Home > νέα > Στόχος η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην περιοχή του Παρανεστίου Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου

Στόχος η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην περιοχή του Παρανεστίου Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου

Στο Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων συμμετέχει ο Δήμος Παρανεστίου

Στόχος η αντιμετώπιση της κλιματικής

κρίσης στην περιοχή του Παρανεστίου

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ χρόνια, το θέμα της κλιματικής κρίσης είναι πλέον ιδιαίτερα σοβαρό, και όλοι οφείλουμε να καταλάβουμε ότι χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι σε κάθε απειλή.

Και οι απειλές αυτές από την κλιματική κρίση, μπορεί να είναι μεγάλες δασικές πυρκαγιές, μπορεί να είναι έντονες καταιγίδες που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές (βλέπε και υπερκαταιγίδες Daniel και Hlias που έπληξαν τη Θεσσαλία). Μπορεί ακόμα να είναι πλημμύρες, μεγάλα διαστήματα ξηρασίας, ή χιονοπτώσεις.

Οποιαδήποτε και αν είναι τα φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική κρίση, το μόνο βέβαιο είναι ότι, οι Δήμοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουν. Και αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι Δήμοι, θα πρέπει να διαθέτουν δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις και να είναι εκπαιδευμένοι.

Παρ’ όλα αυτά όμως, δεν αρκούν οι σχεδιασμοί, αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζονται και κάποια έργα, ενημέρωση και άλλα πολλά.

Με στόχο όλα αυτά, πριν από ένα χρόνο περίπου, ιδρύθηκε το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ελληνικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), σχετικά με την εφαρμογή των σχεδίων αστικής ανθεκτικότητας.

Με νομοθεσία του 2024, θεσμοθετήθηκε η εθνική στρατηγική για την αστική ανθεκτικότητα ως ένα συνεκτικό πλαίσιο με άξονες πολιτικής, επιχειρησιακό πρόγραμμα, χρονοδιάγραμμα, δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προετοίμασε το τεύχος των προδιαγραφών για τη σύνταξη των Σ.Α.Α., που εξειδικεύουν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο τις προτεραιότητες και τους στόχους αυτής της στρατηγικής, και εξασφάλισε την οικονομική ικανότητα υλοποίησής τους από το Πράσινο Ταμείο. Το πρόγραμμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί στους επόμενους μήνες και θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό, έτσι ώστε να μπορούν οι Ο.Τ.Α. να εργαστούν συστηματικά και να χρηματοδοτηθούν ανάλογα για να θωρακίσουν τις περιοχές τους.

Στο Δίκτυο ο Δήμος Παρανεστίου

Σημαντικό είναι να αναφερθεί εδώ, ότι στο Δίκτυο μετέχουν ήδη 120 Δήμοι απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ από την Π.Ε. Δράμας, συμμετέχει μόνο ο Δήμος Παρανεστίου, με στόχο  την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην περιοχή του.

Για το θέμα αυτό, μίλησε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για ένα Δίκτυο που χαράζει πολιτική για την Πρόληψη και την Ανθεκτικότητα. Μέσα απ’ αυτό το Δίκτυο, μπορούμε να δημιουργήσουμε σύγχρονους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, με βασικό στόχο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την επέμβαση σε άσχημα καιρικά φαινόμενα όπως δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, καταιγίδες και άλλα».

Αυτό που χαρακτηριστικά τονίζει ο δήμαρχος, είναι ότι, «μέσα από το Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων, δημιουργείται μια κοινότητα, η οποία μπορεί να ανταλλάσσει τεχνογνωσία για τις σύγχρονες προκλήσεις. Κι αυτό γιατί με την κλιματική κρίση, θα πρέπει να ξέρουμε με ποιους τρόπους θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και να είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι. Όλα αυτά μαζί,  η γνώση και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, μας κάνουν πιο ισχυρούς απέναντι στα φαινόμενα». Εξηγεί μάλιστα ο ίδιος, ότι, «μέσα από τη συνεργασία αυτή, μπορούμε να ωφεληθούμε με καλές πρακτικές, εργαλεία για καλύτερο σχεδιασμό για την Πολιτική Προστασία».

Φορείς και εθελοντές

Ιδιαίτερα τονίζει επίσης, ότι «το Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων και όλη η πολιτική του, βασίζονται σε φορείς και σε εθελοντές. Χωρίς τους ανθρώπους υλικά και εξοπλισμό που χρειαζόμαστε σε κάθε περίπτωση και οτιδήποτε άλλο, πρώτος πάντα έρχεται ο άνθρωπος».

Και όπως λέει, «θα πρέπει επίσης να γίνουν εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε να έχουμε καλύτερα εκπαιδευμένο προσωπικό και να μπορούμε να διαχειριστούμε τις κρίσεις».

Προτάσεις χρηματοδότησης

Καταλήγοντας ο δήμαρχος Παρανεστίου, σημειώνει ότι «έχει γίνει μια μελέτη η οποία προτάθηκε στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να δοθεί μια χρηματοδότηση προς τους Δήμους, για να έχουν δικό τους τμήμα, με δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι θα ασχολούνται με την παρακολούθηση από διάφορους μηχανισμούς. Με την εμπειρία αυτή, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Όπως λέει, «προσπαθούμε μέσα από το Δίκτυο αυτό, να πετύχουμε χρηματοδοτήσεις ή να ενταχθούμε σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα και να χρηματοδοτήσουμε καινοτόμα έργα στους Δήμους μας. Αυτός είναι ο στόχος μας, γιατί βλέπουμε ότι η κλιματική κρίση είναι μια πραγματική απειλή».