθος του Προξενείου στην Ελλάδα κα. Δρακομίρ, σημείωσε ότι οι δύο πόλεις έχουν μεταξύ τους ως κοινό σημείο το κρασί, καθώς και οι δύο έχουν μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή κρασιού. Σημείωσε ακόμα ότι η ανοικοδόμηση είναι σε αρκετά υψηλό βαθμό στην πόλη Κάμπινα, και έτσι η Δράμα με τα μάρμαρα που διαθέτει, θα μπορούσε να βρει εκεί μια πολύ καλή αγορά.

Αναφερόμενη στον Τουρισμό, είπε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη επιλογή των Ρουμάνων, ενώ η Δράμα μπορεί να προσφέρει αρκετά όμορφα μέρη προκειμένου να δεχθεί τουρίστες, ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι κοινό στοιχείο των δύο χωρών είναι η Ορθοδοξία και στην περιοχή της Κάμπινα υπάρχουν πολλά μοναστήρια τα οποία μπορούν να επισκεφθούν.

Δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης έκανε τέλος ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδης, επισημαίνοντας ότι η συμβολή του Έλληνα πανεπιστημιακού Ντράγκο Γαβριήλ Ζησόπουλου σ’ αυτή την ενέργεια είναι πολύ σημαντική. «Στο δρόμο αυτό που χάραξε ο κ. Ζησόπουλος, έγινε ήδη μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας των δύο πλευρών και σήμερα η γενική  πρόξενος επισκέφτηκε το Δήμο Δράμας για να κάνουμε ακόμα ένα βήμα μπροστά, προς την κατεύθυνση της αδελφοποίησης της Δράμας με το Δήμο Κάμπινα».

Ο Καλλινικίδης, σημείωσε ότι «έχουμε καλούς φίλους στη Ρουμανία, ώστε να στηρίξουν αυτές τις σκέψεις και τη θέληση του δημάρχου Δράμας, ώστε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω για την πόλη μας, που σίγουρα θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα για την πόλη μας».