Home > Πρώτο Θέμα > Στις 2 Απριλίου ημέρα της Μάχης των Οχυρών τα εγκαίνια του Μουσείου Πάρκου Οχυρού Λίσσε► Ιφόγλου: Σημαντικός τουριστικός και εκπαιδευτικός προορισμός το Οχυρό Λίσσε

Στις 2 Απριλίου ημέρα της Μάχης των Οχυρών τα εγκαίνια του Μουσείου Πάρκου Οχυρού Λίσσε► Ιφόγλου: Σημαντικός τουριστικός και εκπαιδευτικός προορισμός το Οχυρό Λίσσε

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου

Στις 2 Απριλίου ημέρα της Μάχης

των Οχυρών τα εγκαίνια

του Μουσείου Πάρκου Οχυρού Λίσσε

► Ιφόγλου: Σημαντικός τουριστικός και εκπαιδευτικός προορισμός το Οχυρό Λίσσε

► Σημαντικά τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από την επισκεψιμότητα στην περιοχή

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ το Μουσείο Πάρκο Οχυρό Λίσσε άνοιξε και είναι επισκέψιμο για το κοινό από τον περασμένο Αύγουστο, εντούτοις ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου επέλεξε να τελέσει τα επίσημα εγκαίνια την Κυριακή 2 Απριλίου.
Άλλωστε, ο Απρίλιος για το Οχυρό Λίσσε, είναι από τους  πλέον σημαντικούς μήνες, καθώς από τις 6 ως και 9 Απριλίου 1941 έγινε η μεγάλη μάχη των Οχυρών εναντίον των γερμανικών και βουλγαρικών μεραρχιών και παρά τις σφοδρές επιθέσεις των εισβολέως, τα οχυρά δεν καταλήφθηκαν και παραδόθηκαν μετά την Συνθηκολόγηση της Ελλάδας.

Μετά από μια μεγάλη προσπάθεια, το καλοκαίρι του 2022, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου κατάφερε να του παραχωρηθεί του και για 12 χρόνια από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας το Λίσσε, ώστε να το αξιοποιήσει και να το λειτουργήσει για τουριστικούς και εκπαιδευτικούς λόγους.

Από εκεί πέρα, ο χώρος μετονομάστηκε σε Μουσείο Πάρκο Οχυρού Λίσσε και πλέον από τον περασμένο Αύγουστο έχει ανοίξει τις πύλες του για το κοινό και τα σχολεία, με ξενάγηση στους εσωτερικούς του χώρους.

Παράλληλα, μέσα από ένα σχετικό πρόγραμμα, ο Δήμος ετοιμάζει και ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, και ένας χώρος στην Κοινότητα Οχυρού, μια αίθουσα VR ROOM. Μια αίθουσα, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να βλέπει ένα μικρό δεκάλεπτο video, με επαυξημένη πραγματικότητα, το πώς ήταν το Οχυρό την εποχή του πολέμου, μερικές εικόνες από τις μάχες και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Ιφόγλου: Κυριακή 2 Απριλίου τα εγκαίνια

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου κ. Θεόδωρος Ιφόγλου, σημειώνει ότι την Κυριακή 2 Απριλίου θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Πάρκου Οχυρού Λίσσε.

Όπως τονίζει, «για πρώτη φορά, από την στιγμή που το Λίσσε περιήλθε στη δικαιοδοσία του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, ο Δήμος αναλαμβάνει και τον επίσημο εορτασμό και με αυτή την ευκαιρία θα κάνουμε και τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Πάρκου Οχυρού Λίσσε και λειτουργεί πλέον σε μόνιμη βάση».

Αναφερόμενος στα ταυτόχρονα εγκαίνια και του VR ROOM στην Κοινότητα Οχυρού με την επαυξημένη πραγματικότητα, σημειώνει ότι «θα προσθέσει μια ιδιαίτερη αξία στην ξενάγηση που γίνεται στο Λίσσε, καθώς συνδυαστικά θα έχει την ευκαιρία ο επισκέπτης, μέσα από ένα video εικονικής πραγματικότητας με τα ειδικά γυαλιά, να αναβιώσει και να προσδώσει μια καλύτερη αίσθηση για το τι είδαν και οι υπερασπιστές μαχητές και οι κατακτητές τότε. Το video αυτό είναι εκπαιδευτικό περισσότερο και διαρκεί δέκα λεπτά της ώρας».

Σημαντικά αποτελέσματα

Ερωτώμενος σχετικά με τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα από την ώρα που άνοιξε το Λίσσε, ο κ. Ιφόγλου σημειώνει: «Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με γνώμονα ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε οργανωμένη δράση προώθησης, πέρα από τη διανομή ενός φυλλαδίου που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ακόμα κι από αυτό, προσδοκούμε να δούμε τα αποτελέσματα από εδώ και πέρα.

Επίσης, δεν ενημερώσαμε οργανωμένα τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, μιας και έχουμε ξεκινήσει τώρα και θα συνεχίσουμε. Τα σχολεία μπορούν να οργανώσουν κάποιες εκδρομές, ώστε να βάλουν και τη Δράμα και το Λίσσε ως τόπο προορισμού και ειδικά τα Λύκεια με τριήμερες εκδρομές. Δεν κάνουμε προώθηση μόνο το Λίσσε, αλλά ως Δράμα και με σταθμό και το Λίσσε.

Τα αποτελέσματα κατά τα άλλα, στο πολύ μικρό διάστημα από τον Σεπτέμβριο που ανακοινώθηκε ότι άνοιξε το Λίσσε, είχαμε περίπου 2.500 επισκέπτες. Γι’ αυτό λέμε ότι είναι μια πολύ ελπιδοφόρα αρχή, γίνονται βήματα, κάνουμε όλο αυτή την επαφή, ερχόμαστε σε επαφή με οργανισμούς και Πανεπιστήμια και σύντομα θα έχουμε ευχάριστα νέα και σ’ αυτόν τον τομέα».

Ανάμεσα στις δράσεις του Μουσείου Πάρκου Οχυρού Λίσσε, είναι ότι ο Δήμος μοίρασε πάνω από 5.000 φυλλάδια στη Δράμα και από 1.000 στην Ξάνθη και την Καβάλα, ενώ ετοιμάζονται και άλλες παρόμοιες δράσεις.

Μοναδικός εκπαιδευτικός προορισμός

Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, φιλοδοξεί να αναδείξει το Οχυρό Λίσσε σε ένα σημαντικό τουριστικό και εκπαιδευτικό προορισμό για όλη την περιοχή και όχι μόνο για το λεκανοπέδιο Νευροκοπίου.

Το Οχυρό Λίσσε στο Νευροκόπι, ανήκει στο σύνολο της Γραμμής Μεταξά, μια σειρά από οχυρά που είχε σχεδιαστεί ως αμυντικό μέτρο κατά της Βουλγαρίας το 1934 και έπειτα.

Η Γραμμή Μεταξά ήταν σειρά από ανεξάρτητα οχυρά κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, τα οποία χτίστηκαν πάνω στις πιθανές διόδους εισβολής. Κάθε φρούριο ανήκε στη μεραρχία ή ταξιαρχία που έλεγχε τον αντίστοιχο τομέα των συνόρων. Οι οχυρώσεις χτίστηκαν με τα πενιχρά μέσα που μπορούσε να συγκεντρώσει η Ελλάδα, και αξιοποιούσαν στο έπακρο τη μορφολογία του εδάφους και τον υπάρχοντα οπλισμό: στα πολυβολεία και πυροβολεία προσαρμοζόταν κάθε διαθέσιμο είδος πολυβόλου και πυροβόλου πεδινού ή ορειβατικού αντίστοιχα.