Από τον βουλευτή Δράμας Δ. Κυριαζίδη
Στόχος να αποδοθούν προς καλλιέργεια
τα 3.000 στρέμματα πατάτας
στο λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου
Είχαν τεθεί σε «καραντίνα» λόγω της παρουσίας ενός μύκητα στην πατάτα
ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της απόδοσης των 3.000 στρεμμάτων που βρίσκονται σε «καραντίνα» στο λεκανοπέδιο του Κ. Νευροκοπίου λόγω ενός μύκητα που είχε βρεθεί στην καλλιέργεια της πατάτας, αναφέρεται με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ο βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης. Τα στρέμματα αυτά είχαν τεθεί σε «καραντίνα», από την περίοδο του 2013 – 2014.
Όπως ενημερώνει ο κ. Κυριαζίδης, το ζήτημα τέθηκε από τον ίδιο τόσο προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρα, όσο και προς τον υφυπουργό κ. Σταμενίτη μετά από σχετικές συναντήσεις.
Μετά απ’ αυτό, το Υπουργείο έδωσε σχετική απάντηση στις 21 Μαΐου 2025, σε ποιες ενέργειες προέβη για τη μείωση των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων. Στην απάντηση αυτή επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
[1. Από την πρώτη εμφάνιση του παθότυπου 18 (Τ1) του συγκεκριμένου μύκητα στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου και μέχρι σήμερα, το Εργαστήριο Μυκητολογίας του Μ.Φ.Ι. βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με Ευρωπαϊκούς οίκους παραγωγής και εμπορίας ποικιλιών πατάτας καθώς και με επίσημα Εργαστήρια άλλων Κρατών-μελών της Ε.Ε., για τυχόν ύπαρξη νέων ποικιλιών επιτραπέζιας πατάτας ανθεκτικών στον συγκεκριμένο παθότυπο.
Σημειώνεται μάλιστα ότι τα τελευταία δύο χρόνια νέες εμπορικές ποικιλίες πατάτας (για επιτραπέζια χρήση ή για παραγωγή chips) έχουν καταχωριστεί στους επίσημους καταλόγους άλλων Κρατών-μελών της Ε.Ε. ή διατίθενται από Ευρωπαϊκούς οίκους παραγωγής και εμπορίας ως ανθεκτικές στον παθότυπο 18(Τ1) του μύκητα S. endobioticum.
Οι συγκεκριμένες ποικιλίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Ζώνη Ασφαλείας του Περιθωρίου αφού πρώτα αξιολογηθεί ο βαθμός ανθεκτικότητάς τους μέσω επίσημων βιοδοκιμών.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Δ.Α.Ο.Κ. της Π.Ε. Δράμας, καθώς και με το Μ.Φ.Ι., με σκοπό την υλοποίηση νέου προγράμματος για την περαιτέρω αξιολόγηση των νέων ανθεκτικών ποικιλιών στις τοπικές συνθήκες του Κάτω Νευροκοπίου.
Συγκεκριμένα, και με συνέπεια σε ό,τι είχαμε αναφέρει στην απάντηση της υπ’ αριθ. 3737/26.02.2025 Ερώτησής σας, το Μ.Φ.Ι. κατέθεσε στο Υπουργείο μας προς χρηματοδότηση σχετική πρόταση τον Απρίλιο 2025. Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο που τη συνοδεύει, ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 198.000 € και η συνολική διάρκεια εκτιμάται στα τρία έτη. Η πρόταση αξιολογείται από το Υπουργείο.
- Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι για τον ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ, εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων του, η καλλιέργεια και η προστασία των γεωργικών προϊόντων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελούν αντικείμενα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το έργο «Ανάδειξη, αξιολόγηση και βελτίωση των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών της ΠΓΕ πατάτας Κάτω Νευροκοπίου», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια, στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης. Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη της πατάτας Κάτω Νευροκοπίου ως προϊόντος υψηλής αξίας, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες ομικής ανάλυσης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία οφείλονται στο μικροπεριβάλλον της περιοχής. Βρέθηκαν μοναδικά καλά βακτήρια τα οποία θα μπορούσαν μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν ως πιθανοί βιοδείκτες για την αυθεντικοποίηση του προϊόντος.
Παράλληλα, διερευνάται η πιθανότητα υπογραφής νέας Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από τον μύκητα Synchytrium endobioticum, με την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων για τη διαχείριση και περιορισμό των επιπτώσεων της ασθένειας.
Αναλόγως των ευρημάτων που θα προκύψουν από τις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες και το ερευνητικό έργο του Υπουργείου σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, θα διερευνηθούν και τα επόμενα βήματα εφαρμογής και στήριξής τους σε όλα τα επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο έχει σαφή γνώση της κατάστασης και παρακολουθεί στενά την εξέλιξή της, προκειμένου να αναζητήσει τρόπους στήριξης των παραγωγών, εφόσον αυτό τελικά κριθεί απαραίτητο και εφικτό, εντός του εθνικού και ενωσιακού θεσμικού πλαισίου και των δημοσιονομικών ορίων της χώρας.]
Κατόπιν των ανωτέρω, από την πλευρά του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα, επίκειται η ανακοίνωση των μέτρων οικονομικής στήριξης των προαναφερθέντων αγροτών.