Home > νέα > Στη Δράμα Ισπανοί φοιτητές διδάσκονται Δραμινούς συγγραφείς και την ελληνική γλώσσα

Στη Δράμα Ισπανοί φοιτητές διδάσκονται Δραμινούς συγγραφείς και την ελληνική γλώσσα

 Στη Δράμα Ισπανοί φοιτητές

διδάσκονται Δραμινούς συγγραφείς

και την ελληνική γλώσσα

Στο πλαίσιο θερινού προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου της Γρανάδα

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Μια ιδιαίτερα ξεχωριστή συνεργασία υλοποιείται αυτές τις ημέρες στον Δήμο Δράμας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 16 έως τις 28 Ιουλίου, πραγματοποιείται το Θερινό  Πρόγραμμα  Ελληνικής Γλώσσας  και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου της Γρανάδα. Στο πρόγραμμα, συμμετέχουν περισσότεροι από 35 φοιτητές και στο τέλος του προγράμματος θα παρουσιαστεί το έργο τους σε βιβλίο το οποίο απευθύνεται σε 700 εκατομμύρια ισπανόφωνων πολιτών, όπου θα αναφέρει και τη Δράμα.

FOITHTES GRANADA (1)

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στο Πανεπιστήμιό της Γρανάδα, το οποίο έχει την πιο φημισμένη σχολή μετάφρασης, έχουν ενταχθεί τα νέα ελληνικά με πτυχίο. Φέτος το καινούργιο στο πρόγραμμα αυτό, είναι ότι υπάρχουν επίπεδα γλώσσας και ένα επίπεδο προχωρημένο που αντί για γλώσσα αφορά αποκλειστικά στη λογοτεχνική μετάφραση, η οποία επικεντρώνεται σε Δραμινούς συγγραφείς.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα, είναι τρίτο σε μέγεθος Πανεπιστήμιο της Ισπανίας και δεύτερο σε αξιολόγηση ποιότητας, ενώ αποτελεί μια από τις ισχυρότερες εστίες ελληνικών σπουδών στον ισπανόφωνο κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν χθες το πρωί στο παλιό Δημαρχείο της Δράμας, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Ανέστης Τερζής, και ο Δραμινός Καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας, με ειδίκευση στη Βυζαντινή και Ελληνική Γλώσσα, και Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Γρανάδα κ. Μόσχος Μορφακίδης Φυλακτός.

Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Δράμας, υποστήριξε ότι η Δράμα υποδέχεται τους αυριανούς πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού, του ελληνικού πνεύματος, και της ελληνικής ιστορίας. «Είναι αλήθεια πως υπάρχουν πολλοί φιλέλληνες στο εξωτερικό που εμείς οφείλουμε να τους προσεγγίσουμε και να τους παρέχουμε φιλοξενία. Εξάλλου εδώ στη Δράμα φημιζόμαστε για τη φιλοξενία των κατοίκων. Επιπλέον, η περιοχή μας είναι πλούσια σε ιστορία, σε ήθη και έθιμα, σε πολιτισμό, ενώ παράλληλα συνδυάζει ένα φυσικό τοπίο που είναι παγκόσμια αξιολάτρευτο και μοναδικό.

Εύχομαι στους συμμετέχοντες από την Ισπανία σε αυτό το πρόγραμμα να γευτούν τις ομορφιές του τόπου μας, να γνωρίσουν και να μεταφέρουν πίσω στην πατρίδα τους την ιστορία μας και την παράδοσή μας και να απολαύσουν τη διασκέδαση της Δράμας».

FOITHTES GRANADA (3)

Από την πλευρά του ο κ. Μορφακίδης, στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι η πρόταση αυτή που υλοποιείται οφείλεται στο γεγονός ότι είναι περίοδος που επιβάλλεται να προωθηθούν οι νεοελληνικές σπουδές στο εξωτερικό. Και αυτό διότι περνούν κρίση, όπως και πολλά άλλα, όχι μόνο οι νεοελληνικές σπουδές, αλλά και όλες οι μικρότερες και μεγάλες γλώσσες υποστήριξε ο κ. Μορφακίδης, πλην της αγγλικής.

«Για αυτό αποφασίσαμε να επανέλθουμε στην παλιά μας προσπάθεια, που για πρώτη φορά έγινε εδώ στην πόλη της Δράμας, το 1995 και το 1996, με τη μορφή ενός θερινού προγράμματος, αυτό που συνήθως αποκαλούμε summer school και να το φέρουμε και πάλι στη Δράμα, μετά από 23 χρόνια. Σε μια πόλη που και τότε, όπως και τώρα, μας δέχτηκε φιλόξενα και κυρίως ο χαρακτήρας των κατοίκων είναι ένας από τους κύριους λόγους, που επιλέξαμε τη Δράμα. Το να οργανωθεί ένα summer school σε μια οποιαδήποτε πόλη δεν σημαίνει, άσχετα αν υπάρχουν χορηγοί ή μη, ότι το πρόγραμμα θα έχει επιτυχία. Με την έννοια ότι επειδή πρόκειται αποκλειστικά για Ισπανούς και μάλιστα του Πανεπιστημίου μας, οι φοιτητές είναι σχεδόν όλοι από το Πανεπιστήμιό μας, εκτός από τέσσερις που είναι από άλλα Πανεπιστήμια της Ισπανίας, θα μπορούσε πολύ εύκολα να μεταβληθεί σε ένα μικρό γκέτο Ισπανών μέσα σε μια μικρή πόλη.

FOITHTES GRANADA (5)

Ελπίζουμε ότι η πόλη της Δράμας, όχι μόνο θα τους δεχτεί με ευχαρίστηση, αλλά και οι νέοι της Δράμας θα έρθουν σε επαφή μαζί τους, θα συσχετιστούν κι έτσι θα μπορέσουν οι φοιτητές μας να μάθουν καλύτερα τα ελληνικά, αλλά και να δημιουργήσουν φιλίες και δεσμούς για το μέλλον. Πιστεύουμε ότι θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές. Όπως είναι λογικό θα έχουν μια επαγγελματική πορεία στην εκπαίδευση και πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό που συνέβη και την προηγούμενη φορά. Έβαλαν την πόλη της Δράμας στο χάρτη. Οι περισσότεροι όταν επέστρεψαν, άρχισαν να διαμαρτύρονται κυρίως στους εκδοτικούς οίκους που εκδίδουν τουριστικούς οδηγούς, παραπονούμενοι ότι η Δράμα δεν συμπεριλαμβάνονταν στους τουριστικούς οδηγούς», ανέφερε ο κ. Μορφακίδης.

Αρωγοί σε αυτό το πρόγραμμα, εκτός από τον Δήμο Δράμας, στάθηκαν δυο Δραμινοί γνωστοί για την προσφορά τους τόσο στον πολιτισμό, όσο και στην ανάδειξη της γενέτειρας τους, της Δράμας.

«Πρόκειται για ένα κλασικό summer school. Η διάρκειά του είναι δυο εβδομάδων. Βέβαια μια εβδομάδα ή και δύο ακόμη θα ήταν καλύτερα, αλλά αυτό εξαρτάται από τους χορηγούς. Σε μια περίοδο κρίσης κατορθώσαμε να βρούμε χορηγούς, εκτός από τον Δήμο Δράμας, που ασφαλώς καλύπτει ένα μέρος. Οι δυο κατ’ εξοχήν χορηγοί είναι ο επιχειρηματίας κ. Αποστολίδης και ο εφοπλιστής κ. Θεοδωρίδης, οι οποίοι έκαναν δυνατό το πρόγραμμα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μορφακίδης.

Πρόκειται για το πρόγραμμα με τίτλο: «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ως νέο στοιχείο και η μετάφραση. Τα τελευταία χρόνια και ιδίως στο Πανεπιστήμιό της Γρανάδα,  που έχει την πιο φημισμένη σχολή μετάφρασης, έχει ενταχθεί πλέον και τα νέα ελληνικά με πτυχίο. Φέτος, το καινούργιο στο πρόγραμμα αυτό είναι ότι υπάρχουν επίπεδα γλώσσας και ένα προχωρημένο επίπεδο το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με λογοτεχνική μετάφραση, η οποία  επικεντρώνεται σε Δραμινούς συγγραφείς. «Η μετάφραση που θα γίνει εδώ θα γίνει σε κείμενα Δραμινών συγγραφέων τα οποία έχει επιλέξει ένας ντόπιος συγγραφέας, ο κ. Τσιαμπούσης, που επιμελείται και το περιοδικό «Δίοδος 66100». Τα κείμενα που θα μεταφραστούν, θα εκδοθούν από το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών online, αλλά και σε έντυπη μορφή. Το πιο σημαντικό είναι το online, γιατί θα το δουν εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και κυρίως στον ισπανόφωνο», υποστήριξε ο κ. Μορφακίδης.

FOITHTES GRANADA (4) 4

Τέλος, ο κ. Τερζής στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στο summer school που υλοποιείται στην πόλη μας, όπου η ελληνική γλώσσα βρίσκεται στο προσκήνιο αυτής της προσπάθειας που γίνεται. «Βέβαια το πιο σημαντικό είναι ότι γίνεται στη δική μας πόλη, τη Δράμα, που μπορούμε να δείξουμε και να μάθουν πολλά πράγματα αυτά τα παιδιά που αγαπάνε την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή την προσπάθεια και από αυτή τη δράση. Είμαστε κοντά στα παιδιά προκειμένου να μιλήσουμε για τον πολιτισμό της Δράμας, και ταυτόχρονα να γνωρίσουν αυτό το μεγάλο και σπουδαίο που διαθέτουμε και λέγεται Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Μέσα από αυτές τις αρμοδιότητες που έχουμε θα προσπαθήσουμε να φανούμε όσο το δυνατόν χρησιμότεροι σε αυτά τα παιδιά και σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε ο κ. Τερζής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι Ισπανοί φοιτητές, πρόκειται να παρακολουθήσουν μάθημα πολιτισμού σχετικά με την αρχαιολογία της περιοχής της Δράμας, και να επισκεφθούν στη συνέχεια, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, το Λαογραφικό Μουσείο του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας, ενώ παράλληλα, θα διδαχθούν ελληνικούς χορούς. Επιπλέον, πρόκειται να επισκεφθούν το Σπήλαιο του Μααρά, το Πανηγύρι της Προσοτσάνης, την Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης, την Αμφίπολη, την Κάριανη, τους Φιλίππους, την Καβάλα κ.α.

 

Το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών (Κ.Β.Ν.Κ.Σ.) της Γρανάδας

Το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών (Κ.Β.Ν.Κ.Σ.) της Γρανάδας ιδρύθηκε από το Ελληνικό Κράτος, μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία, τον Ιούλιο του 1998.

Στο Διοικητικό του Συμβούλιο συμμετέχουν ως θεσμικά μέλη η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ισπανία, η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ισπανία, το Πανεπιστήμιο Γρανάδας, το Υπουργείο Πολιτισμού της Αυτόνομης Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας και ο Δήμος της Άδρα (αρχαία Άβδηρα).

Λειτουργεί ως συμβεβλημένο κέντρο του Πανεπιστημίου Γρανάδας και έχει συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Στόχος του, είναι η στήριξη και η προώθηση των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών στον ισπανόφωνο κόσμο.

Δραστηριοποιείται στους εξής χώρους: Διεπιστημονική έρευνα, εξειδικευμένη βιβλιοθήκη ανοιχτή στο επιστημονικό κοινό, διδακτική υποστήριξη στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, διοργάνωση σειρών μαθημάτων και σεμιναρίων, μετάφραση και έκδοση ελληνικών λογοτεχνικών έργων στα ισπανικά, έκδοση επιστημονικών σειρών και περιοδικών, διοργάνωση συνεδρίων και επιστημονικών συναντήσεων, καθώς και διοργάνωση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.