Μια πολιτική εκδήλωση για τη Δράμα…
Στο κυβερνητικό κλιμάκιο
τα προβλήματα της Δράμας
προς αναζήτηση λύσεων
Όλα όσα ειπώθηκαν στην κοπή βασιλόπιτας του Δ. Κυριαζίδη
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΜΙΑ άκρως πολιτική συγκέντρωση, εξελίχθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου η κοπή βασιλόπιτας που διοργάνωσε ο κυβερνητικός βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης.
Στην εκδήλωση μάλιστα παραβρέθηκαν, ο υπουργός Επικρατείας κ. Βορίδης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κέλλας.
Το παρών έδωσαν επίσης ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Τοψίδης με τους αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Μουρβετίδη, Πατακάκη, Παναγιωτίδη και τον αναπληρωτή του κ. Κόντο, καθώς και οι δήμαρχοι Δράμας κ. Παπαδόπουλος, Δοξάτου κ. Βογιατζής, Κ. Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης, Παρανεστίου κ. Καγιάογλου και Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, ενώ παραβρέθηκαν αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή, καθώς και πλήθος κόσμου, ενώ τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρέτησαν ο περιφερειάρχης κ. Τοψίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο ενός χρόνου της διοίκησής του, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, χαιρετισμούς απηύθυναν και οι δήμαρχοι τους Νομού Δράμας, οι οποίοι αναφέρθηκαν γενικά στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και στην ανάγκη εύρεσης λύσεων.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στους οδικούς άξονες, ενώ αναφερόμενος προς τον υφυπ. ΥΠΑΑΤ κ. Κέλλα, είπε ότι ο Δήμος Δράμας τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια δεν πήρε τίποτα από την αγροτική οδοποιία, και ζήτησε την ένταξη της πρότασης 3 εκατ. ευρώ που έχει καταθέσει.
Αναφερόμενος προς τον κ. Βορίδη, μίλησε για τη σύσκεψη με τον υπεύθυνο του γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Κοντογεώργη λέγοντας: «Να έχουμε θετική εξέλιξη για όλα όσα βάλαμε στη σύσκεψη. Θέλουμε να τα δείτε θετικά για να έχουμε θετικά αποτελέσματα στις εκλογές όποτε γίνουν. Το λέω ευθαρσώς, είναι σημαντικό για εμάς να σκύψετε πάνω από τη Δράμα».
Παναγιωτόπουλος: Τίποτα δεδομένο
Χαιρετισμό απηύθυνε αρχικά ο κ. Παναγιωτόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι «οι καιροί απαιτούν αντοχές, γιατί τίποτα πλέον δεν είναι δεδομένο. Πολλά θεωρούμε δεδομένα εμείς εδώ, αλλά τίποτα πλέον δεν είναι δεδομένο. Οι απειλές και προκλήσεις είναι πάρα πολλές. Η αστάθεια παραμονεύει παντού. Σε μια θάλασσα αστάθειας, η Ελλάδα, παρά τα προγνωστικά ίσως, παραμένει μια νησίδα σταθερότητας. Αυτό όμως μην το θεωρούμε δεδομένο».
Όπως είπε, «έρχονται δύσκολες εποχές, υπάρχουν γεωπολιτικές αναταραχές, υπάρχει κλιματική κρίση που οδηγεί σε μεγάλες καταστροφές και είναι μία από τις αιτίες για τις μεγάλες μετακινήσεις των πληθυσμών και το μεταναστευτικό».
Σε άλλο σημείο εξήγησε ακόμα ότι «τίποτα δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο, ούτε την ειρήνη, ούτε η οικονομική σταθερότητα, ούτε η ίδια η Δημοκρατία είναι δεδομένη στους καιρούς που ζούμε».
Δράσεις προς Δήμους
Αναφερόμενος προς τους δημάρχους, είπε ότι «το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, χρηματοδοτεί δράσεις στους Δήμους που φιλοξενούν δομές, όχι για να εξαγοράσει τοπικές συνειδήσεις, αλλά γιατί με το αυτόν τον τρόπο η πολιτεία αναγνωρίζει με όρους αντισταθμιστικούς, την πίεση που έχει υποστεί μια τοπική κοινωνία, ιδίως στα νησιά αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα και αλλού όπου είναι οι δομές και θέλει κάτι να κάνει γι’ αυτό σαν ανταμοιβή.
Είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε και άλλα για το καλό του τόπου. Με το Υπ. Εσωτερικών συνεργαζόμαστε για να φτιάξουμε επιτέλους τις εισόδους στη χώρα σε όλα τα μήκη από τους Κήπος Έβρου όπως και στο Νευροκόπι. Οι πύλες εισόδου στη χώρα, πρέπει να είναι μια βιτρίνα, γιατί είναι η πρώτη εντύπωση και πρέπει να είναι θετική. Επομένως υπάρχει μεγάλο περιθώριο εντύπωσης».
Κυριαζίδης: Τα προβλήματα επί τάπητος
Προτελευταίος μίλησε ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδη, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δράμα, παραδεχόμενος σε πολλά σημεία ότι «έχουμε ευθύνες όλοι μας» στη Δράμα.
Αναφερόμενος στον οδικό άξονα Δράμας – Αμφίπολη, είναι ότι «πάμε για τη δεύτερη γενιά. Όμως έχουμε κι εμείς ευθύνες γιατί δεν προχώρησε. Βρισκόμαστε στην κατακλείδα. Κι επειδή έχουμε εκλογές το 2027, εμείς πιστεύουμε ότι ο συγκεκριμένος οδικός άξονας βρίσκεται στην κατακλείδα. Στο τέλος του 2028 θα πρέπει να έχει περαιωθεί. Αυτό προκύπτει. Από τον προϋπολογισμό έχουν δεσμευτεί 250 εκατ. ευρώ, ο ανάδοχος προκύπτει μέσα στο έτος και στη συνέχεια στα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να υπάρχει η κατασκευή προκειμένου να δούμε και την παρουσία της Δράμας προς την έξοδο».
Αναφερόμενος στο Νοσοκομείο Δράμας, είπε ότι «και εδώ έχουμε ευθύνη. Το είδαμε με τις κατ’ επανάληψη προκηρύξεις. Θα μου επιτραπεί η έκφραση, έχει δυσφημιστεί το Νοσοκομείο μας. Και έχουμε ευθύνη. Και ξανά έρχεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα προκήρυξη. Και ο Δήμος και η Περιφέρεια συνεισέφεραν, 4.000 ευρώ έξτρα από το μισθό το μήνα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Κάθε ειδικότητα πανελλαδικά έχει τα δικά της δίκτυα και πληροφορούνται τι συμβαίνει στη Δράμα και αλλού. Κάνουμε ζημιά στον εαυτό μας και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία».
Τόνισε επίσης ότι σήμερα έχει κανονιστεί συνάντηση των φορέων Υγείας της Δράμας με τον υπ. Υγείας κ. Γεωργιάδη, προκειμένου «να βρούμε μια λύση».
Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο ζήτημα της λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας καθώς 2.500 καρκινοπαθείς από τη Δράμα, αναγκάζονται να πηγαίνουν Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη για χημειοθεραπείες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμα και στα αγροτικά ζητήματα και τη λειψυδρία, μιλώντας για την αναγκαιότητα του ταμιευτήρια Τεμένους που έπρεπε να είχε ήδη κατασκευαστεί το αργότερο το 2013, όπως και την ανάγκη κατασκευής του φράγματος στο Καρβουνόρεμα Νευροκοπίου, ενώ είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στη Δράμα ο υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταμενίτης.
Βορίδης: Η χώρα δεν θα ξαναπτωχεύσει
Στην ομιλία του ο υπ. Επικρατείας κ. Βορίδης, αναφέρθηκε σε γενικότερα ζητήματα πολιτικής, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τον «συμμαχητή και φίλο Δημήτρη Κυριαζίδη».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τα Τέμπη όπως και στη δήλωσή του, λέγοντας ότι, «για τα Τέμπη, αυτό που λέμε από την αρχή είναι να περιμένουμε τη Δικαιοσύνη. Κάποιοι δεν θέλουν να περιμένουν τη Δικαιοσύνη. Κάποιοι θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση και να εκμεταλλευτούν μια τραγωδία. Εμείς μένουμε σταθεροί σ’ αυτό που έχουμε πει από την αρχή. Αφήστε τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους. Γιατί πρέπει να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση, να κατηγορηθεί γι’ αυτή τη βαρύτατα κατηγορία περί συγκαλύψεως; Θέλουμε να βγει η αλήθεια και να υπάρξει Δικαιοσύνη».
Σημείωσε ότι υπήρξε ένας «μεγάλος κατάλογος αιτημάτων» από την πλευρά της Δράμας και όπως είπε «το ζήτημα της ανάπτυξης προφανώς μας απασχολεί», λέγοντας ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει ένας προγραμματισμός και μια διατύπωση της φιλοδοξίας της περιοχής. Να ξέρουμε τι θέλει η περιοχή, τι θέλει η κάθε περιφέρεια, η τοπική αυτοδιοίκηση».
Όπως είπε, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είδε το μεγαλύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης που έχει δοθεί ποτέ, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά, ότι, «δεν θα αφήσουμε να υπονομευτεί η δημοσιονομική σταθερότητα. Η χώρα δεν θα ξαναπτωχεύσει όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση».
Αναφορές έκανε ακόμα και στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας στηλιτεύοντας την πρακτική της αντιπολίτευσης.