Home > Πρώτο Θέμα > «Στόχος μας ο καθαρισμός όλων των παράνομων εστιών από σκουπίδια, μπάζα και ογκώδη αντικείμενα» Μεγάλες χωματερές σχεδόν σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Δράμας

«Στόχος μας ο καθαρισμός όλων των παράνομων εστιών από σκουπίδια, μπάζα και ογκώδη αντικείμενα» Μεγάλες χωματερές σχεδόν σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Δράμας

Δηλώσεις του αντιδημάρχου Καθαριότητας Δήμου Δράμας στον «Π.Τ.»

«Στόχος μας ο καθαρισμός όλων

των παράνομων εστιών από σκουπίδια,

μπάζα και ογκώδη αντικείμενα»

Μεγάλες χωματερές σχεδόν σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Δράμας

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙ κανείς, ότι με το να καθαρίζει ο Δήμος Δράμας συνέχεια τις παράνομες χωματερές, τότε δε θα εμφανίζονται νέες, κάνει μεγάλο λάθος. Το φαινόμενο είναι καθημερινό και δεν πρόκειται να σταματήσει. Κάθε λίγο και λιγάκι ξεφυτρώνουν νέες παράνομες χωματερές σε διάφορα σημεία του Δήμου και αυτό δεν έχει τελειωμό.

Το πρωί της Δευτέρας 29 Μαρτίου, οι υπηρεσίες Καθαριότητας του Δήμου Δράμας, καθάρισαν μια απ’ αυτές τις εστίες. Πρόκειται για μια παράνομη χωματερή, στην περιοχή του εγκαταλελειμμένου λατομείου στον Κορύλοβο, ακριβώς επάνω από τον περιφερειακό δρόμο.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χρήστος Κυριακίδης, μας εξηγεί ότι «έχει καιρό που η υπηρεσία μας εντόπισε την παράνομη χωματερή στο παλιό λατομείο. Στο χώρο είχαν πετάξει διάφορα μπάζα και είδη υγιεινής, προφανώς από κάποια ανακαίνιση μπάνιου».

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «ο χώρος δεν φυλάσσεται βέβαια και η πόρτα που υπάρχει μπροστά δεν είναι κλειδωμένη. Έτσι, ο καθένας μπορεί να την ανοίξει και να περάσει κρυφά το βράδυ και να πετάξει σκουπίδια».

KYRIAKIDIS

Σε ερώτηση πόσες παράνομες χωματερές έχουν εντοπιστεί αυτή την ώρα στην περιοχή της Δράμας, ο κ. Κυριακίδης τονίζει ότι, «η υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Δράμας, έχει βάλει στόχο τον καθαρισμό όλων των παράνομων εστιών από σκουπίδια, μπάζα και ογκώδη αντικείμενα και η προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα».

Όπως επισημαίνει, «ήδη έχουμε καθαρίσει το τελευταίο διάστημα 3 σημεία στο δρόμο προς τη Σίψα και στα μνήματα της Νέας Σεβάστειας, απ’ όπου μαζέψαμε μπάζα και ογκώδη αντικείμενα. Αυτή την ώρα έχουμε εντοπίσει μεγάλες χωματερές στο Νικοτσάρα, στον Καλό Αγρό, στο Μικροχώρι, στο Μαυρόβατο, στο Μοναστηράκι και στη Χωριστή. Από την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσουμε και πάλι εντατικά να τα μαζέψουμε όλα αυτά».

Αλσύλλια

Σε ερώτηση αν ο καθαρισμός των αλσυλλίων για παράδειγμα το δασάκι Κορυλόβου, το αλσύλλιο πίσω από το Κολυμβητήριο είναι στην ευθύνη του Δήμου Δράμας, ο κ. Κυριακίδης διευκρινίζει ότι ανήκουν στο Δασαρχείο: «Δασάκι, αλσύλλια κτλ., όλα αυτά ανήκουν στο Δασαρχείο και όχι στο Δήμο Δράμας. Και τελικά όμως, στο τέλος, όλα αυτά καταλήγουν να τα καθαρίζει ο Δήμος, ενώ δεν είναι στη δική του ευθύνη. Και στο τέλος όλοι από εμάς ζητάνε ευθύνες τελικά».

Μάλιστα όπως επισημαίνει, «στον περιφερειακό όπου περπατάει πολύς κόσμος, εμείς καθαρίζουμε όλα τα καλαθάκια και όταν μπορούν τα παιδιά, μπαίνουν και στο δασάκι».

skoypidia 04

Τελειώνουν τα 8μηνα

Σε ερώτηση για το αν υπάρξουν νέες προσλήψεις ατόμων από το πρόγραμμα των 8μηνων που σύντομα τελειώνουν ώστε να βοηθηθεί η υπηρεσία, ο κ. Κυριακίδης τονίζει: «Όπως είναι γνωστό, στο τέλος Απριλίου σταματάνε τα άτομα με τα 8μηνα που είχαμε και θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα στη συνέχεια. Απ’ ότι φαίνεται δεν θα βγει κάποιο καινούριο πρόγραμμα στη συνέχεια. Από εκεί και πέρα έχουμε και τα παιδιά με τα 4μηνα, των οποίων η υπηρεσία τους έχουν παραταθεί μέχρι τον Αύγουστο, οπότε κάτι θα γίνει μ’ αυτό».

Οι γωνιές της ανακύκλωσης

Για το θέμα του προγράμματος «γωνιές της ανακύκλωσης», είχαμε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ και πριν από λίγο καιρό και συγκεκριμένα στις 27 Φεβρουαρίου 2021. Το ζήτημα της υποβολής πρότασης χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», πέρασε ήδη ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας στις 23 Μαρτίου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 921.526,67 ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία 10 γωνιών ανακύκλωσης εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Δράμας. Στις γωνιές της ανακύκλωσης, οι δημότες θα μπορούν να εναποθέτουν μέταλλα, χαρτί, πλαστικά, γυάλινες συσκευασίες, σύνθετες συσκευασίες, βρώσιμα έλαια και λίπη καθώς και απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.