Home > Πρώτο Θέμα > Στην τελική ευθεία πλέον ο Βιολογικός Καθαρισμός του Δήμου Δοξάτου Δηλώσεις δημάρχου Δοξάτου στον «Π.Τ.»

Στην τελική ευθεία πλέον ο Βιολογικός Καθαρισμός του Δήμου Δοξάτου Δηλώσεις δημάρχου Δοξάτου στον «Π.Τ.»

Υπογράφεται από τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης η ένταξη στο ΠΕΠ ΑΜΘ

Στην τελική ευθεία πλέον

ο Βιολογικός Καθαρισμός

του Δήμου Δοξάτου

Δηλώσεις δημάρχου Δοξάτου στον «Π.Τ.» – Τι γίνεται με τα πρόστιμα και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αυτή!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία φαίνεται ότι μπαίνει πια, η δρομολόγηση για την χρηματοδότηση της κατασκευής του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Δοξάτου. Ένα μεγάλο βήμα έχει ήδη γίνει με την ολοκλήρωση της απαιτούμενης μελέτης και ήδη ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ) κ. Χρήστος Μέτιος, υπογράφει σήμερα, την ένταξη του έργου για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ (ΑΜΘ).

Το έργο της κατασκευής του Βιολογικού Καθαρισμού Δοξάτου, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο στην περίπτωσή του, όπως είχε επιβληθεί και στο Δήμο Προσοτσάνης, του οποίου ο Βιολογικός έχει ήδη τελειώσει.

Το συνολικό κόστος του προϋπολογισμού του Βιολογικού Καθαρισμού Δοξάτου, ανέρχεται στα 10.500.000 ευρώ και η Περιφέρεια ΑΜΘ τον χρηματοδοτεί με 5,5 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ, θα τα βάλει η Πολιτεία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Έχουμε τη διαβεβαίωση, τόσο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτση, όσο και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλου, ότι μόλις υπογραφεί η ένταξη του έργου στο ΠΕΠ ΑΜΘ από τον περιφερειάρχη, θα υπογραφεί και στη συνέχεια θα δοθούν τα υπόλοιπα χρήματα», επισημαίνει σε δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο», ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης.

Dalakakis

Ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης

Δαλακάκης: Μέχρι τέλος του 2018 οι διαδικασίες

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε χθες Τρίτη 13 Μαρτίου, ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης, επισημαίνοντας ότι ξεπεράστηκαν πλέον όλα τα προβλήματα που υπήρχαν και η υπόθεση προχώρησε στις υπογραφές για την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ (ΕΣΠΑ) ΑΜΘ για τη χρηματοδότησή του.

Όπως τόνισε, «η μελέτη οριστικοποιήθηκε το 2016 και έκτοτε υπήρχε ένα πρόβλημα, αναφορικά με την ιδιοκτησία του χώρου όπου θα κατασκευαστεί ο Βιολογικός Καθαρισμός, που ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία. Και αυτά το ζήτημα διευθετήθηκε και ο χώρος πλέον ανήκει στο Δήμο Δοξάτου».

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος κ. Δαλακάκης, «η μελέτη υποβλήθηκε πλέον στην Περιφέρεια για ένταξη στο ΠΕΠ ΑΜΘ και πλέον, με υπογραφή του περιφερειάρχη κ. Χρ. Μέτιου, εντάσσεται οριστικά σε χρηματοδότηση από το ΠΕΠ. Συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 10.500.000 ευρώ. Από αυτά, τα 5,5 εκατ. ευρώ τα δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ΠΕΠ, και τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ, τα δίνει η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Δαλακάκης, τόσο ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης, όσο και ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Φάμελλος, έχουν υποσχεθεί πως, μόλις υπάρξει η υπογραφή από την Περιφέρεια, θα υπογράψουν και αυτοί την χρηματοδότηση του έργου. Οι επαφές και οι δεσμεύσεις έχουν ήδη δοθεί από το περασμένο φθινόπωρο του 2017.

«Αυτό που απομένει στη συνέχεια, μετά τις υπογραφές ένταξης του έργου, είναι, τις επόμενες ημέρες, η Περιφέρεια να δώσει την έγκριση δημοπράτησης. Με την έγκριση αυτή, βγαίνει η διακήρυξη στον αέρα, θα ανακηρυχθεί ο εργολάβος και στη συνέχεια θα υπογραφεί η σύμβαση για να ξεκινήσει το έργο. Επειδή ο διαγωνισμός είναι διεθνής, χρειάζεται ένα μεγάλο διάστημα για να παραμείνει η δημοπράτηση σε δημοσίευση», εξηγεί ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης. Να σημειώσουμε ότι, όπως προβλέπεται, από την υπογραφή της σύμβασης, θα πρέπει το έργο να έχει τελειώσει εντός 18 μηνών.

Τι γίνεται με τα πρόστιμα;

Ένα ερώτημα είναι, τι γίνεται όμως με τα πρόστιμα. Σταματούν να ισχύουν από την ανακοίνωση της εκτέλεσης ή όχι; «Τα  πρόστιμα δεν σταματούν να ισχύουν», διαβεβαιώνει ο κ. Δαλακάκης.

«Για να γίνει κατανοητό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβάλει δύο ειδών πρόστιμα. Το ένα είναι  το λεγόμενο εφάπαξ πρόστιμο. Εφόσον εδώ και δεκαετίες δεν είχαμε επεξεργασία λυμάτων, επιβάλλεται ένα μεγάλο πρόστιμο, που δεν γνωρίζουμε σε τι ποσό ανέρχεται. Αλλά είναι μεγάλο.

Το άλλο πρόστιμο είναι το λεγόμενο ημερήσιο. Κάθε μέρα που δεν επεξεργάζεσαι τα λύματά σου έχεις πρόστιμο. Το πρόστιμο αυτό θα μας έρθει 100% μέχρι να λειτουργήσει ο Βιολογικός Καθαρισμός. Κατά πληροφορίες και όπως έχει υπολογιστεί από τα αρμόδια υπουργεία, ανέρχεται περίπου στο 1 εκατ. ευρώ το εξάμηνο και αναμένεται να πέσει μετά από διαβούλευση που θα κάνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τον Σεπτέμβριο ίσως και πιο νωρίς».

Στην ερώτηση ποιος πληρώνει αυτά τα χρήματα, ο κ. Δαλακάκης σημειώνει ότι, «τα πρόστιμα επιβάλλονται στη χώρα και η χώρα τα πληρώνει. Το κράτος. Άμεσα καταδικασθείσα είναι η χώρα. Όταν όμως επιβάλλονται πρόστιμα για ένα Δήμο, τα πληρώνει μεν η χώρα, όμως αυτά στη συνέχεια βεβαιώνονται στο Δήμο. Μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και άρα μάλλον έτσι θα γίνει. Με κάποια διαδικασία, το κράτος θα μετακυλήσει τα πρόστιμα αυτά στο Δήμο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει, μέχρι να λειτουργήσει ο Βιολογικός Καθαρισμός του Δήμου Δοξάτου, από το ημερήσιο πρόστιμο θα έχουμε να πληρώσουμε 2,5 εκατ. ευρώ».