Home > Πρώτο Θέμα > Στο Erasmus+ συμμετέχει το 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου και το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας► Η διευθύντρια του 2ου Νηπιαγωγείου Καλαμπακίου στον «Π.Τ.»

Στο Erasmus+ συμμετέχει το 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου και το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας► Η διευθύντρια του 2ου Νηπιαγωγείου Καλαμπακίου στον «Π.Τ.»

Στο Erasmus+ συμμετέχει

το 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου

και το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας

► Η απαλοιφή των στερεότυπων και των διακρίσεων και η ένταξη προσφυγόπουλων στο σχολείο

► Σήμερα στις 11.00 στο 1ο ΕΠΑΛ Δράμας και στις 18.00 στο 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου δύο διαφορετικές εκδηλώσεις

► Η διευθύντρια του 2ου Νηπιαγωγείου Καλαμπακίου στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ πρόγραμμα Erasmus days και Erasmus +, συμμετέχουν δύο σχολεία από το Νομό Δράμας. Το ένα είναι το 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου και το άλλο το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας. Τα δύο σχολεία, υλοποιούν δύο διαφορετικές δράσεις και σήμερα Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, πρόκειται να τις παρουσιάσουν στα σχολεία τους.

Έτσι, σήμερα το πρωί στις 11.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας επί της οδού Αδριανουπόλεως, θα γίνει η παρουσίαση του προγράμματος “Open Minded Generation”, το οποίο υλοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 2018 και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2020 με συντονιστικό σχολείο το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας και εταίρους, σχολεία από τις χώρες Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Τουρκία. Θέμα του προγράμματος είναι η απαλοιφή των στερεότυπων και των διακρίσεων κάθε είδους (φυλετικών, σεξιστικών, θρησκευτικών, κοινωνικών).

Το 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου, θα παρουσιάσει τη δράση στις 18.00 το απόγευμα στο Νηπιαγωγείο στο Καλαμπάκι και το οποίο θα περιλαμβάνει δύο μέρη: στο πρώτο μέρος μια παρουσίαση για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και στο δεύτερο, η εμπειρία που έχουν αποκτήσει εκπαιδευτικοί και μαθητές από τις δράσεις στις οποίες έχουν συμμετάσχει.

 

Το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας

Αναλυτικότερα, στην παρουσίαση του προγράμματος του 1ου ΕΠΑΛ, θα πραγματοποιηθεί επίσης τηλεδιάσκεψη με τους εταίρους του προγράμματος, θα παρουσιαστούν από κοινού αφίσες  που δημιούργησαν οι μαθητές με θέμα “Erasmus Days 2019”, οι εμπειρίες που αποκόμισαν από τη μετακίνησή τους στο εξωτερικό, καθώς και οι προσδοκίες τους για τα επόμενα ταξίδια.

Σε συνεργασία με το «Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας – Δράση» θα διεξαχθεί ένα βιωματικό εργαστήριο για όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα με θέμα «Τα στερεότυπα». Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Μονοσήμαντη ιστορία» και στη συνέχεια συζήτηση και τοποθέτηση των μαθητών. Τέλος θα προβληθεί βίντεο που δημιούργησαν μαθητές του σχολείου με θέμα το Bullying.

 

Το 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου

Το 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου, συμμετέχει με μια διαφορετική δράση, η οποία χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά τους ίδιους  τους εκπαιδευτικούς και την ενημέρωσή τους σχετικά με το πρόγραμμα, ώστε να αποκτήσουν ενδιαφέρον  να συμμετάσχουν σ’ αυτό, και το δεύτερο μέρος αφορά τη δράση του Νηπιαγωγείου, η οποία εδράζεται στην πολυπολιτισμικότητα και την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία: «Η πρόκληση της πολυπολιτισμικότητας στην Ενωμένη Ευρώπη -μικρά προσφυγόπουλα στο σχολείο μας». Για τη δράση του 2ου Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» η διευθύντρια κα. Κατερίνα Τσιλεπώνη.

Όπως επισημαίνει η ίδια, «γενικός σκοπός του σχεδίου μας είναι ο εκσυγχρονισμός του σχολείου μας και η διεθνοποίηση της αποστολής του μέσα από την επιμόρφωση του προσωπικού του. Σύμφωνα με τις δραστηριότητες κινητικότητας, ως επιμέρους στόχοι, ορίζονται: η απόκτηση γνώσεων, η βελτίωση δεξιοτήτων και ικανοτήτων, η βελτίωση των γλωσσικών ικανοτήτων, η διαπολιτισμική επαφή και η ανάπτυξη Eυρωπαϊκής ταυτότητας, η δημιουργία ενός δικτύου εκπαιδευτικών για μελλοντική συνεργασία, η «ενδυνάμωση» των εκπαιδευομένων σε ατομικό και επαγγελματικό επίπεδο».

ERASMUS DAY

Από αριστερά η κα. Κατερίνα Τσιλεπώνη και η κα. Μαρία Κουτούπη.

Στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος, θα γίνει αρχικά μια ενημέρωση προς τους εκπαιδευτικούς του Νομού μας,  για το πρόγραμμα Erasmus+ και των δράσεων φυσικά στη σχολική εκπαίδευση, «ώστε οι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα για το τι είναι το πρόγραμμα και το πώς και με ποιο τρόπο μπορούν να συμμετάσχουν, για να τολμήσουν γιατί είναι και μια πολύπλοκη διαδικασία, και στο δεύτερο μέρος θα έχουμε μια παρουσίαση για το τι κάναμε εμείς στο σχολείο μας», επισημαίνει η κα. Τσιλεπώνη.

Αναφορικά με το θέμα της πολυπολιτισμικότητας, η κα. Τσιλεπώνη τονίζει: «Το θέμα μας ήταν η ένταξη των μικρών προσφυγόπουλων στο σχολείο, και πώς θα διαχειριστούμε την πολυπολιτισμικότητα ως άποψη και ως θεωρία ζωής, ώστε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Τα σεμινάρια τα οποία κάναμε στο εξωτερικό, είχαν αυτή την ίδια θεματική.

Αυτό όμως ήταν απλά το έναυσμα. Ό,τι πήραμε από έξω, το εφαρμόσαμε στην τάξη τα δύο προηγούμενα χρόνια και με τα παιδιά. Συμμετείχαμε επίσης και σε άλλες δράσεις για τους πρόσφυγες, με την Action Aid και γενικά κάναμε πολλά πράγματα γύρω από το προσφυγικό ζήτημα. Ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα με επιτυχία, καταθέσαμε και την τελική μας έκθεση και το νέο πρόγραμμα που έχουμε ήδη ξεκινήσει, αφορά το ψηφιακό σχολείο. Αυτό το νέο πρόγραμμα ξεκίνησε ήδη το καλοκαίρι του 2019 και θα κρατήσει μέχρι και το 2021».

Τέλος, σημειώνει η ίδια ότι, «όλη την τεχνογνωσία που πήραμε από τους συναδέλφους μας στο εξωτερικό την εφαρμόσαμε στην πράξη και στην τάξη και γενικά είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Πιστεύω ότι μετά το Erasmus+, δεν είμαστε πλέον οι ίδιοι. Όλα αυτά τα θετικά που αποκτήσαμε, την γνώση, την εμπειρία, είναι ότι διευρύνεται η σκέψη μας και ως ανθρώπων και ως εκπαιδευτικών. Και επειδή το συστήνουμε ανεπιφύλακτα και σε άλλους συναδέλφους, δεν τολμούν να το κάνουν γιατί έχει κάποια πολύπλοκη διαδικασία για την αίτηση και να εμπλακείς και έχει αρκετή γραφειοκρατία. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν στον ελεύθερο χρόνο των εκπαιδευτικών».