Στο μικροσκόπιο του Δημοτικού
Συμβουλίου η ανάπλαση ΒΑΑ
στο κέντρο της Δράμας
Σε ποια φάση βρίσκεται το πρόγραμμα, η κυκλοφοριακή μελέτη, τι θα γίνει με Ονειρούπολη και παιδική χαρά Δημοτικού Κήπου
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΖΗΤΗΣΗ σχετικά με τις εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από το έργο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το 2026.
Πρόκειται για το γνωστό έργο ΒΑΑ, το οποίο αφορά στην ανάπλαση της κεντρικής οδού της πόλης, Εθνικής Αμύνης, της πλατείας Ελευθερίας και του Δημοτικού Κήπου. Τις μελέτες για το έργο έχει υλοποιήσει και δωρίσει ο αείμνηστος ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Raycap Κώστας Αποστολίδης. Για το έργο έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια αρκετές ανοιχτές συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία πλήθους φορέων της Δράμας.
Το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του. Συγκεκριμένα, μέσω του ΕΣΠΑ έχουν δεσμευτεί 25 εκατ. ευρώ για την οδό Εθν. Αμύνης και την πλατεία Ελευθερίας, ενώ προς το παρόν δεν έχει οριστεί χρηματοδότηση για την ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.
Την ερώτηση για τη συζήτηση έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Μλεκάνης, σημειώνοντας αρχικά ότι, «τα χρήματα τα οποία έχουν εξασφαλιστεί δεν επαρκούν για το σύνολο της χρηματοδότησης του έργου. Από ό,τι έχει ειπωθεί μέχρι στιγμής, η δημοτική αρχή επέλεξε να αφήσει απ’ έξω το κομμάτι που αφορά τον Δημοτικό Κήπο και να γίνει, σε αυτή τη φάση με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, η παρέμβαση στην οδό Εθνικής Αμύνης και στην Πλατεία Ελευθερίας».
Όπως ανέφερε, φαίνεται να υπάρχει μια καθυστέρηση για την έναρξη των έργων και ότι «δημιουργούνται προβλήματα που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν». Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα ότι αυτό ορίζεται στα τρία χρόνια από την έναρξή του, εξέφρασε τους φόβους του ότι «ούτε με την παράταση (σ.σ. με το τρέχον ΕΣΠΑ έως το 2029) θα μπορέσει να ολοκληρωθεί και θα οδηγηθούμε πιθανόν σε μεταφορά του υπολοίπου στο νέο ΕΣΠΑ».
Το έργο της ΔΕΥΑΔ
Το έργο που πρώτο θα ξεκινήσει είναι αυτό της ΔΕΥΑΔ για αντικατάσταση ύδρευσης και αποχέτευσης, που όπως τόνισε ο κ. Μλεκάνης, από τη Διαχειριστική Αρχή (Περιφέρεια, ΕΣΠΑ), ζητήθηκε να απαντηθούν κάποιες παρατηρήσεις, μεταξύ των οποίων ότι «η οδός Εθνικής Αμύνης έχει χαρακτηριστεί επαρχιακή οδός και αυτό είναι το πρόβλημα». Σημείωσε μάλιστα ότι έχει αποσταλεί έγγραφο προς την Περιφέρεια με την οποία ζητείται ο αποχαρακτηρισμός της οδού από επαρχιακή οδό και αυτή είναι η απάντηση που στάλθηκε από τη ΔΕΥΑΔ στη διαχειριστική αρχή». Παρουσίασε μάλιστα ένα ΦΕΚ του Βασιλείου της Ελλάδας του 1956, όπου η οδός Δράμας – Σιδηρονέρου χαρακτηρίζεται ως επαρχιακή και σ’ αυτήν εντάσσεται και το τμήμα της Εθν. Αμύνης.
Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι, «μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα για την οδό Πατριάρχου Διονυσίου, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνική Οδός», για την οποία είπε ότι δεν έχει ζητηθεί αποχαρακτηρισμός.
Ένα άλλο θέμα που έθιξε είναι η υποστελέχωση της ΔΕΥΑΔ, τονίζοντας «σήμερα η ΔΕΥΑΔ λειτουργεί με το μισό προσωπικό και ούτε καν έναν ολόκληρο μηχανικό. Το έργο της ΔΕΥΑΔ είναι δύσκολο. Η μελέτη που είχε γίνει από την Raycap, από τον κύριο Αποστολίδη, αναθεωρήθηκε σε αρκετά σημεία με εργασία του ίδιου του κυρίου Βογιατζή (σ.σ. ο κ. Βογιατζής έφυγε από το Δήμο Δράμας και εργάζεται πλέον στη ΔΕΥΑ του Δήμου Δοξάτου)». Το θέμα είναι ότι το έργο πρέπει να επιβλέπεται από μηχανικούς της ΔΕΥΑ Δράμας.
Κυκλοφοριακό και Ονειρούπολη
Αναφορά έκανε επίσης και στα προβλήματα που θα προκληθούν από το έργο, καθώς μετά τη ΔΕΥΑΔ θα πρέπει να περάσει και η ΔΕΗ με την υπογειοποίηση των καλωδίων και τέλος ο Δήμος με το έργο της ανάπλασης, και θα υπάρξει «επιβάρυνση της περιοχής, τέτοια που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Πιστεύω ότι όλη η Δράμα θα βογκήξει κατά την περίοδο την οποία θα εκτελούνται τα έργα».
Επανέφερε για άλλη μια φορά το κυκλοφοριακό ζήτημα (ο «Π.Τ.» έχει αναφερθεί εκτενώς με προηγούμενα δημοσιεύματα), τονίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει λυθεί το ζήτημα της διοχέτευσης των οχημάτων, μιας και το πρόβλημα αυτό «θα έπρεπε να έχει λυθεί πριν ακόμα ξεκινήσει το έργο».
Ρώτησε επίσης τι ακριβώς θα γίνει με την Ονειρούπολη, καθώς κατά τη διάρκεια των εργασιών, δεν θα μπορεί να γίνεται στο Δημοτικό Κήπο και τι έχει προβλέψει σχετικά η δημοτική αρχή.
Ζήτησε τέλος διευκρινήσεις για τη χρηματοδότηση, καθώς υπάρχει μόνο για την οδό Εθν. Αμύνης και την πλατεία Ελευθερία και όχι για τον Δημοτικό Κήπο.
Απαντήσεις αντιδημάρχου
Στα ερωτήματα απάντησε αρχικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδης, λέγοντας ότι «οι προβληματισμοί αυτοί είναι πολύ εύλογοι και καλό θα ήταν να είχαν γίνει τα προηγούμενα τρία χρόνια», συμπληρώνοντας ότι, «έγιναν και καταλήξαμε σε μια ακριβοπληρωμένη μελέτη και πρέπει εμείς τώρα να την εφαρμόσουμε».
Όπως είπε, «αν είχαμε κάποιους ενδοιασμούς έπρεπε να τους πούμε πολύ πριν, να μην φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο τώρα που πρέπει να εφαρμόσουμε τη μελέτη και να λέμε γιατί δεν θα κάνουμε την Εθνική Αμύνης, να κάνουμε τον κήπο μόνο, να κάνουμε την Πατριάρχου Διονυσίου».
Σημείωσε ακόμα ότι, η διαδικασία της υλοποίησης είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο», ξεκαθαρίζοντας ότι, «μόνο η πλατεία και η Εθνικής Αμύνης θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Ο Δημοτικός Κήπος βρίσκεται στη δεύτερη φάση και δεν συμπεριλαμβάνεται στην παραπάνω χρηματοδότηση. Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι ότι το έργο, όταν λέμε ότι έχει ενταχθεί και θα εκτελεστεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, δεν σημαίνει ότι κλείνει το ’27. Έχει αυτή την παράταση των δύο ετών, πάμε στο ’29 και σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί, μπορούμε να το μεταβιβάσουμε σε επόμενο χρηματοδοτικό, σε επόμενο ΕΣΠΑ. Να συνεχιστεί δηλαδή και μετά το 2029, όπως γίνεται συνήθως σε πολλά τέτοια έργα, μεταφέρεται στο επόμενο ΕΣΠΑ, δηλαδή 2028-2030».
Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα, είπε ότι αυτή την ώρα «δεν έχει οριστικοποιηθεί, γιατί αυτό γίνεται κατά την οριστικοποίηση των τευχών δημοπράτησης. Σ’ αυτή τη φάση πάντως, έχουμε το έργο της ΔΕΥΑΔ με τίτλο: “Έργα Ύδρευσης Αποχέτευσης κεντρικής πλατείας και οδού Εθν. Αμύνης”, προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ, με διάρκεια υλοποίηση ένα έτος. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης».
Επίσης, υπάρχει και το δεύτερο έργο «με δικαιούχο το Δήμο Δράμας που περιλαμβάνει δύο υποέργα: το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων του κέντρου της πόλης της Δράμας, Α’ φάση, προϋπολογισμού 12.950.000 ευρώ και η υπογειοποίηση του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ στους υπό ανάπλαση χώρους του κέντρου της Δράμας, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, με διάρκεια υλοποίησης τα δύο χρόνια».
Το έργο της ΔΕΥΑΔ και το έργο του ΔΕΔΔΗΕ θα έχουν επικάλυψη και δεν θα γίνουν διαδοχικά. Μόλις τελειώσει ένα μέρος του έργου της ΔΕΥΑΔ θα μπαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ, και αντίστοιχα όταν ολοκληρώνεται ένα μέρος του έργου του ΔΕΔΔΗΕ, θα μπαίνει το έργο του Δήμου με την τελικά ανάπλαση. «Δεν θα χρειαστεί να ολοκληρωθεί το πρώτο ή το δεύτερο έργο για να ξεκινήσει το τρίτο».
Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος, «το έργο δεν αργεί να ξεκινήσει, οι διαδικασίες έγκρισης αργούν και αυτό είναι φυσικό, καθώς κάθε επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, έχει πιο αυστηρές διαδικασίες ελέγχου από το προηγούμενο. Και επίσης, παράλληλα βλέπουμε ότι μειώνεται το ανθρώπινο δυναμικό στις υπηρεσίες. Και στην Περιφέρεια υπάρχει μείωση και στους Δήμους υπάρχει μείωση προσωπικού».
Αναφορικά με τη ΔΕΥΑΔ, είπε ότι μπορεί να ολοκληρώσει το έργο «δεν είναι πολύ μεγάλο, έχει κατασκευάσει και έχει επιβλέψει έργα μεγαλύτερα απ’ αυτό».
Για τον χαρακτηρισμό της οδού Εθν. Αμύνης ως επαρχιακή, σημείωσε ότι «δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο για τη συνέχιση των διαδικασιών. Έχει γίνει μια προσπάθεια, μια πρωτοβουλία ώστε να επιτραπεί η εκτέλεση του έργου σε συνεργασία με την Περιφέρεια».
Σημείωσε επίσης ότι έχει γίνει μια μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων, «προβλέπει μονοδρόμηση της Εθν. Αμύνης, τη δημιουργία ποδηλατόδρομου και την αύξηση των πεζοδρομίων. Είναι μια μελέτη που έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα.
Όσον αφορά τις θέσεις στάθμευσης, που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, είναι αλήθεια ότι με την ανάπλαση θα χαθούν κάποιες θέσεις στάθμευσης στην Εθνικής Αμύνης. Όμως, η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης σε κοντινές περιοχές, καθώς και την αξιοποίηση δημοτικών οικοπέδων για τη δημιουργία ελεγχόμενης στάθμευσης. Είναι κάτι που μας απασχολεί και θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Διευκρίνισε επίσης ότι έχουν ήδη γίνει κάποιες συναντήσεις με επαγγελματίες της περιοχής και θα υπάρχει συνεχής ενημέρωσης, «ώστε όλοι να γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί, πότε θα ξεκινήσουν τα έργα και πώς θα επηρεαστεί η καθημερινότητά τους».
Για την Ονειρούπολη, απάντησε ότι «ό,τι και να γίνει στην πόλη, όλοι οι δρόμοι να είναι σκαμμένοι, βομβαρδισμένοι, το σίγουρο είναι ότι η Ονειρούπολη θα γίνει. Είναι ένας θεσμός για τη Δράμα και εδώ και 22 χρόνια δεν σταμάτησε. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι προς το παρόν θα γίνει εκεί που είναι τώρα, μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα».
Όσον αφορά στη μεταφορά της παιδικής χαράς του Δημοτικού Κήπου που μόλις πριν ένα χρόνο ολοκληρώθηκε, ο κ. Σαλπιγκτίδης τόνισε: «Ο κύριος Αποστολίδης ήταν κατηγορηματικός ως προς αυτό και τουλάχιστον είναι ανήθικο να παρεκκλίνουμε από τις επιθυμίες του. Αυτό το θέμα το έχουμε συζητήσει και σε παλιότερο Δημοτικό Συμβούλιο, και αρκετές φορές μάλιστα. Στα δύο προηγούμενα χρόνια το έχουμε πει: έπρεπε να το σκεφτούμε όταν την κατασκευάζαμε. Υπήρχε η σκέψη να γίνει ο Κήπος, είχαμε τα σχέδια του Αποστολίδη, επιλέξαμε να την κάνουμε. Τώρα θα προσπαθήσουμε να πάρουμε ό,τι μπορούμε από την παιδική χαρά —τα παιχνίδια, την περίφραξη, δηλαδή τα μεταλλικά αυτά, τα κάγκελα— ό,τι μπορούμε να πάρουμε θα τα ξηλώσουμε και θα τα χρησιμοποιήσουμε σε άλλο σημείο, σε άλλη παιδική χαρά. Έως τότε, θα προσπαθήσουμε να την εκμεταλλευτούμε, να τη χαρούμε, χωρίς να την καταστρέψουμε».
Η χρηματοδότηση
Στα λεγόμενά του ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα της χρηματοδότησης που υπολείπεται και αφορά στο έργο του Δημοτικού Κήπου. Όπως είπε, «η χρηματοδότηση έχει τη δέσμευση της κυβέρνησης, δια στόματος του υφυπουργού κ. Κοντογεώργη, ότι τα 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν. Δεν έχω χαρτί, έχω δέσμευση».
Για το έργο συνολικά είπε ότι «τεχνικά άλυτο θέμα δεν υπάρχει», ενώ για τους χαρακτηρισμούς των οδών είπε ότι «όλα αυτά λύνονται, είναι ένας γρίφος, που θα λυθεί». Όπως είπε, στις οδούς αυτές «έχουμε κάνει πεζοδρόμια, διαβάσεις» και άλλα έργα!
Για την υποστελέχωση της ΔΕΥΑΔ με μηχανικούς είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να είναι υποστελεχωμένη και να μην έχει την αρτιότητα που πρέπει για να έχει επάρκεια», λέγοντας ότι θα καλυφθούν αυτά τα κενά: «Δεν υπάρχει περίπτωση η ΔΕΥΑΔ να μην στελεχωθεί. Και γίνεται και άμεσα. Ένας έφυγε, τρεις θα έρθουν αν σας καλύπτει αυτό που λέω».


