Home > Νέα > Στις 5 Ιουλίου η τελετή εορτασμού της 76ης επετείου από τη μάχη της Γέφυρας των Παπάδων στο Νέστο

Στις 5 Ιουλίου η τελετή εορτασμού της 76ης επετείου από τη μάχη της Γέφυρας των Παπάδων στο Νέστο

Στις 5 Ιουλίου η τελετή εορτασμού

της 76ης επετείου από τη μάχη

της Γέφυρας των Παπάδων στο Νέστο

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ για την τελετή εορτασμού της 76ης επετείου της μάχης στην Γέφυρα των Παπάδων στο Νέστο Ποταμό, διοργανώνει η ΕΑΟ-ΕΣΕΑ, η ΠΑΜΘ, ο Δήμος Δράμας και η ΔΕΚΠΟΤΑ Δράμας, μαζί με το Τοπικό Διαμέρισμα Σιδηρονέρου. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 και ώρα 11.30, στο χώρο του μνημείου πεσόντων στην γέφυρα των Παπάδων του Νέστου Ποταμού (35ο χλμ. Δράμας – Σιδηρονέρου επί του κεντρικού δρόμου).

Πρόκειται για την 76η επέτειο της Μάχης των Παπάδων, που διεξήχθη τον Μάιο του 1944 μεταξύ των ΕΑΟ-ΕΣΕΑ και του βουλγαρικού τακτικού στρατού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο νεκρών, απότιση φόρου τιμής, ενός λεπτού σιγή και θα ψαλλεί ο εθνικός ύμνος.

Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν στα τηλ. 6977618352, 2521104990 με τον πρόεδρο της ΕΑΟ-ΕΣΕΑ, κ. Νικόλαο Γεωργιάδη έως την Τρίτη, 30 Ιουνίου.

Η ΕΑΟ-ΕΣΕΑ ΑΜΘ & Σερρών

του Προέδρου Νικολάου Στ. Γεωργιάδη

Η σημασία της νίκης της μάχης του Νέστου στη γέφυρα των Παπάδων, ήταν εξαιρετικά μεγάλη αφού καταξίωσε τους Έλληνες αντάρτες του Αντωνίου Φωστηρίδη να ενταχθούν στην 8η στρατιά των συμμαχικών δυνάμεων της Μ. Ανατολής.

Με αυτή τη μάχη οι Βούλγαροι έχασαν τη μεγάλη ευκαιρία που είχαν πάντα στο μυαλό τους. Τον Οκτώβριο του 1944 ο Τσόρτσιλ είχε συνάντηση στη Μόσχα με τον Στάλιν. Ο Δημητρόφ, Βούλγαρος πρωθυπουργός, είχε πείσει το Στάλιν στη συνάντηση αυτή, να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα της Βουλγαρίας να πάρουν οι Βούλγαροι τη Δράμα και την Καβάλα για να έχουν πρόσβαση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Ο Στάλιν έθεσε το αίτημα στον Τσόρτσιλ και εκείνος απάντησε ότι οι Έλληνες νίκησαν στο Νέστο τους Βούλγαρους και σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου οι νικητές δεν παραχωρούν εδάφη στους ηττημένους. Ο Στάλιν συμφώνησε και έκλεισε το θέμα υπέρ της Ελλάδας.