Home > Πρώτο Θέμα > Στο 42% οι δηλώσεις δικαιωμάτων επί ακινήτων στο Κτηματολόγιο του Νομού Δράμας ► Δ. Σιάμενος στον «Π. Τ.»: 300.000 δικαιώματα σε όλο το Νομό

Στο 42% οι δηλώσεις δικαιωμάτων επί ακινήτων στο Κτηματολόγιο του Νομού Δράμας ► Δ. Σιάμενος στον «Π. Τ.»: 300.000 δικαιώματα σε όλο το Νομό

31 Οκτωβρίου 2019 η τελευταία ημέρα υποβολής δηλώσεων!

Στο 42% οι δηλώσεις δικαιωμάτων επί ακινήτων

στο Κτηματολόγιο του Νομού Δράμας

► Δ. Σιάμενος: 300.000 δικαιώματα σε όλο το Νομό

► Τι γίνεται με τις δηλώσεις μετά τη λήξη της εμπρόθεσμης κατάθεσης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΛΗΓΕΙ οριστικά, όπως φαίνεται, η εμπρόθεσμη κατάθεση δηλώσεων δικαιωμάτων επί ακινήτων στο Κτηματολόγιο του Νομού Δράμας στις 31 Οκτωβρίου 2019. Και όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος του Κτηματολογίου στους Νομού Δράμας και Ξάνθης κ. Δημήτρης Σιάμενος, δεν θα δοθεί άλλη παράταση, καθώς στην Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη που έληξε στις 14 Σεπτεμβρίου, έκλεισε πλέον οριστικά.

Αναλυτικότερα, όπως εξηγεί ο κ. Δημήτρης Σιάμενος μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», η εμπρόθεσμη κατάθεση για το Νομό Δράμας ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου και από εκεί και πέρα, οι όποιες καταθέσεις δικαιωμάτων επί ακινήτων στη συνέχεια θα είναι εκπρόθεσμα! Όπως μάλιστα επισημαίνει ο ίδιος, «θεωρητικά από τον Απρίλιο του 2019 είμαστε σε παράταση» και τονίζει ιδιαίτερα:

«Ένα χαρακτηριστικό του Ν. Δράμας, είναι ότι έχουμε πολλούς εγκαταλειμμένους οικισμούς, κυρίως στην ορεινή περιοχή του Δήμου Παρανεστίου, τα δικαιώματα όμως παραμένουν και πρέπει να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο».

 

300.000 δικαιώματα

Στην ερώτηση για το πόσα δικαιώματα υπάρχουν στο Νομό Δράμας αυτή τη στιγμή, ο κ. Σιάμενος αναφέρει ότι είναι περίπου στα 300.000 δικαιώματα, «που είναι το υπόλοιπο τμήμα του Νομού, όπου δεν έχει γίνει το Κτηματολόγιο» και μας υπενθυμίζει ότι, «το πρώτο πιλοτικό κτηματολόγιο έγινε πιλοτικά στην περιοχή του Καλαμπακίου, στον Άγιο Αθανάσιο και στα Κύργια και το  οποίο έχει ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια και ενδιάμεσα έγινε το Κτηματολόγιο για την πόλη της Δράμας, που ήταν και πάλι από τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα. Όλα αυτά έχουν ολοκληρωθεί ήδη, έχουν αναρτηθεί και έχουν ήδη μεταβιβαστεί στο Υποθηκοφυλακείο της Δράμας. Προκειμένου κάποιος να δει πού βρίσκεται το δικαίωμά του, μπορεί να το αναζητήσει πλέον από εκεί».

Dimitris Siamenos

Ο υπεύθυνος του Γραφείου Κτηματογράφησης των Νομών Δράμας και Ξάνθης κ. Δημήτρης Σιάμενος.

Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις

Στην ερώτηση για το τι θα γίνει με τις εκπρόθεσμες δηλώσεις και αν υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τα ακίνητά τους οι πολίτες που δεν τα έχουν δηλώσει, ο κ. Σιάμενος επισημαίνει ότι «οι πολίτες και πάλι μπορούν να δηλώσουν τα ακίνητά τους. Δεν υπάρχει θέμα για να χάσουν τα ακίνητά τους, όμως θα είναι πιο δύσκολο και ίσως λίγο πιο ακριβό, καθώς η διαδικασία αλλάζει.

Ιδίως, αν αμελήσουν για αρκετό καιρό τις δηλώσεις, για ακίνητα με χρησικτησία, πιθανόν θα χρειαστεί να κάνουν και μια κοινοποίηση και στο Υπουργείο Οικονομικών και γενικότερα μπορεί να μην συμπεριληφθεί, το δικαίωμά τους απευθείας στην πρώτη επεξεργασία των δικαιωμάτων και να έχουν κάποιο πρόβλημα στο ιδιοκτησιακό , με την έννοια ότι  θα επιβαρυνθούν και όχι ότι κάποιος θα τους πάρει την περιουσία».

Όσον αφορά το ερώτημα αν χάσουν τα ακίνητά τους, ο κ. Σιάμενος διευκρινίζει ότι, «όταν θα έχουμε οριστικές εγγραφές, ο πολίτης θα μπορεί να εγγράψει το δικαίωμά του μόνο με δικαστική απόφαση. Δηλαδή, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το δικαίωμα του πολίτη να διεκδικήσει αυτό που θέλει, αλλά θα πρέπει να πάει δικαστικά πιθανόν και σε ανώτερο επίπεδο και αυτό προφανώς θα είναι και κοστοβόρο και πιθανόν άγονο. Γι’ αυτό λέμε ότι χάνει τα ακίνητά του».

Ο κ. Σιάμενος δίνει ένα παράδειγμα για κάποιες περιπτώσεις: «Βλέπουμε ότι υπάρχει μια πολυδιάσπαση στις ιδιοκτησίες, όπου έχουμε κληρούχους που έχουν το 1/20 και είναι κληρούχοι τρίτης γενιάς από  κάποιον παππού που έχει 7 επτά τεμάχια. Το 1/20 στα 7 τεμάχια που πρέπει να δηλώσει συνολικά είναι 2-3 στρέμματα και το κόστος για να τα δηλώσεις (σ.σ. εφόσον έχει λήξει το Κτηματολόγιο) και να πάρεις τα 2-3 στρέμματα είναι ακριβό και έτσι τα αφήνουν και επειδή δεν έχουν κάνει τις προβλεπόμενες πράξεις αποδοχής κληρονομιάς να είναι τακτοποιημένα τα δικαιώματά τους και γιατί θεωρούν ότι είναι χαμηλή η αξία της γης.

Από εμπειρία και από πείρα το λέω και από προηγούμενα προγράμματα, όταν συνήθως την πρώτη χρονιά δεν έχει δηλωθεί ένα μεγάλο τμήμα του συνόλου των ακινήτων, την επόμενη χρονιά αρκετοί από τους ενδιαφερόμενους που ήξεραν τα ακίνητα, πήγαιναν τακτοποιούσαν αυτοί το κτηματολόγιο, τα αγόραζαν και τα δήλωναν, εις βάρος βέβαια των ιδιοκτητών γιατί τα έπαιρναν σε χαμηλότερες τιμές, γιατί θα έπρεπε να τρέξουν όλη αυτή τη διαδικασία».

 

Στο 42% η συμμετοχή

Ερωτώμενος για το ποια είναι αυτή τη στιγμή η συμμετοχή στις δηλώσεις των δικαιωμάτων, ο κ. Σιάμενος μας λέει, ότι «σύμφωνα με προσδοκώμενα δικαιώματα, είμαστε περίπου στο 42%. Είναι χαμηλό μεν, αλλά θα πρέπει να υπολογίσουμε σ’ αυτό, ότι εκκρεμούν αρκετά δικαιώματα από Νομικά Πρόσωπα, κυρίως από Τράπεζες και Δημόσιο, τα οποία προσμετρούνται στα δικαιώματα. Άρα, θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι το ποσοστό των πολιτών είναι αρκετά υψηλότερο.  Οι Τράπεζες δηλώνουν εμπράγματα δικαιώματα σχεδόν στο σύνολο των τεμαχίων. Η Αγροτική Τράπεζα για παράδειγμα, για ό,τι δάνεια έδωσε έχει εγγράψει κάποια υποθήκη και τα οποία θα τα δηλώσει αργότερα. Οι Δήμοι πάντως είναι σε καλύτερη κατάσταση καθώς είναι πιο οργανωμένοι με τις υπηρεσίες τους».

 

Δύσκολη η συνέχεια…

Τι γίνεται όμως στη συνέχεια με τη λήξη της προθεσμίας; Διευκρινίζοντας ο κ. Σιάμενος, λέει: «Εμείς ζητάμε από τους πολίτες να έρθουν στο κτηματολογικό γραφείο και αν για κάποιους λόγους εκκρεμούν κάποια έγγραφα, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε μια λίστα εμπρόθεσμης προσέλευσης και έτσι μπορούν να καταθέσουν τα δικαιώματά τους αργότερα, σαν εμπρόθεσμα ή μέσα στο Νοέμβριο ή όποτε θα το κρίνουμε εμείς. Αυτή θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά τις 31 Οκτωβρίου.

Μετά απ’ αυτή τη διαδικασία, κάποια στιγμή θα ανακοινωθεί η περαίωση της Κτηματογράφησης και ξεκινάει η διαδικασία της ανάρτησης. Που σημαίνει ότι θα ενημερωθούν οι πολίτες μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείο για την κατάσταση με την οποία κτηματογραφήθηκε το ακίνητό τους. Για οποιοδήποτε ακίνητο έχει παραβλεφθεί κάτι ή έχει γίνει κάποιο λάθος, θα μπορεί να ενημερωθεί ο πολίτης και να έρθει στο γραφείο Κτηματογράφησης να διορθωθεί και ύστερα να γίνει η οριστική ανάρτηση. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά ενώ οι διορθώσεις γίνονται χωρίς κόστος. Πρόκειται για κάτι σημαντικό».

Ερωτώμενος τέλος για την πιθανότητα προστίμων, διευκρινίζει ότι «είναι πολιτική απόφαση και μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Το χειρότερο πρόστιμο για τους πολίτες, είναι ότι γίνεται πιο ακριβή η διαδικασία εφόσον δεν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο εμπρόθεσμα. Κάποιος πολίτης που θέλει να δηλώσει ένα ακίνητο και δεν το έχει δηλώσει, αν πάει μετά από 5 χρόνια να το κάνει, θα χρειαστεί να κάνει δικαστική απόφαση, η οποία θα του κοστίσει πάνω από 1.000 ευρώ για να κάνει μια δήλωση η οποία θα του στοίχιζε 70 ευρώ».