Γεμίζει σταδιακά η λίμνη Λευκογείων
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη
λειψυδρία στην περιοχή της Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ στο σημείο, να αναρωτιόμαστε τι θα γίνει το καλοκαίρι στην περιοχή της Δράμας με το ζήτημα της λειψυδρίας. Η κατάσταση αποτελεί σχεδόν στοίχημα, για το τι θα γίνει με τις καλλιέργειες στον κάμπο της Δράμας αλλά και στο Νευροκόπι, μιας και ήδη από την περσινή χρονιά, το 2024, η Δράμα βίωσε μια αρκετά δύσκολη περίοδο, με τους αγρότες να φτάνουν στο σημείο να ποτίζουν τα χωράφια τους με ωρολόγιο πρόγραμμα.
Στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, καθώς η τεχνητή λίμνη Λευκογείων είχε σχεδόν στερέψει. Αποτέλεσμα, ο ΤΟΕΒ Κ. Νευροκοπίου να αναγκάζεται να βγάζει ωριαίο πρόγραμμα, για το ποιοι θα ποτίζουν κάθε μέρα και για πόση ώρες. Ορισμένοι μάλιστα από τους καλλιεργητές πατάτας, οδηγήθηκαν ακόμα και στην ανάγκη διάνοιξης νέων γεωτρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίζουν ανάλογα ζητήματα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ειπωθεί ότι, μια γεώτρηση έχει ιδιαίτερα μεγάλο κόστος μέχρι και 50.000 ευρώ, καθώς περιλαμβάνει και ένα σημαντικό εξοπλισμό.
Ιδιαίτερο πρόβλημα είχαμε επίσης και στον κάμπο της Δράμας, καθώς οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας είχαν στερέψει και το ποτάμι της που καταλήγει στον Αγγίτη δεν μπορούσε να δώσει αρδευτικό νερό, ενώ στην ίδια κατάσταση βρισκόταν και ο ίδιος ο Αγγίτης, που μάλιστα ακόμα και οι πηγές του εντός του Σπηλαίου, είχαν μειωθεί σημαντικά.
Για φέτος η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι καλύτερη, αν και αγρότες από την περιοχή του Νευροκοπίου, προς το παρόν δηλώνουν αισιόδοξοι. Όπως μας λένε, η λίμνη Λευκογείων έχει δεχτεί αρκετό νερό μέχρι σήμερα, και είναι σημαντικό ότι προς το παρόν ο καιρός ευνόησε ως προς αυτό το ζήτημα. Οι έστω και λιγοστές χιονοπτώσεις και οι βροχές της εποχής βοήθησαν στη συγκέντρωση νερού.
Παρ’ όλα αυτά και παρά την όποια συγκρατημένη αισιοδοξία – γιατί χωρίς αισιοδοξία δουλειά δεν γίνεται – φαίνεται ότι και φέτος η λειψυδρία θα είναι ένα από τα πρώτα και κύρια θέματα που θα μας απασχολήσουν.
Για όσους θυμούνται – κυρίως βέβαια οι άνθρωποι που τα έζησαν όλα αυτά – αρκετές ήταν οι Κοινότητες σε ορεινές περιοχές του Νευροκοπίου, της Προσοτσάνης, του Δήμου Δράμας ακόμα και του Παρανεστίου, που αντιμετώπισαν και προβλήματα ύδρευσης. Οι Δήμοι είχαν αναγκαστεί να μεταφέρουν νερό στις δεξαμενές με υδροφόρες, προκειμένου οι κάτοικοί τους να μπορούν να υδροδοτούνται.
Ήδη, οι θερμοκρασίες έχουν ξεκινήσει να ανεβαίνουν και μάλιστα έντονα. Η λειψυδρία σε διάφορες περιοχές συνεχίζει να προβληματίζει, ακόμα και στην περιοχή του Νέστου ποταμού και στην περιοχή του Φράγματος. Ειδικά για το Φράγμα Θησαυρού… το νερό είναι ένας πραγματικός θησαυρός, καθώς όχι μόνο δεν εξαρτάται άμεσα και από την Ελλάδα, αλλά και από τη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που έχει γίνει από το World Resources Institute και έκθεσή της Deloitte για τη διαχείριση των υδάτων στην Ελλάδα, η χώρα μας βρίσκεται στη 19η θέση παγκοσμίως, ως προς τον κίνδυνο ανεπάρκειας του νερού. Και σύμφωνα με τα στοιχεία που διατίθενται, ο παράγοντας Τουρισμού, αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, ειδικά σε παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και στα νησιά.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα κατέγραψε υπερδιπλασιασμό των απολήψεων νερού για ύδρευση (+139%) την περίοδο 2001-2022. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην έντονη τουριστική δραστηριότητα, την άνοδο της κατά κεφαλήν κατανάλωσης και τις μεγάλες απώλειες στα δίκτυα διανομής, οι οποίες αγγίζουν το 50%.
Επίσης, η χώρα μας δαπανά τον μεγαλύτερο όγκο νερού ανά εκτάριο αρδευόμενης γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπερνώντας κατά πολύ άλλες μεσογειακές χώρες με παρόμοια κλιματικά χαρακτηριστικά. Παρά τη μείωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τα τελευταία χρόνια, οι απολήψεις νερού για άρδευση παραμένουν υψηλές λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, των μεγαλύτερων αναγκών σε νερό ανά καλλιέργεια και των παλαιών δικτύων άρδευσης, που συχνά ξεπερνούν τα 20 χρόνια ζωής.
Όταν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας βρέθηκε στη Δράμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αρδευτικό νερό, τονίζοντας ότι αποτελεί το νούμερο ένα ζήτημα για τη χώρα, και αποτελεί πρωτεύον ζήτημα.
Αυτή την ώρα, η Δράμα, ζητάει από τη ΔΕΗ να ξεκινήσει την επικαιροποίηση των μελετών για το Φράγμα Πλατανόβρυσης και Τεμένους στην περιοχή του Παρανεστίου κάτι που θα βοηθήσει στην άρδευση μεγάλου μέρους στην περιοχή της Δράμας, ενώ από την πλευρά του το Νευροκόπι, ζητάει να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες ενέργειες για το Φράγμα στο Καρβουνόρεμα.
Το τι θα γίνει, προς το παρόν παραμένει άγνωστο. Η κυβέρνηση δεν έχει σαφή δείγματα γι’ αυτά τα δύο μεγάλα έργα, κι αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρκετά χρόνια ακόμα μπροστά μας, με την λειψυδρία να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.