Home > Αθλητικά > Συμμετοχή των Δραμινών δρομέων Γιάγκου και Σαρηγιάννη στον διεθνή αγώνα υπεραπόστασης Σπάρταθλον-Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου

Συμμετοχή των Δραμινών δρομέων Γιάγκου και Σαρηγιάννη στον διεθνή αγώνα υπεραπόστασης Σπάρταθλον-Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου

Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου

Συμμετοχή των Δραμινών δρομέων

Γιάγκου και Σαρηγιάννη στον διεθνή

αγώνα υπεραπόστασης Σπάρταθλον

Σε έναν από τους δυσκολότερους αγώνες υπεραπόστασης στον κόσμο

 

Δύο Δραμινοί δρομείς, ο Πέτρος Γιάγκου και ο Θεόφιλος Σαρηγιάννης, πρόκειται να τρέξουν σε έναν από τους δυσκολότερους αγώνες υπεραπόστασης του κόσμου, στο 37ο Σπάρταθλον.

Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο των υπεραποστάσεων, το 37ο Σπάρταθλον, θα ξεκινήσει στις 7το πρωί της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου, από τους πρόποδες του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης των Αθηνών. Εκεί, 400 δρομείς προερχόμενοι από 53 χώρες από όλα τα σημεία του πλανήτη, θα διανύσουν την απόσταση από την Αθήνα στη Σπάρτη. Πρόκειται να διασχίσουν αρχαιολογικούς χώρους, δρόμους και μονοπάτια της Αττικής και της Πελοποννήσου, την κορυφή του βουνού Αρτεμισίου, τους κάμπους της Νεμέας, την γέφυρα του Ευρώτα. Οι δρομείς, θα διαδώσουν το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθε μέσω της ιστορικής αυτής διοργάνωσης.

Η φετινή διοργάνωση του 37ου Σπάρταθλον, χαρακτηρίζεται επίσης από την παρουσία 60 Ελλήνων αθλητών και αθλητριών από τον χώρο των υπεραποστάσεων.
Ο αγώνας, διεξάγεται πάνω στα βήματα του Αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, που κάλυψε το μακρύ δρομικό ταξίδι των 246 km, φτάνοντας στη Σπάρτη την επόμενη ημέρα. Το στάδιο της πολύμηνης προετοιμασίας των 400 αθλητών και αθλητριών, χαρακτηρίζεται από εντατικές πολύμηνες προπονήσεις και από ανάλογη ψυχολογική προετοιμασία.
Μαζί τους, συμπαραστάτες στη δοκιμασία τους, θα είναι εκατοντάδες εθελοντές, συνοδοί, γιατροί, και φυσιοθεραπευτές. Παράλληλα, πλήθος κόσμου από την εκκίνηση, τους ενδιάμεσους Δήμους μέχρι και τον τερματισμό θα τους δίνει αμέριστα την υλική και ψυχολογική υποστήριξη.
Σπάρταθλον – 246 χλμ.

Το Σπάρταθλον αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. Το Σπαρταθλον, είναι ένας αγώνας δρόμου μήκους 246 km και θεωρείται ένας από τους 10 πιο δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων.

Οι αθλητές καλούνται να διανύσουν αυτήν την απόσταση εντός 36 h και να φτάσουν από την Αθήνα στη Σπάρτη μέσα στον προκαθορισμένο αυτόν χρόνο. Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης, των υψομετρικών διαφορών και των εναλλασσόμενων καιρικών συνθηκών αλλά και λόγω των χρονικών περιορισμών που έχουν τεθεί για το πέρασμα από καθορισμένα σημεία ελέγχου.

Η διαδρομή του αγώνα ξεκινά σχεδόν από την επιφάνεια της θάλασσας, και φτάνει μέχρι υψόμετρο 1.200 μέτρων. Γίνεται πάνω σε ποικίλους δρόμους όχι μόνο σε άσφαλτο αλλά και σε χωματόδρομους, λιθόστρωτους και ορεινά μονοπάτια. Κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα είναι τοποθετημένοι σταθμοί βοήθειας, εφοδιασμένοι με τροφή, νερό και άλλα τονωτικά υγρά καθώς και με προσωπικά είδη των αθλητών. Υπάρχει αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα που είναι διαθέσιμα κατά την 36ωρη διάρκεια διεξαγωγής του αγώνα.

Η συνολική διαδρομή του αγώνα, διαιρείται σε έξι τμήματα (τομείς) και υπάρχουν 75 σημεία ελέγχου. Οι αθλητές οφείλουν να διέλθουν από όλα τα σημεία ελέγχου. Επίσης, ο κάθε τομέας έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει στο σημείο ελέγχου πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος του τομέα. Διαφορετικά αποκλείεται από τη συνέχεια του αγώνα.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 7 π.μ., από τους τους πρόποδες της Ακρόπολης, ενώ θα τερματίσει στη Σπάρτη στις 19.00 του Σαββάτου, που είναι το ανώτατο χρονικό όριο τερματισμού, ώστε ο αγώνας να μη διαρκεί πάνω από 36 ώρες (μιάμιση ημέρα, όπως ο Φειδιππίδης). Σημείο τερματισμού είναι το άγαλμα του Λεωνίδα στο κέντρο της πόλης.