Home > νέα > Στην τελική ευθεία για τις Γωνιές Ανακύκλωσης στο Δήμο Δράμας Τα δέκα σημεία στα οποία θα στηθούν οι Γωνιές Ανακύκλωσης

Στην τελική ευθεία για τις Γωνιές Ανακύκλωσης στο Δήμο Δράμας Τα δέκα σημεία στα οποία θα στηθούν οι Γωνιές Ανακύκλωσης

Με προϋπολογισμό 921.526,67 ευρώ

Στην τελική ευθεία για

τις Γωνιές Ανακύκλωσης

στο Δήμο Δράμας

Τα δέκα σημεία στα οποία θα στηθούν οι Γωνιές Ανακύκλωσης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ βρίσκεται το έργο της δημιουργίας Γωνιών Ανακύκλωσης στο Δήμο Δράμας, καθώς το πρωί της Τρίτης 18 Ιουνίου (χθες), εγκρίθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή Δράμας, το 1ο Πρακτικό.

Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας, ότι, ο διαγωνισμός για το έργο των Γωνιών Ανακύκλωσης είχε βγει στη δημοσιότητα στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου και πλέον φτάσαμε μέχρι εδώ χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και σύντομα θα προχωρήσει στη συμβασιοποίηση του έργου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το έργο περιλάμβανε και την προμήθεια ενός ειδικού απορριμματοφόρου, παρ’ όλα αυτά σ’ αυτό το μέρος ο διαγωνισμός απέβη άγονος.

Πρόκειται για ένα έργο που «τρέχει» εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα από την προηγούμενη δημοτική αρχή, παρ’ όλα αυτά καθυστερούσε σημαντικά, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» του Υπ. Εσωτερικών.

Στις 31 Ιανουαρίου εγκρίθηκε η δαπάνη του έργου με 921.526,67 ευρώ προϋπολογισμό.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 10 σημεία σε όλο το Δήμο, στα οποία θα τοποθετηθούν οι αντίστοιχες 10 γωνιές ανακύκλωσης. Τα σημεία αυτά είναι: 1. Στην περιοχή πάρκου Κομνηνών, 2. Στο πάρκο Ταξιαρχίας, 3. Στο πάρκο Αμπελοκήπων (Καππαδοκίας), 4. Στο τρίγωνο Χωριστής, 5. Στην κεντρική πλατεία Ξηροποτάμου, 6. Στο πάρκο Καλού Αγρού, 7. Στο πάρκο Καλλιφύτου, 8. Στο πάρκο Ορτακίου (οδός Σαμοθράκης), 9. Στο πάρκο Ιερολοχιτών και τέλος, 10. Στο πάρκο στη συμβολή των οδών Αδριανουπόλεως και Κεφαλληνίας.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης δράσεις ενημέρωσης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη λειτουργία των γωνιών ανακύκλωσης, όπου οι δημότες θα ενημερώνονται αναφορικά με την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ παράλληλα θα καλλιεργείται η περιβαλλοντική τους συνείδηση.

Οι γωνιές ανακύκλωσης, θα περιλαμβάνουν κάδους για 6 ρεύματα, όπως σύμμεικτα, χαρτί – χαρτόνι, αλουμίνιο, γυαλί, ανακυκλώσιμα υλικά και άλλα. Ο χώρος των κάδων που θα βρίσκονται όλοι μαζί σε κάθε γωνιά θα είναι σκεπασμένος και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένη έκταση.

Βασικός σκοπός των Γωνιών Ανακύκλωσης είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός, πρωτογενώς, των υλικών, με στόχο την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση από τον δημότη.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η παράλληλη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων, η βελτίωση της εμπορευσιμότητας των ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και η μείωση των υπολειμμάτων που οδηγούνται προς ταφή, ώστε να επιτευχθούν οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και να αποφευχθούν πρόστιμα.

Οι Γωνιές Ανακύκλωσης αποτελούν μια διεθνή, επιτυχημένη πρακτική που βασίζεται κυρίως στη συμμετοχή των πολιτών, όπου παρέχεται η δυνατότητα στους χρήστες, κυρίως στους πολίτες/δημότες, να εναποθέτουν οργανωμένα χρήσιμα υλικά, όπως χαρτί/χαρτόνι, γυάλινες & μεταλλικές συσκευασίες, βρώσιμα λίπη & έλαια, ηλεκτρικό & ηλεκτρονικό εξοπλισμό κ.α.

Η ανακύκλωση στη Δράμα

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι, η ανακύκλωση στη Δράμα δυστυχώς πήγε αρκετά πίσω, μιας και από το προηγούμενο διάστημα, το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Δράμα είχε κλείσει, ενώ η νέα δημοτική αρχή προσπαθεί να επαναφέρει τη λειτουργία του.

Πλέον, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, όπως για παράδειγμα το βασικό που είναι το χαρτί – χαρτόνι, από τη Δράμα μεταφέρονται στην Ξάνθη όπου γίνεται η τελική διαλογή.

Επίσης, εξαιτίας προβλημάτων που υπήρξαν με τον ανάδοχο, σταμάτησε στην αρχή του ακόμα, το έργο της κατασκευής της μονάδας κομποστοποίησης (καφέ κάδος) και τελικά απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ.  Μέσω της μονάδας αυτής, η Δράμα θα είχε τοποθετήσει καφέ κάδους στην πόλη, το υλικό των οποίων θα πήγαινε στο μονάδα κομποστοποίησης η οποία θα παρήγαγε το γνωστό μας κομπόστ, ένα υψηλής ποιότητας λίπασμα.