Home > νέα > Στις ενστάσεις της διαγωνιστικής διαδικασίας κόλλησαν τα σχολικά γεύματα στα Δημοτικά σχ. της Δράμας-Νέο κονδύλι από το Υπ. Εργασίας 44 εκ. ευρώ για το 2020

Στις ενστάσεις της διαγωνιστικής διαδικασίας κόλλησαν τα σχολικά γεύματα στα Δημοτικά σχ. της Δράμας-Νέο κονδύλι από το Υπ. Εργασίας 44 εκ. ευρώ για το 2020

Νέο κονδύλι από το Υπ. Εργασίας 44 εκ. ευρώ για το 2020

Στις ενστάσεις της διαγωνιστικής

διαδικασίας κόλλησαν τα σχολικά

γεύματα στα Δημοτικά σχ. της Δράμας

► Μήπως πρέπει επιτέλους η πολιτεία να βρει διαφορετικό τρόπο για την ανάθεση των σχολικών  γευμάτων;

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ που αντιμετώπισε το Μουσικό Σχολείο Δράμας την περασμένη σχολική χρονιά με τα γεύματα των μαθητών, αλλά αντιμετωπίζουν και άλλα σχολεία, φαίνεται πως δεν συγκινεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, ούτε τις κυβερνήσεις, για την αλλαγή στον τρόπο των διαγωνιστικών διαδικασιών για την ανάδειξη αναδόχου.

Όπως ίσως θυμούνται οι αναγνώστες του «Πρωινού Τύπου», είχαμε δημοσιεύσει αρκετά ρεπορτάζ, σχετικά με το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί, μετά από ένσταση που είχε γίνει από δεύτερο διαγωνιζόμενο, με αποτέλεσμα, η διαδικασία να τραβήξει σε μάκρος αρκετούς μήνες.

Όταν πλέον η διαδικασία ολοκληρώθηκε και αναδείχθηκε ο τελικός ανάδοχος, είχαν ήδη περάσει 6 μήνες σχολικής χρονιάς, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Δράμας σιτίζονταν με πρόχειρα γεύματα, τα οποία τελικά αποδείχθηκε ότι παρουσίαζαν αρκετά προβλήματα και όταν άρχισε η κανονική σίτιση, αυτή κράτησε μόνο τρεις μήνες μετά βίας!

 

Σχολικά γεύματα στα Δημοτικά σχολεία

Κάτι ανάλογο παρατηρείται τώρα και στη σίτιση των Δημοτικών σχολείων της Π.Ε. Δράμας που επιλέχθηκαν για τη σίτιση των μικρών μαθητών, από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας.

Η Δράμα, έπρεπε να περιμένει δύο σχολικές χρονιές προκειμένου να ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα, από το οποίο συνεχώς αποκλειόταν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες διαμαρτυρίες τα προηγούμενα χρόνια από τους βουλευτές της Δράμας.

Τελικά, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας επιλέχθηκε από το Υπουργείο, να συμμετάσχει με 1.078 σχολικά γεύματα και επιλέχθηκαν γι’ αυτό 10 συνολικά σχολεία σε όλο το Νομό για να σιτιστούν οι μικροί μαθητές.

Σύμφωνα με τον υποτιθέμενο προγραμματισμό του Υπ. Εργασίας, το πρόγραμμα αναμενόταν να ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου και να ολοκληρωθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2019-2020, παρ’ όλα αυτά όμως, το 2019 έφυγε και σε 10 μέρες περίπου φεύγει και ο Ιανουάριος.

 

Ερώτηση Χ. Κεφαλίδου

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019, η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα.  Κεφαλίδου, είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς το Υπ. Εργασίας, για το τι συμβαίνει με τη διαδικασία των σχολικών γευμάτων και δεν είχαν ξεκινήσει μέχρι τότε.

Στις 3 Ιανουαρίου 2020, απάντηση στην ερώτηση έδωσε η υφυπουργός Εργασίας κα. Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, η οποία κάνει αναφορά στη διαγωνιστική διαδικασία και εξηγεί ότι υπήρξαν «ένδικα μέσα» γι’ αυτό και καθυστέρησε.

Αν και δεν δίνεται σαφής απάντηση από την υφυπουργό κα. Μιχαηλίδου, παρ’ όλα αυτά επισημαίνει στην απάντησή της:

[Στο πλαίσιο της ως άνω αρμοδιότητας ο Οργανισμός, με την αριθ. 1590/2/24-4-2019 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΑ, ενέκρινε τη διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού με αντικείμενο την παροχή, σε ημερήσια βάση, υπηρεσιών παρασκευής – συσκευασίας και διανομής ζεστών γευμάτων, σε 185.311 μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε 74 Τμήματα (Δήμους και Περιφερειακές Ενότητες) της χώρας, κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020.

Η έναρξη του Προγράμματος καθυστέρησε σε ορισμένα Τμήματα της Διακήρυξης, μεταξύ των οποίων και αυτό της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, λόγω άσκησης ένδικων μέσων στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Στην παρούσα φάση, εν προκειμένω για το Τμήμα της Δράμας, η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο κοινοποίησης της αριθ. 1612/4/23-12-2019 κατακυρωτικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΑ, σε όλους του συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς στο εν λόγω Τμήμα, πλην του προσωρινού αναδόχου.

Μετά το πέρας της δεκαήμερης προθεσμίας υποβολής προδικαστικών προσφυγών και εφόσον δεν ασκηθεί προσφυγή κατά της παραπάνω απόφασης, το σχέδιο σύμβασης θα εισαχθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο νομιμότητας. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την κοινοποίηση της απόφασης στον προσωρινό ανάδοχο και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.]

 

Η διαδικασία των ενστάσεων

Η διαδικασία των ενστάσεων, είναι μια νομότυπη διαδικασία που προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που αυτή καθυστερεί σε απίστευτο βαθμό τη συνέχιση του προγράμματος και την σίτιση των μαθητών;

Αν και μέσω του σχετικού προγράμματος των σχολικών γευμάτων, σιτίζονται όλοι οι μαθητές ενός σχολείου που συμμετέχει στο πρόγραμμα, αν και το πρόγραμμα αναφέρεται στον τρόπο της διάδοσης της μεσογειακής διατροφής, παρ’ όλα αυτά, στα σχολεία, υπάρχουν μαθητές των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχουν ανάγκη ακόμα και αυτό το μεσημεριανό φαγητό.

Η διαδικασία λοιπόν η οποία ακολουθείται, μπορεί να είναι εντός της προβλεπόμενης διαδικασίας, τι γίνεται όμως όταν ο χρόνος τραβάει μήνες πίσω και οι μαθητές δεν σιτίζονται;

Στην περίπτωση της Δράμας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το διαγωνισμό κέρδισε αρχικά μια επιχείρηση από τη Δράμα, ενώ άσκησε ένσταση μια άλλη επιχείρηση από την Ξάνθη. Και όταν η επιχείρηση από τη Δράμα κέρδισε την ένσταση, η άλλη επιχείρηση άσκηση δεύτερη ένσταση. Και πάει λέγοντας και ήδη σε λίγο μπαίνουμε στον Φεβρουάριο και είναι άγνωστο πότε θα σιτιστούν οι μαθητές της Δράμας!

Η πολιτεία, οφείλει να δει σοβαρά το ζήτημα, καθώς χάνεται πολύτιμος χρόνος για ψιλά γράμματα, τα οποία εκμεταλλεύονται κάποιοι για πολλούς και διάφορους λόγους!

 

44 εκατ. ευρώ για το 2020

Να αναφέρουμε τέλος, ότι, χθες Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, το Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενέκρινε δέσμευση πίστωσης 44 εκατ. ευρώ, σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων οικονομικού έτους 2020, για την παροχή υπηρεσιών παρασκευής, συσκευασίας και διανομής ζεστών γευμάτων, (σχολικά γεύματα) σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους 2020.