Home > νέα > Στόχος η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων ώστε να φτάσουμε στο 10% της ταφής τους-Ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Δράμας

Στόχος η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων ώστε να φτάσουμε στο 10% της ταφής τους-Ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Δράμας

Ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Δράμας

Στόχος η ορθολογική διαχείριση

των απορριμμάτων ώστε να φτάσουμε

στο 10% της ταφής τους

Η ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από ενημέρωση, βιωματικές και διαδραστικές δράσεις

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΩΙ της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στη Δράμα, η τελική απολογιστική ημερίδα των δράσεων της πράξης: «Ορθολογική διαχείριση αστικών απορριμμάτων στο Δήμο Δράμας».

Η ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Δράμας και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αν. Μακεδονία και Θράκη 2014-2020».

Στην ημερίδα μετείχαν ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Εφραιμίδης, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και  Πληροφορικής κ. Τάσσου, καθώς και η Κ. Ιωσηφίδου, προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Οργάνωση Δήμου Δράμας η οποία παρουσίασε το έργο και τα αποτελέσματά του – ο κ. Παπασωτηρίου, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και υπεύθυνος για ΟΤΑ, η οποίος αναφέρθηκε στην ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα – η κα. Τζιβοπούλου, Πολιτισμολόγος η οποία αναφέρθηκε στο ρόλο της επικοινωνίας ως καταλύτης για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας –  ο κ. Βογιατζής, γενικός δ/ντής ΔΙΑΑΜΑΘ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας ΑΜΘ και η κα. Τριτοπούλου, επιστημονικός συνεργάτης η οποία αναφέρθηκε στην παρουσία του Οδηγού Πρόληψης Παραγωγής Απορριμμάτων.

Έρχονται καλύτερες μέρες στη διαχείριση

Δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης έκανε αρχικά ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο οποίος σημείωσε ότι «τα απορρίμματα είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί όλους μας. Ο Δήμος Δράμας μπήκε στη διαδικασία να ευαισθητοποιήσει παιδιά, κοινωνία, κόσμο, γιατί όταν έχουμε ευαισθητοποιημένους ανθρώπους στη διαχείριση των απορριμμάτων, θεωρώ ότι είναι και η καλύτερη καταπολέμηση του προβλήματος. Μέσα απ’ αυτές τις ημερίδες, θέλουμε να αναδείξουμε ότι, η καθαριότητα επιβάλλεται να υπάρχει σε όλους τους χώρους της πόλης μας, η ανακύκλωση να τηρείται στο έπακρο. Μέσω της ευαισθητοποίησης στα παιδιά μας στα σχολεία, δίνουμε καλά παραδείγματα για να μπορέσει να προχωρήσει η διαχείριση των απορριμμάτων».

Σε ερώτηση του «Π.Τ.» αν είναι αισιόδοξος στο πρακτικό κομμάτι ο κ. Μαμσάκος σημείωσε ότι «γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ακόμη έχουμε αρκετή δουλειά μπροστά μας. Για να μπορέσουμε όμως να περάσουμε τα καλύτερα αποτελέσματα και να τα πετύχουμε, θέλουμε την στήριξη και τη βοήθεια του κόσμου. Αν υπάρχει η ευαισθητοποίηση από τους πολίτες και υπάρχει και σε ένα μεγάλο βαθμό από τα παιδιά μας θεωρώ ότι έρχονται καλύτερες μέρες στη διαχείριση των απορριμμάτων, που θεωρώ ότι είναι το ζητούμενο για μένα και την πόλη».

Η πρόληψη παραγωγής των απορριμμάτων

Η κα. Ιωσηφίδου, προϊσταμένη του Τμήματος Οργάνωσης και Προγραμματισμού Δήμου Δράμας, αναφέρει ότι, «οι δράσεις αυτές έχουν ως αντικείμενο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τις διαδικασίες που εφαρμόζουμε για την ανακύκλωση και κυρίως για τη πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων».

Όπως είπε μάλιστα, «το σημαντικό είναι η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και στόχος είναι η μείωση των απορριμμάτων που παράγονται για ταφή. Είτε με τον τρόπο της ανακύκλωσης, είτε με το να μπορούμε να επαναχρησιμοποιούμε το δυνατόν περισσότερο».

Ερωτώμενη για τα συμπεράσματα που εξάγονται από τη δίχρονη δράση του εν λόγω προγράμματος, η κα. Ιωσηφίδου απαντά: «Τα συμπεράσματα είναι πάρα πολλά και πρέπει να πούμε ότι οι αριθμοί μετράνε. Εμείς, αυτούς τους 24 μήνες του προγράμματος έχουμε ευαισθητοποιήσει τόσο τους κατοίκους της πόλης της Δράμας αλλά κυρίως τα παιδιά. Περίπου 1.000 μαθητές, σε δράσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια αυτής, συμμετείχαν σε παιχνίδια βιωματικά και διαδραστικά και έμαθαν πώς μπορούν να ανακυκλώνουν, να προλαμβάνουν, να συγκεντρώνουν τα απορρίμματα και να τα διανέμουν στους απαραίτητους κάδους ώστε να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος».

Θετική και αυξανόμενη η απόδοση του Δήμου Δράμας

Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπασωτηρίου, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και υπεύθυνος για τους ΟΤΑ, σημειώνει ότι «από την πλευρά μας έχουμε μια σταθερή συνεργασία με το Δήμο Δράμας αλλά και το διαδημοτικό φορέα τη ΔΙΑΑΜΑΘ. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας λειτουργούμε το ΚΔΑΥ της Ξάνθης και τη Μονάδα Διαλογής στην Αλεξανδρούπολη και χρηματοδοτούμε το φορέα για να λειτουργήσει τη Μονάδα της Δράμας και του Διδυμότειχου και της Κομοτηνής. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας μας με το Δήμο Δράμας, έχει παραχωρηθεί εξοπλισμός και οχήματα. Ο Δήμος Δράμας έχει πράγματι μια θετική και αυξανόμενη απόδοση στην ανακύκλωση, μπορούν να πάνε και καλύτερα τα πράγματα. Φυσικά, για να πάνε καλύτερα χρειάζονται και αποφάσεις της πολιτείας, δεν αρκεί ούτε η προσπάθεια του Δήμου, ούτε από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις τον τελευταίο καιρό με το Υπ. Ενέργειας γιατί έχουν ενταθεί τα προβλήματα και ελπίζουμε ότι θα δοθούν λύσεις για να πάμε καλύτερα».

Πρωτοπόρος ο Δήμος Δράμας

Η κα. Τζαρούχη διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, σημειώνει ότι, «ο Δήμος Δράμας είναι ένας από τους πρωτοπόρους Δήμους, όσον αφορά την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί ο στόχος είναι να φτάσουμε στο 10% της ταφής των αποβλήτων, έτσι ώστε να μην μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το περιβάλλον αλλά και τη ζωή μας γενικότερα. Εμείς, ως ΕΟΑΝ, που είναι καθ’ ύλην αρμόδιος του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσον αφορά την ανακύκλωση και την ορθολογική διαχείριση, είμαστε υπέρ τέτοιων δράσεων και ευελπιστούμε ο Δήμος Δράμας να αποτελέσει παράδειγμα για όλη την Ελλάδα».