Home > Πρώτο Θέμα > Στην Αποκεντρωμένη Μακεδονίας – Θράκης ο Δήμος Δοξάτου για ακύρωση του έργου δικτύου ύδρευσης της Δ.Ε. Φιλίππων – Δήμαρχος Καβάλας: «Δεν είναι δυνατό να τους πληρώνουμε το νερό»

Στην Αποκεντρωμένη Μακεδονίας – Θράκης ο Δήμος Δοξάτου για ακύρωση του έργου δικτύου ύδρευσης της Δ.Ε. Φιλίππων – Δήμαρχος Καβάλας: «Δεν είναι δυνατό να τους πληρώνουμε το νερό»

Με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δοξάτου

Στην Αποκεντρωμένη Μακεδονίας – Θράκης

ο Δήμος Δοξάτου για ακύρωση του έργου

δικτύου ύδρευσης της Δ.Ε. Φιλίππων

Δήμαρχος Καβάλας: «Δεν είναι δυνατό να τους πληρώνουμε το νερό»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ έχουμε όσον αφορά το ζήτημα της υδροδότησης της Δ.Ε. Φιλίππων από τις πηγές Βοϊράνης του Δήμου Δοξάτου.

Όπως είναι γνωστό και όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει σε προηγούμενα σημειώματα, ο Δήμος Καβάλας και η ΔΕΥΑ Καβάλας, έχουν έτοιμες μελέτες σχετικά με το έργο με τίτλο: «Κατασκευή Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Κοινοτήτων της Δ.Ε. Φιλίππων από τις πηγές Βοϊράνης», ύψους 7.400.000 ευρώ.

Αυτή την ώρα το έργο βρίσκεται στο στάδιο της αναζήτησης χρηματοδότησης και ο Δήμος Δοξάτου προσπαθεί να το ακυρώσει, καθώς  θεωρεί ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην υδροδότηση της περιοχής, εφόσον θα αυξηθεί ο όγκος κυβικών νερού από την υδρομάστευση.

Στα μέσα Οκτωβρίου, ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης, είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Καβάλας, όπου του είχε εξηγήσει γενικότερα ότι το έργο αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και είχε προειδοποιήσει ότι ο Δήμος Δοξάτου θα καταφύγει δικαστικά για να τo ακυρώσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν είχε γίνει η αρχική υδροδότησης της Καβάλας από τις Πηγές Βοϊράνης την  περίοδο της Xούντας το 1968, η συμφωνία ήταν για υδροδότηση μόνο της πόλης της Καβάλας και καμιάς άλλης περιοχής. Σήμερα, με το έργο αυτό, ο Δήμος Καβάλας προσπαθεί να υδροδοτήσει από τις ίδιες Πηγές Βοϊράνης και την Δ.Ε. Φιλίππων, η οποία εντάσσεται στο Δήμο Καβάλας.

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής

Στο πλαίσιο αυτό και την απόφαση του δημάρχου κ. Ζεκερίδη ώστε να μπορέσει να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση του έργου, την περασμένη Τετάρτη 26 Οκτωβρίου συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δοξάτου και ομόφωνα αποφασίστηκε η προσφυγή ενώπιον του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

Όπως μάλιστα αναφέρεται στην απόφαση αυτή, «σε περίπτωση απόρριψης», της «άσκησης διοικητικής προσφυγής», ο Δήμος προτίθεται να προχωρήσει και σε ένδικα μέσα ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε επίσης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης, στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας.

Σε δήλωση του χθες Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στον «Πρωινό Τύπο», ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης επισήμανε ότι, «ο τελικός μας σκοπός είναι μην χρηματοδοτηθεί (σ.σ. το έργο) και να μην πάρουν νερό οι Φίλιπποι από τις Πηγές Βοϊράνης. Θεωρώ ότι μπορούμε να μπλοκάρουμε αυτό το έργο. Πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δοξάτου αναφέρεται μεταξύ άλλων και ένα σημείο από το Ν. 1739/1987, «ότι η εκτέλεσε έργων αξιοποίησης υδατικών  πόρων επιτρέπεται μόνον στο πλαίσιο σχεδιασμού και προγραμματισμού που έχει εγκριθεί κατά νόμο». Και όπως αναφέρεται παρακάτω: «Στην προκειμένη περίπτωση, εκ της ανωτέρω απόφασης του Δ.Σ. δεν προκύπτει να έχει συνταχθεί και εγκριθεί από την Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης σχετικό Σχέδιο Διαχείρισης και Προγράμματος Μέτρων εκ του οποίου να προβλέπεται η χρήση των πηγών Βοϊράνης για την υδροδότηση , επί της ουσίας του Δήμου Καβάλας».

Σε άλλο σημείο, αναφέρεται ότι η απόφαση της ΔΕΥΑ Καβάλας να προχωρήσει το έργο, «δεν διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη  προστασία των υδάτων των πηγών Βοϊράνης, την επάρκεια των αποθεμάτων τους και τη διατήρηση της ποιότητάς τους, ιδιαίτερα δε τη μείωση και την αποτροπή της ρύπανσής τους. Τέλος, η απόφαση του Δ.Σ. καθώς και η Μ.Π.Ε. στην οποία βασίστηκε η Δ.Ε.Υ.Α Καβάλας για την έκδοση της απόφασης του Δ.Σ δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προκειμένου διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη προστασία των υδάτων της πηγής Βοϊράνης, την επάρκεια των αποθεμάτων τους και τη διατήρηση της ποιότητάς τους».

Δήμαρχος Καβάλας: «Δεν είναι δυνατό να τους πληρώνουμε το νερό»

Στο μεταξύ, δηλώσεις στο ραδιόφωνο της Πρωινής Καβάλας, έκανε την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Καβάλας κ. Μουριάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων εμφανίζεται γενικότερα αισιόδοξος ως προς τη συνέχεια του έργου και τονίζει: «Κατ’ αρχήν είναι ένα έργο είναι ένα έργο το οποίο έχουν δεσμευτεί δυο κυβερνήσεις. Και η μία είναι πλέον παρελθόν, η άλλη όμως είναι η σημερινή κυβέρνηση. (…) Δεν υπάρχει περίπτωση το έργο να μην γίνει. Επίσης το θεωρώ αστείο  μόνο που το συζητάμε. Καταλαβαίνω ότι πλησιάζουν οι εκλογές και άρα πρέπει να βρεθεί ένα αφήγημα σε όλους και το αφήγημα είναι όπως την προηγούμενη φορά με τον κ. Δαλακάκη που πάλι ξεκίνησε μια τέτοια διαδικασία και πάλι καταλήξαμε στο τίποτα. Το νερό δεν ανήκει σε κανέναν, το νερό ανήκει στο κράτος. Η δική μας υδρομάστευση δεν έχει καμιά σχέση με την υδρομάστευση του Δήμου Δοξάτου που βρίσκεται πολύ πιο πάνω. Είναι πιο πάνω από τη δική μας, δηλαδή εάν κινδύνευε κάποιος θα ήμασταν εμείς και όχι το Δοξάτο».

Σε άλλο σημείο ο κ. Μουριάδης επισημαίνει: «Η ποιότητα του νερού είναι αυτή που πίνουμε στην Καβάλα. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και στην ύδρευση του Δοξάτου. Εγώ που άκουσα τον κ. Δαλακάκη, το πρόβλημά τους είναι οικονομικό. Μπορεί να φαίνεται κάτι άλλο, στην πραγματικότητα θέλουνε να τους πληρώνουμε το νερό. Δεν είναι δυνατό να τους πληρώνουμε το νερό. Δεν τους ανήκει το νερό. Το νερό ανήκει στο κράτος. Ας πάνε όπου θέλουν. Δεν ανησυχούμε. Το έργο θα γίνει».