Home > νέα > Στην τελική ευθεία το έργο της επισκευής και λειτουργίας των χαλασμένων αναβατήρων στο Χιονοδρομικό Φαλακρού

Στην τελική ευθεία το έργο της επισκευής και λειτουργίας των χαλασμένων αναβατήρων στο Χιονοδρομικό Φαλακρού

Στην τελική ευθεία το έργο της επισκευής

και λειτουργίας των χαλασμένων

αναβατήρων στο Χιονοδρομικό Φαλακρού

Συνολικός προϋπολογισμός του έργου 725.920 ευρώ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία μπήκε πια, το έργο της επισκευής, αποκατάστασης βλαβών, ανακατασκευή μερών και επαναφορά σε πλήρη λειτουργία, των εκτός λειτουργίας αναβατήρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 725.920,80 ευρώ με τον ΦΠΑ.

Για το ζήτημα αυτό, ο «Πρωινός Τύπος» έχει αφιερώσει σχετικά δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα από την άνοιξη του 2021 μέχρι πρόσφατα αλλά και παλαιότερα.

Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για δύο αναβατήρες οι οποίοι δεν λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια, ενώ είχε γίνει μεγάλη προσπάθεια, οι επιδιορθώσεις να καλυφθούν από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Πράγμα που τελικά έγινε κατορθωτό.

Τις μελέτες και τις τεχνικές εκθέσεις για την επιδιόρθωση των αναβατήρων, είχε αναλάβει και έφερε σε πέρα η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας.

Ο ένας αναβατήρας είναι ο επονομαζόμενος και «Παππούς» και είναι από τους παλαιότερους που έχουν τοποθετηθεί παλαιότερα από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Δράμας το 1978, ενώ ο διθέσιος είχε τοποθετηθεί το 2002.

Οι δύο αυτοί αναβατήρες, βρίσκονται σε ακινησία εδώ και πάνω από 10 χρόνια περίπου, μετά από βλάβες που έχουν υποστεί από το 2008 και το 2009. Και εφόσον δεν μπόρεσαν να διορθωθούν άμεσα εκείνη την εποχή, μετά τα προβλήματα παρέμειναν. Και ένας από τους λόγους είναι λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν στη συνέχεια με το Χ.Κ.Φ., αλλαγές διοίκησης και άλλα πολλά και έτσι φτάσαμε μέχρι σήμερα.

Το έργο

Το έργο για την επισκευή, αποκατάσταση βλαβών, ανακατασκευή μερών και επαναφορά σε πλήρη λειτουργία των εκτός λειτουργίας αναβατήρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, είναι πράξη προμήθειας καθώς και εγκατάστασης νέου εξοπλισμού, ανταλλακτικών και εξειδικευμένου τεχνικού εξοπλισμού ασφαλείας, καθώς και εκτέλεση ειδικών εργασιών και ελέγχων για τους αναβατήρες συρόμενος μονοθέσιος με κωδική ονομασία «Συρόμενος Μονοθέσιος Σ.Α.Υ.» και εναέριος διθέσιος με κωδική ονομασία «Εναέριο Διθέσιος Ε.Α.Ε», του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού (ΧΚΦ), με στόχο την αντιμετώπιση των τεχνικών τους προβλημάτων και την σταδιακή  επαναλειτουργία τους.

Το έργο περιλαμβάνει προμήθεια εξοπλισμού και υλικών που περιλαμβάνει εργασίες εγκατάστασης, επισκευής και σχετιζόμενες υπηρεσίες, όπως συντάχθηκε από την υπηρεσία, και τις τεχνικές προδιαγραφές και περιγραφή και ανάλυση των παραδοτέων, την εκτιμώμενη αξία και τους ειδικούς όρους και απαιτήσεις για την υλοποίηση της πράξης, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 585.440,00 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ.

FALAKRO9

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Μιλώντας παλαιότερα στον «Πρωινό Τύπο», και συγκεκριμένα τον Απρίλιο ενεστώτος έτους, ο αρμόδιος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο οποίος έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τις τεχνικές εκθέσεις και τις μελέτες του έργου, είχε αναφερθεί στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου.

Όπως διευκρίνιζε τότε ο κ. Κυριαζίδης, «οι δύο αναβατήρες βρίσκονται σε ακινησία εδώ και 10 χρόνια περίπου.  Ο ένας, ο διθέσιος αναβατήρας, είναι σχετικά καινούριος, από την εποχή της αναβάθμισης του Χ.Κ.Φ. επί Νομαρχίας κ. Ευμοιρίδη και είχε τοποθετηθεί περίπου το 2002. Για εμάς είναι από τους καινούριους και δεν δούλεψε για μεγάλο διάστημα, καθώς από το 2008 υπέστη βλάβη. Εκείνη την εποχή η βλάβη δεν διορθώθηκε, μετά παρουσιάστηκαν διάφορα άλλα προβλήματα, είχαμε τα θέματα της χρηματοδότησης του Χ.Κ.Φ. και τελικά όταν όλα αυτά ξεπεράστηκαν, καταφέραμε να έχουμε την χρηματοδότηση».

Όπως εξηγεί ο  ίδιος, «ο άλλος αναβατήρας, ο «Παππούς», είναι ο πρώτος που είχε τοποθετηθεί στο Χ.Κ.Φ. από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Δράμας το 1978. Πρόκειται για έναν πολύ παλιό αναβατήρα, παρ’ όλα αυτά μετά από έρευνες που κάναμε από κάποιες εξειδικευμένες εταιρείες, αυτός μπορεί να επισκευαστεί. Εδώ θα γίνει μια επισκευή με σχετικά χαμηλό κόστος. Αν πεις να τον βγάλεις και να βάλεις έναν καινούριο στη θέση του, χρειάζεται πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.  Η επισκευή του θα κοστίσει περίπου 300.000 ευρώ και θα μπορούμε να τον έχουμε για 10-15 χρόνια σε λειτουργία».

Αναφερόμενος στα τεχνικά χαρακτηριστικά, σημειώνει ότι πρέπει να αλλαχθεί το συρματόσχοινο, να γίνει αλλαγή των εξαρτημάτων που κρέμονται τα πιατάκια, τοποθέτηση ηλεκτροκινητήρα και καινούριο πίνακα αυτοματισμού και γραμμής αυτοματισμού, όργανα ελέγχου του αναβατήρα. Επί της ουσίας πετιούνται όλα εκτός από τους πυλώνες, οι οποίοι και αυτοί κάποια στιγμή θα ενισχυθούν.

Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο αναμένεται να προσδώσει μεγάλη βοήθεια στην όλη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού. Φυσικά, να πούμε ότι σύμφωνα με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στη συνέχεια, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο χειμώνα του 2021-2022.