Home > Νέα > Στην Δράμα πιλοτικά πρόκειται να ξεκινήσει «Ο Γιατρός της Γειτονιάς»

Στην Δράμα πιλοτικά πρόκειται να ξεκινήσει «Ο Γιατρός της Γειτονιάς»

Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδη

Στην Δράμα πιλοτικά πρόκειται

να ξεκινήσει «Ο Γιατρός της Γειτονιάς»

Σε καλύτερη θέση σήμερα η λειτουργία του Νοσοκομείου Δράμας

Απαντήσεις για οδικούς άξονες, Φυλακές Νικηφόρου, Δημοτικό Σχολείο Νευροκοπίου.

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου για πολλά θέματα που αφορούν την τοπική Δραμινή κοινωνία, έδωσε χθες το μεσημέρι ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο οποίος στα προλεγόμενά του, εστίασε κυρίως στο ζήτημα του Νοσοκομείου Δράμας και τις προσλήψεις ιατρών.

Κυρίως για το ζήτημα του Νοσοκομείου, ο κ. Καραγιαννίδης τόνισε, ότι σήμερα γίνονται πλέον προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, ενώ για πρώτη φορά απέκτησε Νευρολόγο ιατρό που δεν είχε ποτέ.

«Την ίδια στιγμή», όπως είπε, «το Νοσοκομείο έχει εξοφλήσει όλους τους προμηθευτές και δη και τοπικά, που στο παρελθόν έφταναν και δύο χρόνια για να εξοφληθούν οι προμηθευτές. Στο δε Φαρμακείο έχουν γίνει προσλήψεις 2 φαρμακοποιών και 2 βοηθών φαρμακοποιών, που 12 χρόνια δεν είχαμε σχεδόν Φαρμακείο, στα δε φάρμακα δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ. Οι οφειλές του Νοσοκομείου προς τρίτους, έχουν σχεδόν μηδενιστεί».

Αναφορά έκανε επίσης ο κ. Καραγιαννίδης και στο νέο θεσμό που ετοιμάζεται να λειτουργήσει πιλοτικά από την κυβέρνηση, του «Γιατρού της Γειτονιάς». Στο πιλοτικό πρόγραμμα θα ενταχθούν 56 πόλεις και μια απ’ αυτές θα είναι η Δράμα. Όπου αναμένεται να βρεθούν οι ανάλογοι χώροι σε διαφορετικά σημεία της πόλης, όπου τα λεγόμενα αστικά κέντρα υγείας, θα μπορέσουν να αποσυμφορήσουν την κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σε ερώτηση του «Πρωινού Τύπου» για το ζήτημα του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου και πόσος θα είναι φέτος, ο κ. Καραγιαννίδης σημείωσε ότι «μέχρι το 2015 οι προϋπολογισμοί ήταν καθοδικοί. Είχαμε περίπου 40% μείωση από το 2009, ενώ το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά που έμεινε σταθερός, ενώ το 2016 αυξήθηκε, όπως λίγο θα αυξηθεί και το 2017.»

Έκανε επίσης αναφορά στο ζήτημα των αιτημάτων για την Β΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου, υπερασπιζόμενος την απάντηση του Υπουργείου Υγείας, ότι, «αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει η ΥΠΕ, αλλά θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι, για να θελήσει η προηγούμενη κυβέρνηση να την καταργήσει, προφανώς υπήρχαν κάποιοι λόγοι.» Σημείωσε όμως ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούσε επ’ αυτού: «Για να επανέλθουμε όμως σε δύο διαφορετικές κλινικές σημαίνει κόστος και θα πρέπει να εξετάσουμε αν όντως σε βάθος χρόνου, οι ανάγκες των κρεβατιών καλύπτουν ή όχι τις ανάγκες του πληθυσμού στο Νομό Δράμας.» Τόνισε επίσης ότι, αν ζητηθεί χρηματοδότηση από το Νοσοκομείο αυτή δίνεται και αντιμετωπίζονται τα όποια έκτακτα οικονομικά προβλήματα ανακύψουν.

KARAGIANNIDHS

Σε άλλη ερώτηση του «Πρωινού Τύπου», έγινε αναφορά στο ΠΕΔΥ το οποίο σήμερα στη Δράμα τουλάχιστον αλλά και πανελλαδικά αυτό παραπαίει και αν το ΠΕΔΥ έχει κάποια σχέση με τον Γιατρό της Γειτονιάς.

Απαντώντας ο κ. Καραγιαννίδης, είπε αρχικά ότι «Το ΠΕΔΥ καταργείται. Με την ύπαρξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τα 4 ιατρεία που θα υπάρχουν στον αστικό ιστό της Δράμας, θα κάνουν τη δουλειά που έκανε το ΠΕΔΥ, αλλά θα είναι 4 και όχι ένα. Θα είναι γεωγραφικά τοποθετημένα ώστε να εξυπηρετούν τις περιοχές του Δήμου Δράμας, με τις λογικές που λειτουργούσε το ΠΕΔΥ αλλά και με περισσότερα πράγματα.»

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ποιες ειδικότητες θα έχουν τα αστικά κέντρα υγείας, απάντησε ότι θα υπάρχει ένας παθολόγος, γενικής ιατρικής, παιδίατρος και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι διάφορες μικροβιολογικές εξετάσεις που γίνονται σήμερα στο ΠΕΔΥ, αυτές θα εξακολουθήσουν να γίνονται εκεί.

 

Οδικοί άξονες

Ο κ. Καραγιαννίδης αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, και αναφερόμενος σ’ αυτά έδωσε κάποιες απαντήσεις που αναφέρονται παρακάτω.

Αναφορικά με τους οδικούς άξονες είπε: «Το κομμάτι που προσδοκούμε και επιδιώκουμε να γίνει, ο δρόμος Δράμας – Αμφίπολης και όχι το Δράμας – Καβάλας. Είμαστε ξεκάθαροι σ’ αυτό και για λόγους οικονομικούς και περισσότερο εφικτό να πραγματοποιηθεί. Οι μελέτες είναι περίπου τελειωμένες, μένει να ξεκινήσουν οι απαλλοτριώσεις, και μετά είναι πολιτική βούληση. Εμείς τουλάχιστον θα κάνουμε την προσπάθεια, ώστε ως αρχή να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα στη συνέχεια».

 

Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου

Για το Δημοτικό Σχολείο Νευροκοπίου, ο κ. Καραγιαννίδης είπε ότι «έχει πλέον υπογραφεί από τις Κτιριακές Υποδομές ένα έγγραφο που στάλθηκε στη Διαχειριστή Αρχή της Περιφέρειας ΑΜΘ, και είναι ζήτημα περίπου 10 ημερών, να υπάρξει η δημοσίευση της προκήρυξης του έργου για να ξεκινήσει το έργο».

 

Φυλακές Νικηφόρου

Ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία εξέλιξη επί του θέματος, αφού οι Κτιριακές Υποδομές έχουν έτοιμες τις μελέτες, τα χρήματα υπάρχουν, για την κατασκευή του εντευκτηρίου, το οποίο δεν κατασκευάστηκε τελικά κατά τη διάρκεια του έργου. Το κτίριο αυτό θα ολοκληρωθεί μάλλον σύντομα, απ’ όταν ξεκινήσει ο εργολάβος. Χωρίς να δώσει κάποιο χρονικό διάστημα, το έργο θα ολοκληρωθεί, αλλά τόνισε ότι το σημαντικότερο ζήτημα είναι οι προσλήψεις που πρέπει να γίνουν για να λειτουργήσουν οι φυλακές Νικηφόρου και αυτό είναι ίσως το δυσκολότερο.