Home > νέα > Στροφή στην καλλιέργεια οσπρίων επιλέγουν οι παραγωγοί αλλά και προτίμηση των εγχώριων προϊόντων Η παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών στη Δράμα και τα οφέλη τους σε κτηνοτρόφους και αγρότες

Στροφή στην καλλιέργεια οσπρίων επιλέγουν οι παραγωγοί αλλά και προτίμηση των εγχώριων προϊόντων Η παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών στη Δράμα και τα οφέλη τους σε κτηνοτρόφους και αγρότες

Ενημερωτική εκδήλωση για τα όσπρια

και τα κτηνοτροφικά φυτά στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ»

Στροφή στην καλλιέργεια οσπρίων

επιλέγουν οι παραγωγοί αλλά και

προτίμηση των εγχώριων προϊόντων

Η παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών στη Δράμα και τα οφέλη τους σε κτηνοτρόφους και αγρότες

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Ημέρα Οσπρίων και Κτηνοτροφικών Φυτών», πραγματοποιήθηκε  στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ενημέρωση της παραγωγικής βάσης, σχετικά με την καλλιέργεια των οσπρίων, όπως είναι το πολλαπλασιαστικό υλικό και η αξιοποίησή του, η τεχνική της καλλιέργειας, οι εχθροί και οι ασθένειες, οι προοπτικές, οι παράνομες ελληνοποιήσεις, καθώς και για την χρησιμότητα παλαιών και νέων κτηνοτροφικών φυτών (π.χ. λούπινο), αλλά και της ενσίρωσης, από εξειδικευμένους επιστήμονες των καλλιεργειών αυτών.

Η εφημερίδα μας, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ορισμένους από τους εισηγητές της εκδήλωσης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις ποικιλίες των οσπρίων, σε θέματα τεχνικής καλλιέργειας, ενώ έγινε αναφορά και στην καλλιέργεια του λούπινου, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών.

1 (3)

Ο Γεωπόνος – Ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών της Λάρισας, Δρ. Δημήτριος Βλαχοστέργιος.

Ο Γεωπόνος – Ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών της Λάρισας, Δρ. Δημήτριος Βλαχοστέργιος, αναφέρθηκε στα όσπρια αλλά και τα ψυχανθή κτηνοτροφικά φυτά, τα οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν σημαντική επέκταση, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγρότες της χώρας μας.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Βλαχοστέργιος, το λούπινο, είναι μια από τις προτεινόμενες εναλλακτικές καλλιέργειες ως πρωτεϊνούχου κτηνοτροφικού φυτού. «Η επιλογή του συγκεκριμένου φυτού, γίνεται γιατί στην περιοχή της Δράμας, υπάρχουν οι κατάλληλες κυρίως εδαφικές αλλά και κλιματικές συνθήκες για να μπορέσει να αναπτυχθεί το λούπινο».

Επίσης, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για την καλλιέργεια του λούπινου στην περιοχή είναι η πολύ εκτεταμένη κτηνοτροφία που υπάρχει. «Οι κτηνοτρόφοι είναι γνωστό ότι προσπαθούν να βρουν φθηνές πηγές πρωτεΐνης για να συμπληρώσουν τα σιτηρέσια των ζώων και με δεδομένο ότι η σόγια, το σογιάλευρο το οποίο είναι η βασική πηγή πρωτεΐνης στα σιτηρέσια, είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Υπάρχουν χρονιές όπου οι τιμές τους είναι απαγορευτικές για τους παραγωγούς. Έτσι λοιπόν, η στροφή προς εναλλακτικές καλλιέργειες πρωτεϊνούχες, όπως το λούπινο, είναι μια πολύ σημαντική διέξοδος», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Βλαχοστέργιος.

1 (2)

Η Δόκιμη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών  και Κτηνοτροφικών Φυτών στη Λάρισα, Δρ. Αναστασία Καργιωτίδου.

Από την πλευρά της η Δόκιμη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών  και Κτηνοτροφικών Φυτών στη Λάρισα, Δρ. Αναστασία Καργιωτίδου, ανέπτυξε στην εισήγησή της το θέμα για τις ποικιλίες των οσπρίων και των κτηνοτροφικών φυτών.

«Το Ινστιτούτο, από το 1933 και μετά έχει αρχίσει συνεχιζόμενα προγράμματα γενετικής βελτίωσης σε ότι αφορά στα όσπρια και στα κτηνοτροφικά φυτά και έχει καταφέρει έως σήμερα να δημιουργήσει περισσότερες από 80 ποικιλίες πάνω στα συγκεκριμένα φυτά», ανέφερε η κα. Καργιωτίδου.

Από αυτές τις ποικιλίες, ήδη οι 40 βρίσκονται στην αγορά και σκοπό έχουν να συμβάλλουν τόσο στην οικονομική όσο και στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής. Παράλληλα, σκοπό έχουν όπως επεσήμανε η κα. Καργιωτίδου, να ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις, τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδας, και να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Γεωργίας.

Σε ερώτηση για το αν προτιμώνται αυτές οι ποικιλίες, καθώς και αν υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον η κα. Καργιωτίδου, υποστήριξε ότι: «Ναι, διότι γενικότερα τα τελευταία χρόνια από την πλευρά του παραγωγού υπάρχει μια στροφή προς την καλλιέργεια των οσπρίων και λόγω της οικονομικής ενίσχυσης που έχει η καλλιέργεια, αλλά και ότι ο παραγωγός, και ο καταναλωτής προτιμούν τα εγχώρια προϊόντα. Επίσης, γιατί έχει αναγνωρισθεί η διατροφική αξία των οσπρίων, αλλά και οι ευεργετικές επιδράσεις που έχουν στην υγεία των ανθρώπων».

1 (1)

Η Δόκιμη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών  και Κτηνοτροφικών Φυτών στη Λάρισα, Δρ. Ελισάβετ Νίνου.

Τέλος, η Δόκιμη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών  και Κτηνοτροφικών Φυτών στη Λάρισα, Δρ. Ελισάβετ Νίνου, ανέπτυξε στην εισήγησή της τις τεχνικές καλλιέργειας των κτηνοτροφικών φυτών και οσπρίων, ενώ όπως σημείωσε η ίδια έχουν μεγάλη προοπτική, καθώς υπάρχουν πολλά ζητήματα ως προς την καλή αξιοποίηση των πόρων.

«Όλα αυτά τα οποία αξιοποιούν τους πόρους, έχουν υψηλή πρωτεΐνη και υψηλή ποιότητα, ενώ είναι πολλά τα ζητήματα συζήτησης σχετικά με την φυτοπροστασία, τις καλλιεργητικές τεχνικές και πράγματα που πρέπει να προσέχουν  οι παραγωγοί για την καλύτερη ποιότητα και απόδοση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η «Ημέρα Οσπρίων και Κτηνοτροφικών Φυτών», εντάσσεται στο πλαίσιο ενός κύκλου επιστημονικών συναντήσεων, που καθιέρωσε το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας από το 2015 και αποτελεί συνέχεια των τριών προηγούμενων, Ημέρα Φυτοπροστασίας, Ζιζανιολογίας και Εντομολογίας.