Home > νέα > Στόχος η δημιουργία μιας νέας δυναμικής περιφερειακής τράπεζας Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Στόχος η δημιουργία μιας νέας δυναμικής περιφερειακής τράπεζας Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Ομόφωνη απόφαση από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας για την συγχώνευση

Στόχος η δημιουργία μιας νέας

δυναμικής περιφερειακής

τράπεζας Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Στην ευχέρεια του Δ.Σ. ο τρόπος αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στα 10 εκατ. ευρώ

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας, την συγχώνευση και απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου. Η Γεν. Συνέλευση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της Γεν. Συνέλευσης, αποφασίστηκε επίσης και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στα 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να δημιουργηθεί μια νέα Περιφερειακή Τράπεζα στην Αν. Μακεδονία και Θράκη. Ο τρόπος με τον όποιο θα γίνει όμως, αφέθηκε στη διαχείριση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μόλις ξεκινήσουν αρχικά οι απαραίτητες διαδικασίες της συγχώνευσης, η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου θα πάψει να υφίσταται και όλες οι διαδικασίες θα γίνουν από την Συν. Τράπεζα της Δράμας.

Για τις εργασίες της, η Γεν. Συνέλευση εξέλεξε πρόεδρο το δικηγόρο και μέλλος της κ. Θ. Ξανθόπουλο, και γραμματέα την υπάλληλο της Τράπεζας κα. Σ. Βογιατζή. Στο προεδρείο μετείχε επίσης και ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας κ. Ν. Τσορέκης.

Alexandridis

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας κ. Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης.

 

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας κ. Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, ανακοίνωσε αναλυτικά πως ακριβώς θα πρέπει να γίνουν οι όλες διαδικασίες. Όπως είπε σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει για τα πιστωτικά ιδρύματα και ειδικά τα τοπικά όπως η Τράπεζα της Δράμας, τα ελάχιστα κεφάλαια που πρέπει να έχει κάθε πιστωτικό ίδρυμα είναι 6 εκ. ευρώ. Αν πέσει το ποσό αυτό, θα πρέπει αυτό να αποκατασταθεί στη συνέχεια. Σήμερα, τα κεφαλαία αυτά, υπολείπονται κατά 2,1 εκατ. ευρώ εξαιτίας της κρίσης, είναι δηλαδή 4,9 εκατ. ευρώ με λογιστικές καταστάσεις 31 Δεκεμβρίου 2016. Έτσι έπρεπε να αποκατασταθεί αυτός ο δείκτης.

Μετά από προτάσεις που έγιναν, έγινε αναζήτηση λύσεων για να λυθεί το πρόβλημα αυτό και τελικά φτάσαμε στο ζήτημα της συγχώνευσης με την Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου. Όπως σημείωσε ο κ. Αλεξανδρίδης, παλαιότερα έγιναν κάποιες επαφές με άλλες τράπεζες, οι οποίες όμως δεν ευδοκίμησαν.

Οι διαδικασίες με την Συν. Τρ. Έβρου, ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου του 2017, με σκοπό οι δύο Τράπεζες να μπορέσουν να συγχωνευθούν και να αναπτυχθούν σε όλο το εύρος της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και να μπορέσουν να συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια και καταθέσεις. Έτσι θα μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες σε περισσότερο κόσμο και θα έχουν μεγαλύτερη δύναμη.

Όπως εξήγησε στη Γ.Σ. ο πρόεδρος κ. Αλεξανδρίδης, το θέμα είναι η απορρόφηση της Συν. Τρ. Έβρου από την Συν. Τρ. Δράμας. «Αυτό γίνεται γιατί έγινε ένας έλεγχος για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τη σχέση των δύο Τραπεζών. Αυτά τα αποτελέσματα, για τον Έβρο ήταν λίγο πιο δύσκολα και τελικά συμφωνήσαμε και αποφασίσαμε την συγχώνευση».

Από την ημερομηνία κατά την οποία θα αποφασιστεί η έναρξη των διαδικασιών της συγχώνευσης και απορρόφησης της Τρ. Έβρου, ο Έβρος θα πάψει να υπάρχει ως Τράπεζα και όλες οι διαδικασίες θα διεξαχθούν από την Συν. Τρ. Δράμας. Πράγμα που σημαίνει ότι η Τρ. Της Δράμας θα πραγματοποιήσει και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Επεξηγηματικά, ο κ. Αλεξανδρίδης τόνισε ότι για να μπορέσει να γίνει η συγχώνευση και η Περιφερειακή Τράπεζα Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ή όπως θα λέγεται τελικά), θα πρέπει να αναβρεθούν περίπου 5 εκατ. ευρώ. Η περιφερειακή άδεια χρειάζεται 10 εκατ. ευρώ, η τοπική άδεια 6 εκατ. ευρώ και σε πανελλαδικό επίπεδο 18 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, οι δύο τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία εξεύρεσης αυτών των κεφαλαίων, ασχέτως αν οι τελικές διαδικασίες γίνουν από την Συν. Τρ. Δράμας.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Συν. Τράπεζας Δράμας, αυτή η διαδικασία θα γίνει με ιδιωτική συμμετοχή. Μετά από κάποιες σκέψεις, προτείνεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να γίνει όπως ορίζει ο νόμος: μέχρι 150 άτομα και μίνιμουμ συμμετοχή 100.000 ευρώ. Επίσης έχει αλλάξει η νομοθεσία και ως προς τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Παλαιότερα, όσες μερίδες κι αν είχε ο καθένας, η ψήφος ήταν μία, σύμφωνα με το συνεταιριστικό πνεύμα. Σήμερα που η νομοθεσία έχει αλλάξει, όσες μερίδες έχει ο καθένας, ανάλογα και τόσες ψήφους έχει και έτσι είναι όπως περίπου οι Ανώνυμες Εταιρείες.

synetairistiki trapeza Dramas

Μια νέα Περιφερειακή Τράπεζα

Σύμφωνα με όσα διάβασε από την επεξηγηματική έκθεση του σχεδίου σύμβασης ο κ. Αλεξανδρίδης, «Η ουσιαστική αναπτυξιακή δυναμική που αναμένεται να προκύψει από τη δημιουργία μίας ισχυρής Περιφερειακής Συνεταιριστικής Τράπεζας στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θεωρείται το σημαντικότερο αναμενόμενο αποτέλεσμα από τη συγχώνευση. Η βαθμιαία αύξηση της παρουσίας της Νέας Συνεταιριστικής Τράπεζας στα σημαντικά αστικά και οικονομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας με σχεδιασμένη και σταθμισμένη προτεραιότητα τις πρωτεύουσες των Νομών όπου σήμερα δεν υφίσταται παρουσία, θα αποτελέσει πυλώνα της αναπτυξιακής της στρατηγικής. Ο στόχος της απόκτησης μεριδίου αγοράς στη Νέα Περιοχή Δραστηριοποίησης αντίστοιχου με το μέσο μερίδιο αγοράς των συνεταιριστικών τραπεζών στη χώρα, μέσω του νέου Φορέα να θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ρεαλιστικός και επιτεύξιμος, ο οποίος από μόνος του αιτιολογεί τη σκοπιμότητα του εγχειρήματος».

Σύμφωνα με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν  η Συν. Τρ. Δράμας, αποφασίζει την αύξηση του υφιστάμενου αριθμού των συνεταιριστικών μερίδων που κατέχουν τα μέλη της από 94.605 σε 1.892.100 με διαίρεση (split) της ονομαστικής της αξίας από 48,90 Ευρώ που είναι σήμερα σε 2,445 Ευρώ. Ως εκ τούτου οι μεριδιούχοι θα ανταλλάξουν κάθε παλαιά μερίδα της Συν. Τρ. Δράμας με είκοσι νέες, ονομαστικής αξίας 2,445 Ευρώ.

Αντίστοιχα, η Γενική Συνέλευση της Συν. Τρ. Έβρου θα πρέπει να αποφασίσει όπως το κεφάλαιο ποσού 6.330.918,36 ευρώ διατεθεί κατά ποσό 5.896.093,34 ευρώ για την αύξηση του κεφαλαίου της απορροφώσας Συν. Τρ. Δράμας ενώ το υπόλοιπο εκ ποσού 434.825,02 ευρώ θα καταχωρηθεί στο λογαριασμό της καθαρής θέσης «Υπέρ το άρτιο».

Σύμφωνα με την επεξηγηματική έκθεση, με την ολοκλήρωση των παραπάνω πράξεων η σχέση ανταλλαγής των μερίδων της απορροφώμενης τράπεζας προς τις μερίδες που θα λάβουν οι συνεταίροι αυτής από την απορροφώσα τράπεζα, προσδιορίσθηκε σε τρία (3) προς ένα (1), δηλ. οι συνεταίροι της Συν. Τρ. Έβρου για κάθε μία (1) μερίδα που κατέχουν θα πάρουν (3) μερίδες που θα εκδώσει η Συν. Τρ. Δράμας, λόγω της παραπάνω αύξησης του κεφαλαίου εκ της συγχωνεύσεως και σύμφωνα με τη νέα ονομαστική αξία των μερίδων της. Επιπλέον οι συνεταίροι της Συν. Τρ. Δράμας λόγω της εν λόγω συγχώνευσης θα λάβουν αναλογικά, δωρεάν 964.974 νέες συνεταιριστικές μερίδες ονομαστικής αξίας 2,445 ευρώ εκάστη. Με την οριστικοποίηση των παραπάνω ενεργειών οι παλαιοί μεριδιούχοι της Συν. Τρ. Έβρου θα κατέχουν 1.446.516 μερίδες της Συν. Τρ. Δράμας, και οι υφιστάμενοι μεριδιούχοι της Συν. Τρ. Δράμας θα κατέχουν 2.857.074.

Η τελική απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε 10 εκατ. ευρώ προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα Περιφερειακή Τράπεζα Αν. Μακεδονίας, αφέθηκε στη διαχείριση του Διοικητικού Συμβουλίου. Για το αν δηλαδή μπορούν να βρεθούν 150 άτομα με 100.000 ευρώ έκαστος, ή αν γίνει τελικά μείωση της εμπορικής μερίδας και μπορέσουν να αγοραστούν νέες μετοχές με στόχο την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.