Home > Πρώτο Θέμα > Στις προμελέτες και χωρίς ωρίμανση το δεύτερο ΒΑΑ για πλατ. Ελευθερίας, δημοτικό κήπο και Εθν. Αμύνης Στα τέλη Ιουνίου όλες οι Διαχειριστικές Αρχές της Ελλάδας στη Δράμα

Στις προμελέτες και χωρίς ωρίμανση το δεύτερο ΒΑΑ για πλατ. Ελευθερίας, δημοτικό κήπο και Εθν. Αμύνης Στα τέλη Ιουνίου όλες οι Διαχειριστικές Αρχές της Ελλάδας στη Δράμα

Ανάγκη ειδικής συνεδρίασης στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στις προμελέτες και χωρίς ωρίμανση

το δεύτερο ΒΑΑ για πλατ. Ελευθερίας,

δημοτικό κήπο και Εθν. Αμύνης

Στα τέλη Ιουνίου όλες οι Διαχειριστικές Αρχές της Ελλάδας στη Δράμα

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποιήθηκε ο απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, όταν στην προ ημερησίας συζήτηση των τακτικών θεμάτων, ο κ. Χαρακίδης αναφέρθηκε στο έργο του δεύτερου σχεδίου Βιώσιμη Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ).

Όπως είναι γνωστό και όπως ήδη έχει δημοσιεύσει ο «Π.Τ.» το τελευταίο διάστημα και μάλιστα είχαμε αναφερθεί λεπτομερειακά την περασμένη εβδομάδα, το νέο ΒΑΑ του Δήμου Δράμας, αφορά την πλήρη ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, του δημοτικού κήπου και της οδού Εθνικής Αμύνης. Το σίγουρο είναι ότι το έργο αυτό θα μας απασχολήσει για τα επόμενα 4-5 χρόνια, μέχρι δηλαδή να ωριμάσει πλήρως, να κατατεθεί και να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης και οι πρώτες εργασίες. Αυτό θα γίνει στα επόμενα χρόνια, καθώς υπάρχει μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αυτό που βασικά μάθαμε από τη συζήτηση αυτή στο Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της Τετάρτης, είναι ότι η παρουσίαση που έγινε πρώτη φορά δημόσια και σε ορισμένο πλήθος φορέων στην αίθουσα του Δ.Σ., ήταν η παρουσίαση μιας προμελέτης. Οι όποιες προμελέτες, θα πρέπει να γίνουν μελέτες και να ωριμάσουν όπως λέγεται, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να κατατεθούν στο νέο ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΑΜΘ) και να μπορέσουν να ενταχθούν. Από τη στιγμή που ενταχθούν, θα μπορέσουν να προχωρήσουν προς χρηματοδότηση και υλοποίηση στη συνέχεια.

Παίρνοντας αρχικά το λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Χαρακίδης, σημείωσε ότι η παρουσίαση της προμελέτης ήταν μια «αποσπασματική διαδικασία» η οποία ήταν η ίδια με αυτήν που είχε γίνει πέρυσι το καλοκαίρι προς τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. (σ.σ. ήταν μια κλειστή συνάντηση στην οποία δεν είχε δοθεί καμιά δημοσιότητα).

Ο κ. Χαρακίδης εξέφρασε και πάλι την αντίθεσή του με ορισμένα σημεία της μελέτης, όπως για παράδειγμα πίσω ακριβώς από το Ξενία προβλέπεται αβαθή λιμνούλα ενώ είναι ο χώρος όπου σε λίγες μέρες ξεκινούν οι εργασίες μιας νέας παιδικής χαράς, ή ότι δεν έχει προβλεφθεί τι θα γίνει με την εγκατάσταση της Ονειρούπολης κτλ.

Έδειξε ενοχλημένος από τη φράση του κ. Αποστολίδη που είχε πει ότι «η Δράμα δεν έχει όραμα», λέγοντας: «Ακούστηκε ότι δεν υπάρχει όραμα για τη Δράμα. Το έργο αυτό δεν έχει καμιά ωριμότητα ακόμα μιας και είναι προμελέτη. Διαφώνησα και περίμενα από το δήμαρχο να κάνει το ίδιο. Δεν το έκανε για δικούς του λόγους. Δεν υπάρχει παράταξη που να μην έχει όραμα. Δεν υλοποιεί το όραμά της, είτε γιατί είναι στην αντιπολίτευση, είτε γιατί η συμπολίτευση αδυνατεί να το κάνει. Ακούστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως όραμα για τη Δράμα. Ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος και προσβάλει όλους μας. Θα πρέπει λοιπόν να κάτσουμε να συζητήσουμε, ποια έργα θα μπουν, τι έχει ο καθένας να πει και η επιλογή θα είναι συγκεκριμένα έργα».

Αναρωτήθηκε πάντως, τι απ’ όλη αυτή την προμελέτη θα μπορέσει να ωριμάσει μέχρι τον Ιούνιο για να κατατεθεί όπως είχε πει ο δήμαρχος.

Μαμσάκος: Να εξεταστεί σε μεγάλο βαθμό σε ειδική συνεδρίαση

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, παραδέχθηκε ότι όλα αυτά που αναφέρθηκα με τα σχέδια της προμελέτης και όπως έχει παρουσιαστεί το έργο, θα πρέπει να συζητηθεί σε μια ειδική συνεδρίαση. Ο ίδιος μάλιστα έχει ζητήσει από τις παρατάξεις να καταθέσουν προτάσεις που θα συμπληρώσουν το έργο.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, είπε χαρακτηριστικά: «Ας υποθέσουμε ότι ο τάδε είναι δήμαρχος την 1-1-2024. Το ΠΕΠ έχει εγκριθεί τον Σεπτέμβριο του 2021. Και από το ΠΕΠ για τις ΟΧΕ-ΒΑΑ προβλέπεται για τις συνεχιζόμενες στρατηγικές όπως η δική μας, να κατατεθούν το πρώτο 18μηνο από την έγκριση του ΠΕΠ. Άρα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κατατεθούν τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.  Άρα, οποιαδήποτε δημοτική αρχή είναι από 1-1-2024, δεν θα έχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ωριμάσει όλη την στρατηγική. Επομένως, ξεκινάμε από τώρα. Οι περισσότερες παρατάξεις που είναι υποψήφιες, βρίσκονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και θεωρώ ότι μετά από τη διαβούλευση, θα καταλήξουμε σε μια στρατηγική για το Δήμο Δράμας».

Ο κ. Χαρακίδης αντέτεινε ότι «χωρίς σαφή προϋπολογισμό δεν μπορούμε να κάνουμε προτάσεις» λέγοντας ότι αν πάει στα 20 εκατ. ευρώ, δεν θα μείνει τίποτα για άλλα έργα, όπως παράδειγμα τα έργα των λοιπών φορέων.

Οι Διαχειριστικές Αρχές στη Δράμα

Στο κλείσιμο της συζήτησης πάντως, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Καραμπατζάκης, έδωσε μια ενδιαφέρουσα είδηση, ότι στις 29-30 Ιουνίου θα βρεθούν στη Δράμα όλες οι Διαχειριστικές Αρχές της Ελλάδας, «όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε και άλλα πράγματα και χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας προγραμματικής περιόδους, αλλά και για τις ΟΧΕ – ΒΑΑ που θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης. Στη Δράμα όλες οι Διαχειριστικές Αρχές είχαν συνεδριάσει και το 2016, όπου είχε παρουσιαστεί η στρατηγική του πρώτου ΒΑΑ. Δεν είναι τυχαίο που επιλέχθηκε η Δράμα», κατέληξε ο κ. Καραμπατζάκης.