Home > νέα > Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας Δεν πέρασε η επιχορήγηση για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους για 2 ψήφους!

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας Δεν πέρασε η επιχορήγηση για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους για 2 ψήφους!

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Δεν πέρασε η επιχορήγηση για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους για 2 ψήφους!

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για μεθοδεύσεις από τη δημοτική αρχή

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΔΥΟ μόνο ψήφους, δεν πέρασε τελικά η επιχορήγηση των Πολιτιστικών Συλλόγων, στην 5η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης 21 Μαρτίου. Το θέμα προκάλεσε έντονη συζήτηση, ενώ για να πούμε την αλήθεια, αν ήταν παρόντες όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης του δημάρχου κ. Μαμσάκου «Ενώνουμε τη Δράμα», θα περνούσε με την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Για να εξηγήσουμε όμως, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, για να ψηφιστεί η επιχορήγηση των Πολιτιστικών Συλλόγων, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των 2/3, δηλαδή 22 ψήφους για το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης είναι συνολικά 20, ενώ απουσίαζαν τελικά δύο από αυτούς: ο κ. Μπλούχος που είχε εφημερία το βράδυ της Τετάρτης, ενώ αποχώρησε για προσωπικούς λόγους ο κ. Τσεπίλης. Στο θέμα έδωσε επίσης δύο ψήφους η παράταξη του κ. Παπαεμμανουήλ «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα»: του ιδίου και του δημ. συμβούλου κ. Χαραλαμπίδη. Να σημειώσουμε ότι παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μπλούχος είχε έρθει νωρίτερα στη συζήτηση των εκτάκτων θεμάτων προκειμένου να εισηγηθεί ένα θέμα για την επιδότηση ενοικίου επικουρικών ιατρών του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) που κάνουν εφημερίες στο Νοσοκομείο Δράμας και στη συνέχεια αποχώρησε.

Επί της ουσίας, ήταν ήδη γνωστό από πριν, ότι η αντιπολίτευση δεν θα ψήφιζε το θέμα, καθώς διαφωνεί με τον τρόπο που γίνεται η επιχορήγηση. Ήδη από το 2014 ακόμα, γίνεται μια συζήτηση, μέσω της οποίας η αντιπολίτευση έχει ζητήσει έναν πλήρη έλεγχο για τον τρόπο και τα διάφορα ποσά με τα οποία χρηματοδοτούνται οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι από το Δήμο Δράμας.

Να σημειώσουμε σ’ αυτό το σημείο, ότι στο όλο ζήτημα της χρηματοδότησης των Πολιτιστικών Συλλόγων, συμμετέχει και η ΔΕΚΠΟΤΑ, καθώς συχνά συνδιοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια. Αυτά τα χρήματα, είναι διαφορετικά ποσά, από εκείνα που κάθε χρόνο δίνει ο Δήμος Δράμας.

Κάποια στιγμή μάλιστα, στα μέσα του 2017, είχε συμφωνηθεί ομόφωνα από το σώμα, να συνταχθεί ένας κανονισμός για το ζήτημα των επιχορηγήσεων, ώστε να υπάρξουν όχι μόνο κριτήρια, αλλά κυρίως κεντρικός έλεγχος για τα ποσά των χρηματοδοτήσεων.

Αν και το θέμα δεν μπόρεσε να ψηφιστεί χθες, προφανώς θα έρθει σε κάποια επόμενη συνεδρίαση του σώματος, ώστε να περάσει με αυξημένη πλειοψηφία.

 

Η εισήγηση και η αντιπολίτευση

Την εισήγηση στο θέμα έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επί των Αθλητικών θεμάτων κ. Καψημάλης, καταθέτοντας την πρόταση της δημοτικής αρχής. Η συγκεκριμένη επιχορήγηση αφορά συνολικά 30 Πολιτιστικούς Συλλόγους με συνολικό ποσό 31.200 ευρώ.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μλεκάνης, είπε ότι «δεν εκτιμήθηκε δεόντως η στάση των αντιπολιτεύσεων, καθώς πέρυσι είχε αποφασιστεί στην επιτροπή, ότι θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια, ότι θα πρέπει να συνυπολογίζονται όλες οι δαπάνες, από οποιοδήποτε Νομικό Πρόσωπο είτε από τον ίδιο το Δήμο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο νομοθέτης προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία, γιατί θέλει να περιορίσει αυτά τα οποία η δημοτική αρχή επιλέγει να μην τα περιορίσει». Ο κ. Μλεκάνης μίλησε επίσης για «κοροϊδία και τέχνασμα, για να γίνονται επιχορηγήσεις ανεξέλεγκτα μέσα από τη ΔΕΚΠΟΤΑ». Η «Πόλη+Ζωή» δεν το ψήφισε τελικά.

Στα λεγόμενά του ο επικεφαλής της «Νέας Εποχής – Νέας Δράμας» τόνισε ότι ψηφίζει το θέμα καθώς οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «είναι η προμετωπίδα προβολής του τόπους μας», εξηγώντας όμως ότι υπάρχουν διαφορές με τη δημοτική αρχή στον τρόπο της επιχορήγησής τους. Σε άλλο σημείο, ο κ. Παπαεμμανουήλ είπε και παλαιότερα και σε προηγούμενη δημοτική αρχή, η τότε αντιπολίτευση του κ. Μαμσάκου έκανε τα ίδια που κάνει η σημερινή αντιπολίτευση και άρα θα πρέπει να καταλήξουμε μια και καλή σε έναν τελικό τρόπο. Η παράταξη ψήφισε θετικά.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης ήταν πιο καυστικός απ’ όλους, με βαρείς χαρακτηρισμούς προς τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης. Αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης από το 2014 και έπειτα, είπε ότι καταψηφίζει το θέμα από εκείνη τη χρονιά, ενώ όσον αφορά τη συμφωνία του 2017 για να υπάρξει ένας μπούσουλας για τις χρηματοδοτήσεις, είπε ότι τελικά «έπεσα θύμα κοροϊδίας από τον δήμαρχο που δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του», ενώ τόνισε ιδιαίτερα: «ο λόγος που δεν ψηφίζεται το θέμα, δεν είναι η χρηματοδότηση που δίνεται από το Δήμο, αλλά από τη ΔΕΚΠΟΤΑ» και ότι «εκεί παίζεται συγκεκριμένο παιχνίδι, δίνοντας χρήματα στους φίλα προσκείμενους συλλόγους, ή στους συλλόγους που θέλει να δημιουργήσει κάποια σχέση», ενώ μίλησε για «εξαργύρωση σχέσεων στις εκλογές». Είπε επίσης ότι «είναι ντροπή για τους συμβούλους που θα ψηφίσουν το θέμα». Καταψήφισε το θέμα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Στεφανίδης, είπε ότι δεν μπαίνει «σε διαδικασία συζήτησης με τη συγκεκριμένη πρόταση, για ένα ευτελές ποσό που θα μοιραστεί σε συλλόγους που παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο». Χαρακτήρισε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους ως «κυψέλη και μελισσώνα μέσα από τον οποίο περνάνε δεκάδες παιδιά σε κάθε γειτονιά, σε κάθε τοπική ή δημοτική κοινότητα».

Όπως είπε, υπάρχουν τρόποι, ενιαία ο Δήμος, «να δει το ζήτημα συντονισμένα, συλλογικά και όχι αποσπασματικά, το πώς κινείται το χρήμα, γι’ αυτούς τους μελισσώνες».

Σε άλλο σημείωμα σήμερα, η πρόταση της δημοτικής αρχής για τους συλλόγους.

 

Τα αθλητικά σωματεία

Αντίθετα, στο δεύτερο θέμα της τακτικής συνεδρίασης, υπήρχε η αντίστοιχη επιχορήγηση για τα Ποδοσφαιρικά και Αθλητικά Σωματεία και Συλλόγους. Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, εκτός από τον κ. Ηλιόπουλο της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών».

Να σημειώσουμε εδώ, ότι πρόκειται για 27 Συνολικά Σωματεία και Συλλόγους στο χώρο του Ποδοσφαίρου και του Αθλητισμού, που επιχορηγούνται με συνολικό ποσό 25.200 ευρώ.